هدایت تشریعی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] هدایت تشریعی آن است که خداوند به وسیله پیامبران و کتاب های آسمانی، بشر را تعلیم و تربیت می کند و مسیر تکامل آنان را فراهم نموده است.
هدایت تشریعی، از اقسام هدایت الهی و قسیم هدایت تکوینی است و مراد این است که خداوند از گذر وحی، بایدها و نبایدهای زندگی فردی و اجتماعی را به انسان می آموزد تا او با نیروی انتخاب پای در راه سعادت بگذارد.
هدایت تشریعی مخصوص انسان
هدایت تشریعی ویژه انسان است؛ برخلاف هدایت تکوینی که همه آفریدگان را در بر می گیرد.واسطه این هدایت، پیامبر و امامان و صالحان اند؛ چنان که قرآن درباره پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله) می فرماید: «هُوَ الَّذِی أرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدی و دِینِ الْحَقِّ». هدایت تشریعی همزاد انسان است و تا ابد ادامه دارد و اصول آن در همه ادیان آسمانی مشترک است؛ مانند توحید، معاد و نبوّت.
نیازمندی انسان به هدایت تشریعی
هر چند انسان از هدایت تکوینی بهره مند است، تنها از این گذر نمی تواند به کمال آرمانی خویش دست یابد و به دلایل زیر نیازمند هدایت تشریعی است:
← دلیل اول
...

[ویکی شیعه] هدایت تشریعی
هدایتی که خداوند به وسیله پیامبران ، کتب آسمانی و امامان ، انسان را به مسیر کمال راهنمایی می کند زیرا هدایت تکوینی به تنهایی نمی ‏تواند انسان را به تکامل برساند.این هدایت اختیاری است ودارای اقسامی است. با هدایت تکوینی تفاوت دارد.
خداوند علاوه بر هدایت تکوینی که در فطرت انسان قرار داده ، عهده دار هدایت به وسیله پیامبران و وحی است . در این هدایت راهنمائی از طریق تعلیم و تربیت، وضع قوانین و پند و اندرز و موعظه است.

پیشنهاد کاربران

بپرس