نگاهی به تاریخ جهان

دانشنامه عمومی

نگاهی به تاریخ جهان ( به انگلیسی: Glimpses of World History ) کتابی از جواهر لعل نهرو است که دربارهٔ تاریخ نگاشته شده است. کتاب به صورت تحلیلی و توضیحی و مبتنی بر قرائت تاریخی بومی ( تاریخی که توسط افراد غیر غربی نگاشته شده باشد ) و به زبان ساده برای جوانان و نوجوانان نوشته شده است.
در تابستان سال ۱۹۲۸ نهرو یک سلسله نامه برای دخترش ایندیرا ده ساله نوشت که در آن ها با زبانی ساده داستان آفرینش زمین و پیدا شدن زندگی و تشکیل نخستین قبایل و اجتماعات بشری را نقل کرد. بعد مجموعهٔ آن ها را که ۳۰ نامهٔ کوتاه بود به صورت کتابی منتشر نمود.
نهرو در سال ۱۹۳۰ که یکی از دوران های متعدد زندانش را می گذراند بر آن شد که نامه های تازه ای برای دخترش بنویسد. این نامه های تازه در مدتی نزدیک سه سال از اکتبر ۱۹۳۰ تا اوت ۱۹۳۳ در دو دوران مختلف زندان نوشته شد و در آن ها یک دوره تاریخ جهان شرح داده می شد. با آزادی نهرو در سال ۱۹۳۳ وی نامه های خود را آمادهٔ چاپ ساخت اما چون به زودی در ۱۲ فوریه ۱۹۳۴ یکبار دیگر زندانی شد، خواهرش ویجایالکشمی پاندیت مجموعهٔ آن ها را تنظیم کرد، «نگاهی به تاریخ جهان» نامید و در سه جلد به چاپ رساند.
در جلد اول تصویری از کلیات حوادث مهم در هند و جهان را در هزار ساله اخیر به ویژه دویست سال پایانی آن مورد تحلیل قرار داده است.
جلد دوم وقایع اروپا قبل از جنگ اول جهانی و انقلاب فرانسه و انقلاب صنعتی انگلیس و پیامدهای آن بیان شده است. همچنین نویسنده گریزی نیز به دویست سال پیش از جنگ جهانی اول می زند و طی آن وقایع جهان را در قرن هجدهم و نوزدهم بررسی می کند به علاوه به بیداری مردم هند و ایران می پردازد و رشد و تکوین مبارزات در ایران را بررسی می کند.
در جلد سوم این اثر لعل نهرو به وقایع مهم جهان در قرن بیستم می پردازد و طی آن رویدادهایی چون جهان پس از جنگ جهانی اول، مبارزه ایرلند به خاطر جمهوری، ظهور کمال آتاتورک در ترکیه، نهضت گاندی در هند، نهضت فاشیسم ایتالیایی، اوضاع اقتصادی در جهان، انقلاب و ضدانقلاب در چین، اقدامات ژاپن، مشکلات شوروی، پیشرفت های علمی در جهان، مبارزه آمریکا و انگلیس در رهبری دنیا و جنگ دوم جهانی را مورد تحلیل قرار می دهد.
محمود تفضلی در سال ۱۳۵۵ ترجمه کتاب را شروع کرد. در سال ۱۳۳۸ه‍. ش آقای تفضلی یک نسخه از ترجمه کتاب را به سفیر کبیر هند در تهران تحویل داد تا با حفظ مراتب احترام به دفتر نخست وزیری جایی که جواهر لعل نهرو بر آن تکیه زده بود بفرستند. نهرو پس از دریافت کتاب برای مترجم کتابش در ایران نوشت:
عکس نگاهی به تاریخ جهان
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس