نشریه تمدن

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] نشریه تمدن، نشریه ای سیاسی و اجتماعی متعلق به نخستین سال های مشروطیت می باشد.
این نشریه به سردبیری و صاحب امتیازی میرزا رضاخان مدبّرالممالک هرندی، به تناوب و در دوره های مختلف، در تهران منتشر می شد.
معرفی اجمالی سردبیر
میرزا رضاخان، متولد روستای هرند، از توابع شهرستان اصفهان، بود. مدتی در حوزه علمیه اصفهان تحصیل کرد، سپس در اوان مشروطیت، در کسوت روحانیت، با عنوان «مدیرالشریعه» به تهران آمد، اما در پی حادثه ای که باعث شد به حکم علاءالدوله، حاکم تهران، شلاق بخورد (۱۳۲۳)، و نیز به سبب سوء ظن به روحانیون در پی حمله به کالسکه صدراعظم، این عنوان و لباس روحانیت را به کناری نهاد و در چاپخانه خورشید به کار پرداخت. این امر او را با مطبوعات آشنا کرد و سبب شد که در ۲۲ سالگی در مقام مدیر، نشریه تمدن را منتشر کند. پس از به توپ بسته شدن مجلس به دستور محمدعلی شاه، از طریق بوشهر به هند گریخت و در آن جا در روزنامه حبل المتین در دفاع از مشروطیت و انتقاد از استبداد، مقاله نوشت، سپس راهی مصر شد اما تلاش های وی برای ادامه انتشار تمدن در مصر به جایی نرسید. او از راه استانبول به قفقاز و سپس به رشت رفت و از آن جا همراه مجاهدان گیلان به تهران آمد و انتشار تمدن را از سر گرفت.
شروع انتشار نشریه
نخستین شماره تمدن به قطع ۲۲ در ۳۵ سانتیمتر در چهار صفحه در هفدهم ذیحجّه ۱۳۲۴، پس از استقرار مجلس شورای ملی، انتشار یافت که اجازه انتشار آن همراه با نشریه های ندای وطن، صبح صادق و حبل المتین صادر شده بود. بهای تک شماره آن صد دینار و اشتراک یک ساله آن دوازده قران و در شهرستانها هفده قران، در قفقاز و روسیه چهار منات و در هندوستان هفت روپیه بود. ترتیب انتشار آن تا دو ماه، هفته ای یک شماره و بعد از دو ماه هفته ای دو و از شماره اول سال دوم چهار شماره بود.
توقف انتشار نشریه
...

پیشنهاد کاربران

بپرس