نوکلئوتید

دانشنامه عمومی

نوکلئوتیدها، مولکولهای آلی شامل نوکلئوزید و فسفات می باشند. آن ها به عنوان واحدهای مونومری پلیمرهای نوکلئیک اسیدی: دئوکسی ریبونوکلئیک اسید ( DNA ) و ریبونوکلئیک اسید ( RNA ) را تشکیل می دهند، که هردو مولکول های زیستی اساسی در تمام اشکال حیات روی زمین می باشند. نوکلئوتیدها از طریق رژیم غذایی به دست آمده و هم چنین در کبد از طریق مواد غذایی رایج سنتز می گردند. [ ۱]
نوکلئوتیدها از سه زیر واحد مولکولی تشکیل شده اند: یک باز نوکلئوتیدی، یک قند پنج کربنه پنتوز ( ریبوز یا دئوکسی ریبوز ) ، و یک گروه فسفات شامل یک تا سه فسفات. چهار باز نوکلئوتیدی DNA شامل: گوانین، آدنین، سیتوزین و تیمین می باشند؛ در RNA، یوراسیل به جای تیمین استفاده می گردد.
هم چنین نوکلئوتیدها در سطح بنیادین سلول، نقش محوری را در متابولیسم ایفا می کنند. آن ها برای بسیاری از عملکردهای سلولی نیازمند انرژی، از طریق انرژی شیمیایی ذخیره شده در این مولکول ها، انرژی بخش های مختلف سلولی را تأمین می کنند: آدنوزین تری فسفات ( ATP ) ، گوانوزین تری فسفات ( GTP ) ، سیتیدین تری فسفات ( CTP ) و اوریدین تری فسفات ( UTP ) . چنین عملکردهایِ نیازمند انرژی، شامل سنتز این مواد: آمینو اسیدها، پروتئین ها و غشای سلولی. و هم چنین اعمالی چون حرکت سلولی، یا حرکت بخش هایی از سلول ( چه داخلی یا بین سلولی ) ، تقسیم سلولی و . . . را نیز شامل می گردد. [ ۲] به علاوه، نوکلئوتیدها در پیام رسانی سلولی ( از طریق گوانوزین مونوفسفات حلقوی یا cGMP و آدنوزین مونوفسفات حلقوی یا cAMP ) شرکت کرده و هم چنین در کوفاکتورهای مهم واکنش های آنزیمی چون این موارد دخیل اند: کوآنزیم - A، FAD، FMN، NAD، + NADP و . . . .
در بیوشیمی تجربی، می توان نوکلئوتیدها را با استفاده از برچسب زنی هسته ای، تبدیل به نوکلئوتیدهای پرتوزا نموده تا بدین طریق با ردیابیشان، واکنش های شیمیایی مورد نظر را بهتر بشناسند.
نوکلئوتید ترکیبی متشکل از یک قند ۵ - کربنی ( ریبوز یا دئوکسی ریبوز ) اسید فسفریک ( فسفات ) و یکی از بازهای آلی پورین ( آدنین، گوانین ) یا پیریمیدین ( سیتوزین، تیمین، یوراسیل ) است. اغلب نوکلئوتید را نوکلئوزید فسفات می گویند. نوکلئوتیدها به دلیل داشتن اسید فسفریک ترکیبی اسیدی هستند.
✔ داکسی یا دئوکسی به معنای فقدان وجود یک اکسیژن است.
عامل دی ان ای که از سه قسمت قند ۵ کربنه و باز آلی تشکیل شده است. تعداد فسفو دی استرها با تعداد نوکلئوتیدها برابر است.
عکس نوکلئوتیدعکس نوکلئوتید
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

نوکلئوتیدها یا اسیدهای نوکلئیک، موادی هستند که در ساختن DNA و RNA نقش دارند. همچنین در بسیاری از فرآیندهای بیولوژیکی دیگر نیز نقش دارند. برای مثال، نوکلئوتیدها از جمله موادی هستند که در ساختن ATP که یکی از اصلی ترین منابع انرژی برای سلول هاست، نقش دارند.
...
[مشاهده متن کامل]

بعضی از مواد غذایی که حاوی نوکلئوتیدها هستند عبارتند از:
- سردریچه ماهی
- طعم دهنده های مصنوعی
- آرد و نان
- قارچ
- گوشت و ماهی
- سوپ و نوشیدنی های نیمه جامد
- تخم مرغ
- سبزیجات
- گیاهان دارویی
به طور کلی، مصرف مواد غذایی حاوی نوکلئوتیدها برای سلامتی بدن حائز اهمیت نیست، اما مصرف زیاد طعم دهنده های مصنوعی و سایر مواد غذایی پرفروشی که حاوی نوکلئوتیدها هستند، ممکن است مشکلاتی ایجاد کند.

با کدام امراض سر و کار دارد
این واژه بدین چم آمده است:
Unit building block of DNA
پس ما نیز آن را به پارسی: تکه های مارپیچ بنیاد یاخته برگردانده ایم
زیرا فرهنگستان DNA را بدون هیچ دگرشی دنا نایده که هیچگاه درست نیست. و ما آن را به مارپیچ بنیاد یاخته برگرداندیم
با سپاس

بپرس