نیش

/niS/

مترادف نیش: نشتر، نیشتر، زخم، نوک

متضاد نیش: نوش

معنی انگلیسی:
vitriol, bite, point, sting, stinger, teeth, virulence, canine (- tooth), fang

لغت نامه دهخدا

نیش. ( اِ ) مبضغ. ( ذخیره خوارزمشاهی ). افزاری بود به صورت نیش که بدان رگ گشایند. ( انجمن آرا ). نیشتر. نشتر. تیغ. مفصد. مشرط. ( یادداشت مؤلف ) :
گفت فردانیش آرم پیش تو
خود بیاهنجم ستیم از ریش تو.
رودکی.
گرت بهره نوش است بی نیش نیست
دلی نیست کز نیش او ریش نیست.
فردوسی.
به دیدارش هرکس که نباشد خوش و خرم
شود هر مژه در چشمش نیشی و نصالی.
فرخی.
نیش بگرفت و گفت عز علیک
اینچنین دست را که یارد خست.
عنصری.
خر خمخانه را ناسور پیدا گشت و بیطارم
به نیش از سقبه آن ناسور یک هفته بر دارم.
سوزنی.
خاقانی را به نیش مژگان
بس کز رگ جان گشاده ای دم.
خاقانی.
نیش مژگان چنان زدی به دلم
که سر نیش در جگر بشکست.
خاقانی.
رگ را سر نیش یاد نارم
چون بالش پرنیان ببینم.
خاقانی.
نیشی بداده بود زهرآلود تا سلطان را بدان فصد کند. ( راحةالصدور ).
چو خون در تن ز عادت بیش گردد
سزای گوشمال نیش گردد.
نظامی.
ترسم ای فصاد اگر فصدم کنی
نیش را ناگاه بر لیلی زنی.
مولوی.
طفل می ترسد ز نیش و احتجام
مادر مشفق در آن غم شادکام.
مولوی.
عاقبت درد دل به جان برسید
نیش فکرت به استخوان برسید.
سعدی.
مرا خود دلی دردمند است و ریش
تو نیزم مزن بر سر ریش نیش.
سعدی.
|| آلت زهر ریختن کژدم و زنبور و امثالها. ( سروری ). سوزن گونه ای که بر دم زنبور و کژدم و بیشتر گزندگان است زدن را و زهر ریختن را. حمة. ابره. ( یادداشت مؤلف ) :
گرت بهره نوش است بی نیش نیست
دلی نیست کز نیش او ریش نیست.
فردوسی.
شد مژه گرد چشم او ز آتش
نیش و دندان کژدم و کربش.
عنصری.
یکی چون مرغ پرنده ولیکن پرش اندیشه
یکی ماننده کژدم ولیکن نیش او در فم.
ناصرخسرو.
نیش نهان دارد در زیر نوش
سوسن خوشبویش چون سوزن است.
ناصرخسرو.
درختی شگفت است مردم که بارش
گهی نیش و زهراست و گه نوش و شکّر.
ناصرخسرو.
نیش عقرب شده و قوس قزح
هم کمان هم سر پیکان اسد.بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

شهری در جنوب صربستان در یوگوسلاوی که ۱۳۳/٠٠٠ تن سکنه دارد. مرکز راه آهن و دارای کارخانه های ذوب آهن و و تنباکو است . زادگاه قسطنطین کبیر همین جا بوده است . نیش از ۱۳۷۶ تا ۱۸۷۸ م . در تصرف ترکان عثمانی بود. قلعه ای از قرون وسطی دارد .
( اسم ) ۱ - نوک هر چیز سر تیز ( مانند سوزن نشتر خنجر ) . ۲ - چوب نوک تیزی که خر را بدان برانند : نیشتر سک : (( بی جرم و جنایتی که از من دانی چون بپیر خر از نیش زمن ترسانی . ) ) ( فرخی . د. ۳ ) ۴۸ - عضوی از بدن جانوران گزنده یا سم دار ( مانند : پشه زنبور عقرب و مار ) کمه زهر خود را توسط آن داخل بدن انسان یا حیوان کنند . توضیح عضو سمی و گزیدن حشرات و سایر حیوانات از قبیل مار و عقرب و عنکبوت و زنبور و جز آنها : (( زنبور انگبین را در تن او نوش و در زیر او نیش و نوش با زهر آمیخته . ) ) ۴ - هریک از چهار دندان نوک تیز جلو دهان ( دو عدد در بالا و دو عدد در پایین ) : ناب . توضیح ( اسم ) دندانی که در انسان بدندان یک کوسپیدی موسوم است و تعدادش در فکین کلی. جانورانی که صاحب دندان هستند از ۴ عدد تجاوز نمیکند . در انسان نیز تعدادش ۴ عدد است که در هر نیم فک بالا و پایین در طرفین ثنایای کناری قرار دارند . تایج این دندان مخروطی شکل است و ریشه اش نیز از سایر دندانها طویل تر و قوی تر است . ریش. نیش از دندانهای دیگر بیشتر است و از آنها دراز تر مینماید. در برخی حیوانات ( خصوصا گوشتخواران ) دندان نیش نمو خارق العاده میکند بطوریکه از دهان نیز خارج میشود و یک عضو دفاعی و حمله یی حیوان را بوجود می آورد : ضرس الکلب . دندان بادام شکن کانین . یا به نیش کشیدن . بدندان گرفتن برای خوردن ( غالبا در هنگام توهی استعمال شود ) . ۵ - ( توسعا ) دهان ( یا نیش باز شدن . ) خندیدن تبسم کردن از خوشحالی : (( تابفلانی خبر پسر زاییدن زنش را دادیم نیشش باز شد . ) ) یا نیش باز شدن تا بنا گوش . فراخ خندیدن بنشان. خوشحالی ( خندیدن ). یا نیش خود را باز کردن . ( در موقع توهین گویند ) . ۶ - نیشتر : (( سعد الملک با فصادی مواضعه کرده بود و هزار دینار سرخ و نیشی زهر آلود داده تا سلطان را بدان قصد کند . ) ) یا نیش حجام ( حجامت ) . نیشتر حجامت : (( بچه می لرزد ازان نیش حجام مادر مشفق در آن غم شاد کام . ) ) ( مثنوی . نیک. ۱۷ : ۱: خلاص. مثنوی چا. فروزانفر ۷ ) ۸۵- کنای. توهین آمیز تعریض اهانت آمیز. ( نیش زدن ) . یا نوش و نیش ( نوش ) .

فرهنگ معین

(اِ. ) ۱ - هرچیز نوک تیز. ۲ - عضوی که حشرات گزنده با آن می گزند. ۳ - (عا. ) دهان .

فرهنگ عمید

۱. نوک هرچیز نوک تیز، مانندِ سوزن، خنجر، و نشتر.
۲. (زیست شناسی ) عضوی از بدن حشرات گزنده از قبیل عقرب، زنبور، و مار که زهر خود را به وسیلۀ آن داخل بدن انسان می کنند.
۳. (زیست شناسی ) چهار دندان نوک تیز جلوی دهان انسان، دو در بالا و دو در پایین، انیاب.
۴. [عامیانه] دهان.
۵. [مجاز] سخن گزنده.

واژه نامه بختیاریکا

سوز؛ کُت؛ گیر؛ نیشت

دانشنامه عمومی

نیش عضوی دفاعی است که برخی خزندگان مانند مار و عقرب و برخی بی مهرگان مانند زنبور و عنکبوت دارند عقرب در میان این موجودات قوی ترین نیش را دارند .
خزندگان از نیش خود به عنوان وسیله ای دفاعی یا برای شکار استفاده میکنند لذا نیش برخی خزندگان حتی برای انسان نیز گاه کشنده است مانند مار کبری ، افعی و برخی عقربها ( مانند عقرب گاردیوم و عقرب جرار ) و . . . . نیش برخی از حشرات نیز مانند عنکبوت بیوه سیاه ( Black Widow ) می تواند کشنده باشد. نیش برخی از حشرات مانند پشه آنوفل در انتقال بیماری ها مانند تب مالاریا ، تب زرد و سالک مؤثر است و حشره از این عضو جهت تغذیه بهره میگیرد.
زنبورهای وحشی و عقرب های دث استاکر در زهر نیش خود سروتونین دارند شاید همین عاملیت دردزائی سروتونین برای افزایش درد نیش شان در حیوانات بزرگ تر باشد.
در واقع اصطلاح نیش از نظر کالبدشناسی دقیق نیست و در جاهای مختلفی قرار دارد. نیش عقرب و زنبور در نوک دم آن قرار دارد. دندان های نیش مارهای زهری، در فک بالای دهان آن ها قرار گرفته و با غده های سمّی که در سر مار قرار دارند در ارتباط هستند. مار زهری به کمک این نیش ها زهر را به بدن شکار خود تزریق می کند و این گونه می کوشد تا جانش را بگیرد یا حداقل او را ناتوان و بی هوش سازد. ولی نیش حشرات در واقع خرطوم آن ها است. خارشی که بعد از نیش خوردن از پشه ها احساس می شود به دلیل واکنش حساسیتی آلرژیک بدن در برابر بزاق پشه است .
با توجه به تنوع نیش ها و مواد سمی آن واکنش انسان بسیار متفاوت است . چند مثال در ادامه ذکر شده است
نیش مورچه ها: نیش بیشتر مورچه ها تنها درد کمی در ناحیه گزش ایجاد می کند ولی برخی گونه ها مانند مورچه های آتشین ( که گروهی شکار میکنند ) با وجود کوچکی، بسیار سمی بوده و حتی کشنده اند.
پشه ها: آن ها با استفاده از خرطومی که دارند خون طعمه خود را می مکند، اما تغذیه از خون انسان یا جانوران، اولین غذاهای آن ها نیست بلکه غذای اصلی آن ها از شهد گیاهان است. پیامد گزش نیش پشه چند دقیقه پس از آن، تنها خارش، درد و تورم ایجاد شده در موضع است. البته نیش پشه ها به خاطر انتقال عوامل مختلف باکتریایی و ویروسی بیماری زا می تواند بسیار خطرناک باشد مانند مالاریا ، تب زرد ، تیفوس ، سالک و آنسفالیت ژاپنی
عنکبوت ها: تنها زمانی که احساس خطر کنند انسان را نیش می زنند. ولی فقط گونه های کمی از عنکبوت ها هستند که نیش های خطرناک دارند.
عکس نیشعکس نیش

نیش (شهر). نیش ( به صربی: Ниш/Niš ) یکی از شهرهای صربستان است.
این شهر با ۲۵۰٬۰۰۰ نفر جمعیت بزرگترین شهر در جنوب صربستان و سومین شهر بزرگ کشور پس از بلگراد و نووی ساد است.
نیش که در کنار رود نیشاوا قرار گرفته، همراه با شهرک «نیشکا بانیا» و ۶۸ شهرک اطراف حدود ۵۹۷ کیلومتر مربع مساحت دارد.
در تقسیمات کشوری صربستان، نیش مرکز ناحیه ( استان ) نیش است.
نیش در عرض جغرافیایی ۴۳٫۱۹ درجه شمالی و طول جغرافیایی ۲۱٫۵۴ درجه خاوری در دره نیشاوا نزدیک محلی که به رودخانه «یوژنا موراوا» می پیوندد جای گرفته است. این شهر ۲۳۵ کیلومتر تا بلگراد فاصله دارد.
نام کهن شهر در زمان امپراتوری روم باستان، نِیسوس ( شهر پریان ) بود. نیش همچنین محل احتمالی «نیسا»، بودگاه افسانه ای در اسطورگان یونانی بوده که دیونسیوس، خدای شراب و می گساری از آنجا برخاسته است.
نیش متشکل از پنج منطقه شهری است:
۱ - مدییانا
۲ - پالیلولا
۳ - پانتلِِِی
۴ - سروِنی کرست
۵ - نیشکا بانیا
چهار منطقه نخست در ناحیه شهری نیش جای گرفته اند، اما نیشکا بانیا یک شهرک حومه ای است. پیش از سال ۲۰۰۲، شهر نیش به دو منطقه نیش و نیشکا بانیا تقسیم می شد.
• ۱۹۴۸: ۴۹٬۳۳۲ ( ۱۰۹٬۲۸۰ ) *
• ۱۹۵۳: ۵۸٬۶۵۶ ( ۱۲۲٬۱۰۰ ) *
• ۱۹۶۱: ۸۱٬۲۵۰ ( ۱۴۸٬۳۵۴ ) *
• ۱۹۷۱: ۱۲۷٬۶۵۴ ( ۱۹۵٬۳۶۲ ) *
• ۱۹۸۱: ۱۶۱٬۳۷۶ ( ۲۳۲٬۵۶۳ ) *
• ۱۹۹۱: ۱۷۳٬۲۵۰ ( ۲۴۵٬۱۸۲ ) *
• ۲۰۰۲: ۱۷۳٬۷۲۴ ( ۲۵۰٬۵۱۸ ) *
• ۲۰۰۸: ۱۸۲٬۲۰۹ ( ۲۶۳٬۴۷۸ ) * ( برآورد )
( ) * - جمعیت طبق سرحدهای امروزین شهر
شهر نیش، مرکز اداری، صنعتی، بازرگانی، مالی و فرهنگی جنوی خاوری جمهوری صربستان است. از لحاظ موقعیت استراتژیک این شهر در تقاطع شبکه جاده ای و راه آهن اروپایی که اروپا را به آسیا پیوند می دهد، قرار گرفته است. نیش یکی از مهمترین مراکز صنعتی صربستان است که به داشتن کارخانه های تنباکو، صنایع الکترونیک، نساجی، تولید ماشین آلات، صنایع رنگ متالیک، لاستیک و فراورده های غذایی شناخته شده است.
عکس نیش (شهر)عکس نیش (شهر)عکس نیش (شهر)عکس نیش (شهر)عکس نیش (شهر)عکس نیش (شهر)

نیش (فیلم ۱۹۷۳). حقه یا دام[ ۱] ( به انگلیسی: The Sting ) فیلمی محصول سال ۱۹۷۳ و برنده جایزه اسکار، به کارگردانی جورج روی هیل با بازی پل نیومن و رابرت ردفورد است. این فیلم دربارهٔ مسائل بزهکاری می باشد که در دهه ۱۹۳۰ اتفاق می افتد.
جانی هوکر به همراه لوتر کولمن درجولیت ایلی نویز جیب بری می کردند و پول حاصله را در قمار خرج می کردند تا اینکه در یکی از این تلکه کردن ها آن ها به طور اتفاقی پول هنگفتی را از بانکدار معروفی به نام دویل لانگان کلاهبرداری می کنند. این امر به کشته شدن لوتر می انجامد. جانی با همکاری دوست قدیمی لوتر، هنری گندورف که در شیکاگو زندگی می کند سعی در انتقام گیری از لانگان را دارد.
• پل نیومن در نقش هنری گندورف
• رابرت ردفورد در نقش جانی هوکر
رابرت شاو در نقش دویل لانگان
• چارلز دورنینگ در نقش ویلیام اسنایدر
رابرت ارل جونز در نقش لوتر کولمن
• برنده جایزه اسکار بهترین کارگردان
• برنده جایزه اسکار بهترین فیلمنامه
• برنده جایزه اسکار بهترین طراحی لباس
• برنده جایزه اسکار بهترین فیلم
• برنده جایزه اسکار بهترین ویرایش فیلم
• برنده جایزه اسکار بهترین موسیقی فیلم
• برنده جایزه اسکار بهترین کارگردان هنری
• نامزد جایزه اسکار بهترین بازیگر نقش اول مرد
• نامزد جایزه اسکار بهترین فیلمبرداری
• نامزد جایزه اسکار بهترین صدابرداری
• نامزد جایزه اسکار بهترین فیلمنامه
عکس نیش (فیلم ۱۹۷۳)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

نیش (Nis)
نمایی از دژ شهری در صربستان، واقع در ساحل رود نیشاوا، با ۱۸۴,۴۰۰ نفر جمعیت (۲۰۰۱). مرکز مهم تقاطع جاده ای و راه آهن است. صنایع کشاورزی دارد و تولیدکنندۀ فرآورده های کشاورزی است. این شهر زادگاه و اقامتگاه تابستانی کنستانتین کبیر، امپراتور روم، بود. در حملۀ هون ها در قرن ۵م ویران شد و یوستی نیانوس بار دیگر آن را ساخت. از ۱۹۱۴ـ۱۹۱۵، مقرّ دولت صربستان بود. دانشگاه آن در ۱۹۶۵ تأسیس شد.

مترادف ها

prickle (اسم)
خار، نیش، خراش کوچک، خار نوک تیز

twinge (اسم)
نیش، سرزنش وجدان، درد شدید و ناگهانی

sting (اسم)
خار، سوزش، نیش، گزیدگی، زخم نیش

nip (اسم)
دزدی، ذره، چیزی، چیز، گیره، نیش، زخم زبان، سرمازدگی، دردناک بودن، طعم تندوتیز

bite (اسم)
نیش، گاز، گزش، گزندگی

fang (اسم)
نیش، دندان انیاب، دندان ناب، ناب

tang (اسم)
نیش، زبانه، بوی تند، مزه تند، رایحه تند

tooth (اسم)
نیش، دندانه، دندان

فارسی به عربی

سن , عضة , لدغة , ناب , وخز

پیشنهاد کاربران

نیش از ریشه نشستن یا نیشستن آمده و گونه های دگر آن نِش / نیش / نشان است . نشستن به چم جای گرفتن است و زمانیکه نیش زده میشوید به مان اینست که چیزی در شما جای گرفته و در نشان نیز به علامت ( علم = پرچم یا چیزی که برپا دارنده یاد یا خاطره باشد ) یا ادرس گویند چون نشانی یا ادرس هم به چیزی جهت نشان دادن / راهنمایی و جای دادن یا کاشتن خاطره اشاره دارد.
...
[مشاهده متن کامل]

نشست = مکانی برای جای گرفتن ( نیش ) افراد
بنشین = جای بگیر ( استقرار بگیر )

ژنه
گزش
در گویش یزدی به دهان گزندگان و در حالت عمومی و کنایه ای به دهان باز افرادی که مزاح می کنند و یا حرف نامریوط می زنند.

بپرس