نوقان

لغت نامه دهخدا

نوقان. [ ن َ ] ( اِخ ) از بلاد طوس است. ( از سمعانی ). شهرکی است به خراسان و مرقد مبارک علی بن موسی الرضاست و آنجا مردمان به زیارت شوند و هم آنجا گور هارون الرشید است و از وی دیگ سنگین خیزد. ( حدود العالم ، از یادداشت مؤلف ).

فرهنگ فارسی

از بلاد طوس است شهرکی است به خراسان و مرقد مبارک علی بن موسی الرضاست و آنجامردمان به زیارت شوند و هم آنجا گور هارون الرشید است و از وی دیگ سنگین خیزد .

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] نوقان یکی از شهرهای بزرگ ولایت طوس در سده سوم هجری و محل درگذشت امام رضا(ع). طوس شامل دو شهر است؛ یکی طابران و دیگری نوقان و این دو شهر بنابر نقلی بیش از هزار روستا داشتند که روستای سناباد، محل دفن امام رضا علیه السلام، از توابع این شهر می باشد.
در پاورقی کتاب برگزیده مشترک یاقوت حموی، آمده است:

دانشنامه عمومی

نوقان (شهر). نوقان یا نوغان، یکی از شهرهای معتبر و معروف ولایت توس، قبل از پیدایش شهر مشهد بوده است. در حقیقت هسته اولیه شهر مشهد از ترکیب نوغان و دهکده سناباد شکل گرفته است. با گسترش مشهد در سده هشتم، نوغان جایگاه خود را از دست داد به صورت یک محله از شهر تازه تأسیس مشهد درآمده است. [ ۱] [ ۲]
دربارهٔ نوقان از قول مورخان سخن فراوان به میان آمده است. صاحبان صورة الارض، معجم البلدان، مطلع الشمس، آثار البلاد و مجالس المؤمنین از نوقان نام برده و سناباد را دهی کوچک از این شهر می دانستند که دارای باغات فراوان بوده است. حمید بن قحطبه طایی والی خراسان داخل یکی از باغات بزرگ آن کاخی مجلل داشته و در سال ۱۸۸ خورشیدی که هارون الرشید خلیفه عباسی در خراسان می میرد جسد او را در همین باغ مدفون می سازند. [ ۳]
یعقوبی از نوقان نام برده و می نویسد:
نیز وفات علی بن موسی آن جا روی داده و شهر بزرگ توس را نوقان گویند و خراج این سرزمین جزء خراج نیشابور است.
اصطخری در نیمه اول قرن چهارم می نویسد:
«اگر طوس را در شمار نیشابور گیریم شهرهای طوس عبارتست از رادکان، طابران، بزدغور، نوقان، مشهد علی بن موسی و هارون الرشید آن جاست».
ابن حوقل در نیمه دوم همین قرن می نویسد:
«طوس در مجموع نیشابور باشد شهرهای آن عبارتست از رادکان، طبران، نوقان، تروغوز، قبر علی بن موسی الرضا در بیرون شهر نوقان است».
صاحب حدود العالم ولایت توس را توصیف کرده و می نویسد:
«طوس ناحیتی است و اندر وی شهرکهاست چون طوران، نوقان، بروغون، رایکان، بنوازه و اندر میان کوه هاست و اندر کوه های وی معدن پیروزه و معدن مس و سرب و سرمه و شبه و دیگ سنگین و سنگ خان و شلواربند و جوراب خیزد، و به نوقان مرقد مبارک علی بن موسی الرضاست و آن جا مردمان به زیارت شوند و هم آن جا گور هارون الرشید است و از وی دیگ سنگی خیزد».
مقدسی صاحب احسن التقاسیم در نیمه دوم قرن چهارم هجری ولایت طوس را چنین توصیف نموده است:
«طوس خزانه ایرانشهر است که قصبه اش طابران، نوقان، رادکان، جنابذ، استورقان و تروغبذ است».
ابن خلکان در وفیات الأعیان می نویسد:
«طوس ناحیه ای است در خراسان مشتمل بر دو شهر یکی طابران و دیگری نوقان که دارای هزار قریه بوده است».
یاقوت حموی در نیمه اول قرن هفتم هجری از طوس چنین یاد کرده:
«طوس شهری است در خراسان که فاصله میان آن و نیشابور ده فرسخ می باشد و مشتمل است بر دو شهر ( طابران و نوقان ) نوقان یکی از آن دو شهر است که دارالملک طوس را تشکیل می داده است و برای این دو شهر بیشتر از هزار قریه هست و طوس در زمان عثمان بن عفان فتح شده و در این شهر است قبر علی بن موسی الرضا و قبر هارون الرشید»
عکس نوقان (شهر)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

نوعی اسلحه ی کمری
نوعی کانال آبیاری سنتی رایج در حوالی سرخس.
«زراعت سرخس بهاره است و در فصل طغیان آب و معلوم است بتوسط نوقانهای متعدد میتوان بقدار زیاد از رودخانه آب جدا نمود» ( سفرنامه رکن الدوله، 2536، ص32 )

بپرس