نقنه

لغت نامه دهخدا

نقنه. [ن َ ن ِ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان سمیرم پائین بخش حومه شهرستان شهرضا، در 48هزارگزی مغرب شهرضا، در جلگه معتدل هوائی واقع است و 1442 تن سکنه دارد. آبش از قنات ، محصولش غلات و پنبه و لبنیات ، شغل اهالی زراعت و گله داری است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 10 ).

فرهنگ فارسی

ده دهستان سمیرم پائین بخش حومه شهرستان شهرضا استان دهم . در ۴۸ کیلومتری باختر شهرضا واقع است و ۱۴۴۲ تن سکنه دارد . محصول : غلات پنبه و لبنیات .
دهی است از دهستان سمیرم پائین بخش حوم. شهرستان شهرضا . در ۴۸ هزار گزی مغرب شهرضا در جلگ. معتدل هوائی واقع است . آبش از قنات محصولش غلات و پنبه و لبنیات شغل اهالی زراعت و گله داری است .

گویش مازنی

/neghenne/ عمق مطلب

دانشنامه عمومی

نَقْنِه شهری در شهرستان بروجن و استان چهارمحال و بختیاری است. این شهر شرقی ترین نقطه استان چهارمحال و بختیاری از لحاظ مختصات جغرافیایی است. [ ۱] [ ۲]
تاریخ دقیق اسکان در مکان فعلی شهر نقنه مشخص نیست، هرچند قدیمی ترین تاریخ مسجل برای نقنه را می توان بر اساس زمان ساخت مسجد جامع نقنه که طبق بررسی های باستان شناسی به دوره تیموریان ( ۷۷۱ – ۹۱۱ ه‍. ق/۱۳۷۰–۱۵۰۶ م ) بازمی گردد، به آن زمان نسبت داد.
بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۰ جمعیت نقنه ۹٬۶۰۲ نفر است. [ ۳]
مردم این شهر به زبان های قشقایی، بختیاری و فارسی صحبت می کنند. [ ۴] [ ۵]
به گفته برخی از بزرگان شهر، کلمه نقنه از قنات مشتق شده است و این به دلیل قنات های متعددی ( به قولی ۷ دهنه قنات ) است که در گذشته در نقنه وجود داشته و در حال حاضر نیز برخی از آن ها فعال هستند و آب آن ها از مرکز شهر نقنه می گذرد و مزارع پایین دست نقنه را آبیاری می کند.
مسجد جامع نقنه مربوط به دوره تیموریان است و در شهرستان بروجن، بخش مرکزی، شهر نقنه واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۰ مهر ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۴۱۸۵ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. [ ۶]
این چشمه که در شمال نقنه و در پایین کوهی به همین نام قرار دارد در همه فصول سال پرآب است و آب گوارایی دارد. آب این چشمه اراضی پایین دست را آبیاری می کند. در اطراف این چشمه مرغزار زیبایی قرار دارد.
چشمه سفید نقنه دارای چشم اندازی بسیار زیبا با چشمه ای بسیار گوارا و درختان بسیار زیبا و کهن در کنار کوه چشمه سفید قرار گرفته این مکان در۲کیلومتری شهر نقنه در جاده تنگ آهن واقع شده است. در فصل بهار و تابستان بسیار زیبا و سرسبز محلی جهت گردش مردم و در زمستان با پوشیده شدن کوه های اطرافش از برف محلی جهت پیست اسکی اهالی می شود.
آسیاب آبی نقنه در جنوب این شهر و در حاشیه رودخانه نقنه قرار گرفته است. این آسیاب تا دهه ۴۰ شمسی فعال بوده است اما متأسفانه در حال حاضر به دلیل عدم توجه و همچنین خشک شدن رودخانه ( به دلیل خشکسالی و احداث سد ) ، جز ویرانه ای از آن باقی نمانده است.
امامزاده میر حیدر شاه، این امامزاده از نوادگان امام جعفرصادق ( ع ) است که همراه باعده ای از انصار و شیعیان برای عزیمت به طوس از طریق اروندرود به خاک ایران حرکت نمودند و موقعی به خاک ایران رسیدند که امام رضا ( ع ) را مسموم کرده بودند و حاکمان عباسی، دستور تعقیب و دستگیری و کشتن آل ابوتراب را به حکام منطقه صادر کرده بودند و امامزاده شاه حیدر را در کنار شهر نقنه ( ۵ کیلومتری بروجن ) به شهادت رساندند. در زمان سلطنت قاجار گنبد و بارگاهی به سبک معماری قدیم به صورت هشت ضلعی بر روی مرقد امامزاده ساخته اند. پس از شروع جنگ ایران و عراق، پیکر مطهر شهدای شهر در این مکان به خاک سپرده شدند. [ ۷]
عکس نقنه
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

نقنه، گرفته شده و برداشت از روزگاران باستانی هزاره پیش می باشد به معنی نقدینگی چون محل و مکان ضرب سکه های پادشاهان رو داشته و همچنین از معنی نقب=. تونل های زیر زمینی. که برای هر دو مورد مستندات زیادی از گذرگاههای زیر زمینی و گنج های زیادی در این دیار پیدا شده و. . . .

بپرس