هما خاتون

دانشنامه عمومی

هما خاتون ( ترکی عثمانی: هما خاتون؛ ح. ۱۴۱۰ – ۱۴۴۹ ) همسر مراد دوم سلطان امپراتوری عثمانی و مادر سلطان محمد فاتح بود.
از زندگی هما خاتون اطلاع چندانی در دست نیست. هرچند برخی مدعی اصالت ترکی وی هستند اما به احتمال قوی وی کنیزی اهداشده به سلطان بوده است چرا که در نصب وی «بنت عبدالله» ذکر شده که معمولا برای کسانی به کار برده میشد که تغییر دین داده بودند. برخی منابع از اصالت ایتالیایی وی خبر داده اند، اما از آنجا که سلطان مراد دوم زبان صربی را به خوبی میدانست، ظن قوی بر آن است که هما خاتون از اسلاوهای جنوبی و یهودی بوده و پیش از تغییر نام، استلا یا استر نام داشته است. هما خاتون حوالی 1424 میلادی به حرم سلطان وارد شد و ابتدا از وی صاحب دو دختر به نام های خدیجه خاتون ( در 1425 ) و فاطمه خاتون ( در 1430 ) شد و نهایتا در 30 مارس 1432 تنها پسرش سلطان محمد را به دنیا آورد. زمانی که محمد به 11 سالگی رسید به فرمانداری مانیسا منصوب شد و هما خاتون به همراه فرزندانش رهسپار آنجا شد. هما در زمان فرمانداری پسرش به ثروت و نفوذ فراوانی دست یافت چنانکه چندین بنگاه خیریه و مذهبی بنیان گذاشت. در 1444 پس از درگذشت شاهزاده علاالدین برادر ( ناتنی ) بزرگتر محمد، محمد تنها وارث تاج و تخت شد. در همان سال مراد دوم در سوگ درگذشت علاالدین به چنان افسردگی دچار شد که تخت سلطنت را رها کرد و رهسپار مانیسا شد. پس شاهزاده محمد بر جای او نشست و با عنوان محمد دوم تاج بر سر نهاد. هما خاتون نیز به مدت دو سال مقام والده سلطان یافت تا اینکه در 1446 مراد مجددا به سلطنت بازگشت و محمد و مادرش را راهی بورسا کرد. با این حال 5 سال بعد که مراد روی در نقاب خاک کشید و محمد مجددا بر جای پدر نشست هما نتوانست دوباره والده سلطان شود چراکه پیش از تاج گذاری درگذشت و نتوانست آنقدر زنده بماند که فتح قسطنطنیه که برای حدود 500 سال پایتخت عثمانی شد، را ببیند.
هما خاتون در 1449 دو سال پیش از بازگشت پسرش به تخت سلطنت در بورسا درگذشت. وی را در «بقعه خاتونیه» در شرق مجموعه مرادیه که توسط سلطان محمد بنا شد، به خاک سپردند. آن بخش از مجموعه که هما در آن مدفون است، بخش هما خاتون نامیده میشود.
هما خاتون از مراد سوم صاحب سه فرزند شد:
- خدیجه خاتون ( 1425 _پس از 1470 ) : او با کندراوقلو اسماعیل کمال الدین بیک ازدواج کرد و سه پسر به نامهای حسن بیک، یحیا بیک و محمد بیک داشت. نوادگان وی تا دوره عبدالمجید یکم در قرن 19 میلادی در قید حیات بوده اند.
عکس هما خاتون
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس