وسمق

لغت نامه دهخدا

وسمق. [ ] ( اِخ ) دهی جزو دهستان حومه بخش خرقان شهرستان ساوه. کوهستانی وسردسیری است. سکنه آن 1156 تن. آب آن از چشمه سار وقنات کوهستانی و محصول آن غلات ، بنشن ، سیب زمینی ، بادام ، گردو، میوه جات و شغل اهالی زراعت و گله داری است.عده ای برای تأمین معاش برای کارگری به تهران میروند. کاردستی آنان جاجیم بافی و کرباس بافی و گیوه چینی است. دفتر رسمی ازدواج و طلاق دارد. مزارع ونک ، قوشقونک جزو این ده است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 ).

فرهنگ فارسی

ده دهستان حومه بخش خرقان شهرستان ساوه استان مرکز . کوهستانی سردسیر . ۱۱۵۶ تن سکنه دارد . محصولش غلات بنشن سیب زمینی بادام گردو میوه و شغل مردم کشاورزی گله داری جاجیم کرباس بافی و گیوه چینی است .

دانشنامه عمومی

وسمق (درگزین). وسمق، روستایی تاریخی با قدمت بیش از 2800 سال، در شهرستان درگزین در استان همدان ایران قرار دارد.
وسمق روستایی در شهرستان درگزین استان همدان است با جمعیتی حدود ۱۵۰۰ نفر که در ارتفاع ۱۸۰۰متری از سطح دریا در دامنه کوه سه برادر معروف به کوه وسمق قرار دارد. این روستا در شمال شرق شهرستان درگزین واقع شده و یکی از مناطق تاریخی شهرستان می باشد. از دو محله ) بخش ( خانا باشو و یوخارومحله ) قاراچای ( تشکیل شده و مردم این روستا به زبان شیرین تُرکی صحبت می کنند.
این روستا تاریخی بیش از ۲۸۰۰ سال دارد. یکی از مکانهای تاریخی وسمق، تپه باستانی قلعه گبر ( گوورقالا ) بوده که سال 1382 با عنوان تپه وسمق در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. این اثر که مجموعه ای از چند تپه می باشد مربوط به دوران تاریخی ( پیش از اسلام ) و دوران اسلامی است. آثار تاریخی موجود در کوه سه برادر، کوه وسمق، نیز از جمله آثار بجای مانده از دوره های مختلف تاریخی است. علایمی مبنی بر وجود معادن باستانی سنگ و سنگ زینتی در وسمق وجود دارد که می توان به صنعت حجاری و تراش سنگ زینتی و سنگ های ساختمانی در هزاره قبل پی برد. طبق شواهد به احتمال قوی روستای وسمق در طی دوره های مختلف به علل متفاوتی دچار سه یا چهار بار جابجایی شده و روستای وسمق کنونی به دوره دوم اسلامی متعلق است و آخرین اثر بجا مانده از اواخر دوره سوم اسلامی نیز قلعه وسمق است که در داخل این روستا واقع شده و تقریبا ویران شده است.
در مورد وجه تسمیه وسمق ( وسمه ) نیز نمی توان به سادگی نظر داد اما چیزی که قطعی است قدمت زیاد این نام است و می توان این کلمه و واژه را به گبریان که ساکنان اصلی این مکان قبل از اسلام بوده اند نسبت
داد که از اثار به جای مانده از این قوم می توان به تپه باستانی وسمق و دستکند های معروفشان اشاره کرد. معماران گبر از برترین مهندسان و معماران زیرزمینی بوده اند.
دستکند وسمق نیز یکی از آثار تاریخی کم نظیر استان همدان می باشد که در این روستا قرار دارد. این شهر زیرزمینی دارای سه طبقه بوده که طی دوره های مختلف تاریخی مورد استفاده قرار می گرفته و حدود 25 هکتار از مساحت روستا را به نوعی از زیرزمین تحت پوشش خود قرار داده است. اصولا این دست کند در کنار قنات تاریخی خانا حفاری شده تا ساکنین دستکند همواره با آب دسترسی داشته باشند. قنات تاریخی خانا یکی از قدیمی ترین قنات های منطقه بوده که توسط معماران زیرزمینی وسمق هزاران سال قبل تاسیس شده که تمامی راهروهای دستکند وسمق به جهت برداشت آب به کانال خانا متصل بوده و این کانال یکی از گریزگاههای شهرزیرزمینی بوده است. وجود درب های سنگی و معماری خاص پدافندی برای مقابله با دشمن در زیرزمین از شاخصه های این دستکند می باشد که معماری آن در برخی مکانها مشابه معماری شهرزیرزمینی سامن ملایر است و آثار موجود در دستکند وسمق می تواند به قدمت آنرا از دوره پیش از تاریخ اشکانیان روایت کند. این دستکند تحت حفاظت و مطالعه اداره میراث فرهنگی استان همدان قرار دارد.
عکس وسمق (درگزین)

وسمق (زرندیه). وسمق روستایی است از توابع بخش خرقان شهرستان زرندیه در استان مرکزی ایران. [ ۱]
این روستا در دهستان الویر قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۲۹۲ نفر ( ۱۲۳ خانوار ) است.
عکس وسمق (زرندیه)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

وسمه که بعلت گذر زمان تلفظ ان وسمق در امده است وسمه به معنی سرمه است که ان نام گیاهی است که پس از رسیدن سیاه می شود

بپرس