ورمی کمپوست

دانشنامه عمومی

ورمی کمپوست متشکل از ورمی ( کرم خاکی ) و کمپوست ( کود آلی ) به معنای نوعی کود آلی است که از فعالیت کرم خاکی حاصل می گردد. بیش از ۲۷۰۰ گونه کرم خاکی در طبیعت وجود دارد. این کرم ها با کاوش خاک و تغذیهٔ عناصر موجود در خاک و آمیختن آن با آنزیم های موجود در بدن خود، خاک را تازه می کنند و قدرت باروری آن را افزایش می دهند. همچنین به دلیل جابه جایی مداوم در خاک، با ایجاد سوراخ های زیاد، راه نفوذ اکسیژن به خاک را آسان می کنند.
واژهٔ ورمی ( Verms ) از واژهٔ لاتین ورم ( Vermis ) گرفته شده که به معنی کرم است. تولید ورمی کمپوست فرایندی نیمه هوازی است ( حدود ۸۰٪ رطوبت ) که توسط گونه ای خاص از کرم ها، قارچ ها، باکتری ها و اکتینومیست ها انجام می شود. همچنین مواد حاصل از بستر رشد کرم بوده که پس از دفع مواد زائد از دستگاه گوارش کرم در محیط باقی می ماند. ورمی کمپوست، مجموعه ای از فضولات کرم به همراه مواد آلی تجزیه شده و نیز اجساد کرم هاست که برای گیاه ارزش غذایی فراوانی دارد. در خاک هایی دارای مواد دفع شده توسط کرم ها، عناصری مانند نیتروژن، فسفر و پتاسیم ۵ تا ۱۱ مرتبه بیشتر از خاک های بدون کرم است. در اثر عبور مواد آلی از دستگاه گوارش کرم، عناصری از جمله ریزمغذی ها زیاد می شوند.
ورمی کمپوست حاصل فعالیت بیولوژیک نوعی کرم خاکی با نام علمی Eisenia foetida است. این جانور با تغذیه از مواد آلی موجود در طبیعت آن را به کود آلی مغذی تبدیل نموده به گونه ای که در حال حاضر این کود به عنوان یکی از غنی ترین کودهای آلی بیولوژیک شناخته می شود. کاربرد ورمی کمپوست در خواص فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک تأثیر به سزایی دارد. این کود، اصلاح کنندهٔ خصوصیات فیزیکی و شیمیایی و بیولوژیکی خاک بوده و علاوه بر وزن مخصوص کم، فاقد بوی نامطبوع، میکروارگانیسم های پاتوژن، باکتری های بی هوازی، قارچ ها و علف های هرز است. ورمی کمپوست علاوه بر قابلیت جذب آب با حجم بالا، شرایط مناسب جهت دانه بندی و قدرت نگه داری مواد غذایی مورد نیاز گیاهان را فراهم می نماید. ورمی کمپوست حاوی عناصر غذایی بسیار غنی به ویژه نیتروژن بوده که به تدریج آن ها را در اختیار گیاه قرار می دهد ( این نکته از نظر حاصل خیزی خاک بسیار پراهمیت است ) این کود در مقایسه با سایر کودهای آلی دارای میزان عناصر اصلی غذایی بالاتری است. ورمی کمپوست علاوه بر عناصر ماکرو مانند نیتروژن، فسفر و پتاسیم که در فعالیت های حیاتی گیاه نقش اساسی دارند حاوی عناصر میکرو مانند: آهن، مس، روی و منگنز نیز هست. علاوه بر این با داشتن موادی مانند ویتامین ب۱۲ و اُکسین عوامل محرک رشد گیاه را فراهم می آورند. معمولاً نسبت کربن به نیتروژن ( C/N ) ورمی کمپوست ۱۵ تا ۲۰ بوده و طول دانه های خشک آن بین ۱ تا ۵ میلی متر متغیر است. هوموس آن نیز ۲۰ درصد وزن خشک است.
عکس ورمی کمپوست
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس