نهضت ازادی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] نهضت آزادی. نهضت آزادی ایران یک حزب سیاسی ایرانی است که در سال ۱۳۴۰ پس از ایجاد اختلاف بین اعضای شورای مرکزی جبهه ملی ایران و با تایید و حمایت محمد مصدق توسط مهدی بازرگان، یدالله سحابی و سیدمحمود طالقانی با تاکید بر هویت اسلامی و ایرانی و با هدف مبارزه با استبداد و کسب آزادی های اساسی مبتنی بر ارزش های اخلاقی و اسلامی تاسیس شد.
بعد از کودتای ۲۸ مرداد ۳۲ اکثریت رهبران جبهه ملی دستگیر شده و در طول سال ۳۲ آزاد شدند و در اواخر سال ۳۳ نهضت " مقاومت ملی" را تاسیس کردند. چهره های برجسته در این تشکیلات عبارت بودند از ارسنجانی (سخنگوی اصلی حزب)، حسیبی، زیرک زاده، زنگنه، شاهپوربختیار، داریوش فروهر، خلیل مکی و همچنین مهدی بازرگان و آیت الله محمود طالقانی. نهضت مقاومت ملی بعد از چهار سال فعالیت کاملا از هم پاشید. علت اصلی تفرقه و اختلاف در بین اعضا این گروه عبارت بود از اختلاف عقیده در رد یا تایید شاه؛ برخی مانند طالقانی و بازرگان خود شاه را قبول نداشتند و کل رژیم را فاقد مشروعیت می دانستند در حالی که دیگران تنها به بعضی موارد در رژیم انتقاد داشتند. این اختلافات همچنین بر سر مسائل سازمانی در سال ۴۴، جبهه ملی را به دو اردوی رقیب تقسیم کرد. یک بخش غالبا متشکل از اعضای "حزب ایران"، عنوان "جبهه ملی دوم" را نگه داشت و فعالیتش را در میان دانشجویان ایرانی مقیم اروپا شدت بخشید و خواهان دولتی دموکراتیک و غیرمذهبی در ایران شد. بخش دیگر متشکل در نهضت آزادی در میان دانشجویان مقیم فرانسه و آمریکای شمالی فعال بود و می کوشید ارتباط موثری با رهبران مذهبی تبعیدی به ویژه امام خمینی در عراق برقرار کند.
تاریخ تاسیس نهضت
مهدی بازرگان تاریخ تاسیس نهضت آزادی را ۲۷ اردیبهشت ۴۰ می داند. در اولین جلسه تشکیل نهضت آزادی در روز ۲۶ اردیبهشت ۴۰ در منزل "حاج صادق فیروز آبادی"، مهندس بازرگان از بنیان گذاران نهضت طی ایراد سخنرانی مفصلی چهارچوب کلی آن تشکل را مسلمان ایرانی، تابع قانون اساسی و مصدقی اعلام کرد. نهضت آزادی اعلام کرد هدف اصلی نهضت تقویت جبهه ملی و پاسخ به نیازهای دینی و اجتماعی و ملی مردم است. این نهضت اعلام کرد که ما مسلمانیم؛ زیرا نمی خواهیم اصول عقایدمان را از سیاست خود جدا کنیم، ایرانی هستیم؛ زیرا به میراث ملی خود احترام می گذاریم، مشروطه خواه هستیم؛ زیرا آزادی اندیشه و بیان و اجتماعات را خواستاریم مصدقی هستیم؛ زیرا استقلال ملی می خواهیم.
نهضت بعد از قیام ۱۵ خرداد
← نهضت در خارج از کشور
...

پیشنهاد کاربران

بپرس