ودانتا

دانشنامه آزاد فارسی

وِدانْتا (Vedanta)
(مرکّب از کلمه های سانسکریت «ودا»، به معنی «دانش»، و «آنتا»، به معنی «پایان») یکی از شش فلسفۀ رسمیت یافتۀ آیین هندو، و پدیدآورندۀ آموزه های اوپانیشادها. ودانتا بیشتر مربوط به وصفِ برهمن، یعنی وجودِ کلیِ متعالیِ ناب، و مبتنی بر بخش نظری نوشته های وداییِ متأخر است، به ویژه رساله هایی که آرَن یکَه ها و اوپانیشادها نامیده می شوند. از آموزگارانش سَمکارا بود که در قرن ۸م در جنوب هند می زیست و معمولاً نمودی از شیوا به شمار می رود. وی تعلیم می داد که فقط یک واقعیت وجود دارد که همانا برهمن است و شناخت برهمن در نهایت به مُکشا یعنی رهایی از تناسخ می انجامد. به همت رامانوجا و مادهوای فیلسوف، تغییراتی در این فلسفه صورت پذیرفت. در دورۀ جدید، از طریق آثار ویوِکاناندا، مفسّر هندیِ آثار راماکریشنا ـ عارف هندو ـ توجه اشخاص بیرون از هند نیز به ودانتا جلب شده است.

پیشنهاد کاربران

ودانتا : ودانتا همان اوپانیشاد می باشد زیرا اوپانیشاد به نام وِدانتا ( Ved ānta ) به معنای پایان وداها نیز خوانده می شود . این کتاب بطون وداها را می شکافد و توجه مردم را از آداب و رسوم ظاهری به اسرار درونی و مفاهیم باطنی جلب می کند . کتاب یاد شده شهرت جهانی دارد ، تا آنجا که مرحوم علامه ی طباطبایی ( ره ) در المیزان به برخی از مطالب توحیدی آن اشاره کرده است .
...
[مشاهده متن کامل]

رجوع شود به ( توفیقی ، حسین ، آشنایی با ادیان بزرگ ، 1398: 31 )

ودانتا Vedanta - بمعنی پایانِ ودا. شاخۀ وحدت وجودی ( غیر ثنوی ) فلسفۀ هندو که اساسا در اوپانیشادها، بهاگواد گیتا و براهما سوترا به شرح درآمده است.

بپرس