هنری پنجم

دانشنامه عمومی

هنری پنجم ( به انگلیسی: Henry V ) ( ۱۶ سپتامبر ۱۳۸۶ میلادی - ۳۱ اوت ۱۴۲۲ میلادی ) ، پادشاه انگلستان از سال ۱۴۱۳ میلادی تا هنگام مرگش در سال ۱۴۲۲ میلادی بود. او دومین پادشاه از خاندان لنکستر به حساب می آید.
پس از تبعید هنری چهارم به فرانسه در سال ۱۳۹۸ میلادی، ریچارد دوم مسئولیت هنری پنجم دوازده ساله را به عهده گرفت و با مهربانی با او رفتار کرد. یک سال بعد پس از آنکه هنری چهارم توانست به انگلستان بازگردد و با کنار زدن ریچارد دوم به تخت پادشاهی بنشیند، هنری پنجم به عنوان شاهزاده ولز منصوب شد. بعد از تجربه جنگ مقابل ولزی ها در خلال شورشی به رهبری اوین گلیندور و همچنین در مقابل هنری پرسی اولین ارل نورثامبرلند در جنگ شروزبری، هنری پنجم در یک کشمکش سیاسی با پدرش قرار گرفت که از سال ۱۴۰۵ میلادی سلامتی اش رو به وخامت گذاشته بود. بعد از مرگ پدرش در سال ۱۴۱۳ میلادی هنری پنجم که سلطه بر کشور را به دست آورده بود عازم جنگ با فرانسه شد و با پیروزی در نبرد آزینکورت، معاهده تروا را در سال ۱۴۲۰ میلادی به شارل ششم تحمیل کرد. بر اساس آن، پس از شارل ششم، پادشاهی فرانسه از آن هنری پنجم یا وارثان او می شد. البته پسر شارل ششم یعنی شارل هفتم این معاهده را زیر پا گذاشت و به پادشاهی فرانسه رسید. بعد از این جنگ هنری پنجم با دختر شارل ششم یعنی کاترین والوا ازدواج کرد که حاصل این ازدواج هنری ششم، پادشاه بعدی فرانسه و انگلستان بود. هنری پنجم در سال ۱۴۲۲ میلادی یعنی دو سال پس از ازدواج با دختر پادشاه فرانسه، در ۳۶ سالگی بر اثر اسهال خونی درگذشت و پسر خردسالش که نه ماه بیشتر نداشت جای او را گرفت.
ویلیام شکسپیر در سال ۱۵۹۹ نمایشنامه ای را به نام هنری پنجم نوشت. بر اساس این نمایشنامه تئاترها و فیلم های زیادی تولید شدند که از بهترین و معروفترین آنها می توان به فیلم های هنری پنجم ۱۹۴۴ ساخته لارنس الیویه، هنری پنجم ۱۹۸۹ به کارگردانی کنت برانا و تاج توخالی محصول ۲۰۱۳ و پادشاه ۲۰۱۹ اشاره کرد.
هنری پنجم در ۹ اوت ۱۳۸۷ در قلعه مونموث متولد شد، [ ۱] پسر ارشد هنری بولینگبروک، ارل دربی و دوک لنکستر و ماری بوهون. [ ۲] هنری جوان، پرورش یافته توسط یوهانا وارینگ، سپس توسط عموی خود، روحانی و رئیس دانشگاه آکسفورد هنری بوفورت، در یک رشته از رشته های غیر معمول با معیارهای زمان تحصیل کرد. موسیقی، ادبیات و زبان انگلیسی و سایر علوم انسانی. مشخص نیست که آیا هنری واقعاً در کالج کوئین تحصیل کرده است، در حالی که سرمایه گذاری شاه ریچارد دوم به عنوان یک شوالیه شناخته شده است.
عکس هنری پنجم

هنری پنجم (فیلم ۱۹۴۴). هنری پنجم ( به انگلیسی: Henry V ) فیلمی ۱۳۷ دقیقه ای بر اساس نمایشنامه هنری پنجم ویلیام شکسپیر و به کارگردانی لارنس الیویه با بازی لارنس الیویه است. [ ۱]
در بحبوحه جنگ صد ساله در سال ۱۴۱۵، پادشاه هنری پنجم جوان برای فتح فرانسه عازم می شود…
این فیلم کاندیدای ۵ اسکار ( کاندیدای اسکار بهترین مستند کوتاه - کاندیدای اسکار بهترین موسیقی - کاندیدای اسکار بهترین طراحی هنری - کاندیدای اسکار بهترین بازیگر نقش اول مرد - کاندیدای اسکار بهترین فیلم ) در سال ۱۹۴۵ شد.
عکس هنری پنجم (فیلم ۱۹۴۴)

هنری پنجم (فیلم ۱۹۸۹). هنری پنجم ( به انگلیسی: Henry V ) فیلمی ۱۳۷ دقیقه ای در سبک درام به کارگردانی و بازی کنت برانا محصول سال ۱۹۸۹ بریتانیا است. فیلم مورد توجه و تشویق منتقدین جهانی قرار گرفت به خصوص برای بازی و کارگردانی خوب کنت برانا و همچنین موسیقی زیبا و تأثیرگذار پاتریک دویل که توسط ارکستر سمفونیک بیرمنگام و به رهبری سایمون رتل اجرا شد. این فیلم به عنوان یکی از بهترین اقتباس ها از آثار ویلیام شکسپیر در تمام دوران شناخته می شود. هم اکنون این اثر امتیاز ۷٫۷ از سایت IMDB، امتیاز نادر ۱۰۰٪ از سایت راتن تومیتوز و امتیاز ۸۳/۱۰۰ را از سایت متاکریتیک کسب کرده است. همچنین این فیلم توانست در لیست بهترین فیلم ها بر اساس آثار شکسپیر در سایت راتن تومیتوز با بالاتر قرار گرفتن از آثاری همچون آشوب آکیرا کوروساوا و هملت کنت برانا در رتبه نخست قرار گیرد.
این فیلم برگرفته از نمایشنامه هنری پنجم ویلیام شکسپیر در مورد فتح خونین فرانسه به دست پادشاه انگلیسی بنام هنری پنجم می باشد …
این فیلم برنده اسکار بهترین طراحی لباس و کاندیدای دو اسکار دیگر ( کاندیدای اسکار بهترین کارگردانی - کاندیدای اسکار بهترین بازیگر نقش اول مرد ) در سال ۱۹۹۰ شد.
عکس هنری پنجم (فیلم ۱۹۸۹)

هنری پنجم (نمایش نامه). هنری پنجم نمایشنامه ای تاریخی اثر ویلیام شکسپیر است که در سال ۱۵۹۹ نوشته شده است. این نمایشنامه، داستان هنری پنجم، پادشاه انگلستان را، با تمرکز بر حوادث قبل تا بعد از نبرد آزینکورت در سال ۱۴۱۵ از سری جنگ های صد ساله میان انگلستان و فرانسه بیان می کند. [ ۱] گفته اند که شکسپیر طرح این دراستان را به مدت ده سال در ذهن می پرورانده است. [ ۲]
طبق دیدگاه احمد خزاعی، مترجم آثار شکسپیر، این نمایشنامه در واقع حسن ختامی است بر چهارگانهٔ شکسپیر که شامل نمایشنامه های ریچارد دوم، هنری چهارم: قسمت اول و هنری چهارم: قسمت دوم می شود. [ نیازمند منبع]
دیگر مترجم آثار شکسپیر، ابوالحسن تهامی معتقد است که این نمایشنامه، اوج مهارت نمایشنامه نویسی شکسپیر در بخش نمایشنامه های تاریخی است به طوری که شکسپیر ده سال تمام موضوع این نمایش را در ذهن می پرورانده و با آن زندگی می کرده است. [ نیازمند منبع]
بر اساس این نمایشنامه، تئاترها و فیلم های زیادی تولید شدند که از بهترین و معروفترین آن ها می توان به فیلم های هنری پنجم ۱۹۴۴ ساخته ی لارنس الیویه و هنری پنجم ۱۹۸۹ به کارگردانی کنت برانا اشاره کرد.
عکس هنری پنجم (نمایش نامه)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

هنری پنجم. هِنری (انگلیس ۵) پنجم (۱۳۸۷ـ۱۴۲۲م)(Henry V)
هِنری پنجم
پادشاه انگلستان از ۱۴۱۳م و پسر هنری چهارم. در ۱۴۱۵م به نورماندی حمله کرد (در خلال جنگ صدساله) و هارفلررا تصرف کرد و فرانسوی ها را در نبرد آژنکورشکست داد. بار دیگر در فاصلۀ ۱۴۱۷م تا ۱۴۱۹م به نورماندی حمله کرد و روآنرا به تصرف درآورد. پیروزی های نظامی هنری پنجم فرانسوی ها را در ۱۴۲۰م به امضای پیمان تروامجبور کرد و درنتیجه، هنری کنترل دولت فرانسه را به دست آورد و در ۱۴۲۰م با کاترینِ والواییازدواج کرد. شارل ششم، پدر همسرش، او را به ولیعهدی فرانسه منصوب کرد، اما هنری پیش از شارل ششم درگذشت. پس از او، پسرش هنری ششمپادشاه شد. ریچارد دوم به هنری در ۱۲سالگی، در خلال لشکرکشی به ایرلند (۱۳۹۹م)، عنوان سِر داد. هنری از ابتدای جوانی با هنر جنگاوری آشنا شد و به هنگام تمرین با مربی نظامی خود هری هاتسپردر شروزبریبر اثر اصابت پیکان از ناحیۀ صورت، زخمی برداشت. نبردهای ویلز علیه اوئن گلنداور، واقعیت های جنگ همراه با محاصره را به او آموخت. هنری جنگاوری خونسرد و بی رحم و در نزد معاصرانش برای دلاوری و سلحشوری اش محترم بود؛ مصمم بود جنگ در فرانسه را از سر بگیرد؛ هجوم نیروهایش به فرانسه در ۱۴۱۵م سازماندهی بسیار خوبی داشت، اما محاصرۀ هارفلر بیش از حد به طول انجامید و درنتیجه طرح عملیاتی او برای حمله به قلب مواضع دشمن نتیجه ای جز عقب نشینیِ شتابزده به کالهرا در پی نداشت. با آن که ارتش کوچک و فرسودۀ او در محاصرۀ ارتش قدرتمند فرانسه قرار گرفت، در نبرد آژنکور به پیروزی خیره کننده ای دست یافت. هدف هنری از لشکرکشی دوباره به فرانسه سلطه بر نورماندی بود، که با محاصرۀ طولانی و خونین روآن (۱۴۱۸ـ۱۴۱۹م) به نتیجه رسید. فشارهای نظامی هنری بر فرانسه در ۱۴۲۰م به امضای پیمان مطلوب تروا انجامید، که براساس آن هنری پنجم منصب ولیعهدی فرانسه را به دست آورد؛ در خلال محاصرۀ موبه اسهال خونی مبتلا شد.

پیشنهاد کاربران

بپرس