پروتئین

/porote~in/

معنی انگلیسی:
protein

فرهنگ معین

(پُ رُ تِ ) [ فر. ] (اِ. ) نوعی ترکیب آلی پیچیدة موجود در بافت های گیاهی و جانوری که برای رشد و ترمیم بافت ها لازم است .

فرهنگ عمید

ترکیبات نیتروژن داری که در بافت های حیوانی و نباتی یافت می شود و برای رشد و ترمیم بافت های بدن ضرورت دارند.

دانشنامه عمومی

پرُوتِئین ( به انگلیسی: protein ) از جمله مهم ترین اجزای بدن است که نقش های بسیار حیاتی و مهمی در بدن دارد. این مواد از توالی زنجیره های آمینواسیدی تشکیل شده اند که براساس نوع پروتئین، تعداد این آمینواسیدها می تواند تا چند هزار نیز برسد. پروتئین ها طبق نوع و محل حضورشان عملکرد متفاوتی دارند، از جمله این وظایف می توان به فعالیت آنزیمی به منظور کاتالیز فرایند، شناسایی میکروب ها و سلول های سرطانی، انتقال موادی مانند گازهای تنفسی و سیگنال دهی اشاره کرد این ماده جز مولکول های زیستی محسوب می شود.
پروتئین ها مانند زنجیری از یک کلاف سه بعدی بسپارهایی هستند که از ترکیب اسیدهای آمینه حاصل می شوند. اسیدهای آمینه مثل یک زنجیر خطی توسط پیوند پپتیدی میان گروه های کربوکسیل و آمین مجاور به یکدیگر متصل می شوند تا یک پلی پپتید را به وجود بیاورند.
ترتیب اسیدهای آمینه در یک پروتئین توسط ژن مشخص می شود. اگرچه کد ژنتیک ۲۰ تا اسید آمینه استاندارد را معرفی می کند، اما در بعضی از اندامگان ها ( ارگانیسم ها ) کد ژنتیک شامل سلنوسیستئین و در بعضی از آرکی باکتری ها پیرولیزین می باشد. گاهی در پروتئین ها دگرگونی به وجود می آید: یا قبل از آنکه پروتئین بتواند به وظایفش در یاخته عمل کند یا به عنوان قسمتی از مکانیسم بازرسی. پروتئین ها معمولاًبه یکدیگر می پیوندند تا یک وظیفه ای را با یکدیگر انجام دهند که این خود باعث استوار شدن پروتئین می شود. چون ترتیب های نامحدودی در توالی و طول زنجیره اسید آمینه ها در تولید پروتئین ها وجود دارد، از این رو انواع بی شماری از پروتئین ها نیز می توانند وجود داشته باشند. [ ۱] پروتئین های درون یاخته ای در بخشی از سلول به نام ریبوزوم توسط آران ای ( RNA ) ساخته می شوند.
در ژانویه ۲۰۱۵ ( بهمن ۱۳۹۳ ) دانشمندان آمریکایی و استرالیایی موفق به بازیافت پروتئین شدند. آنان با استفاده از اوره و نوعی همزن مخصوص، تخم مرغ آب پز را دوباره به تخم مرغ خام تبدیل کردند. [ ۲]
ساختار پروتئین یا ساختمان پروتئین به ساختاری گفته می شود که پروتئین به خود می گیرد. پروتئین دارای چهار نوع ساختار می باشد.
• ساختار اول: به توالی پروتئین که به صورت رشته ای از اسیدهای آمینه می باشد گفته می شود. پروتئین ها پلی مرهایی خطی از اسیدهای آمینه هستند که با پیوند پپتیدی بهم متصل شده اند.
• ساختار دوم: به نظم های موضعی گفته می شود که پروتئین در حین تاشدگی به خود می گیرد. ساختار دوم پروتئین ها خود به چند دسته تقسیم می شود:ساختار دوم قسمتی از یک پروتئین؛ مارپیچ آلفا به رنگ خاکستری و صفحه بتا به رنگ قرمز نمایش داده شده
• مارپیچ آلفا ساده ترین و انعطاف پذیرترین ترتیب، کونفرماسیونی مارپیچی و راست گرد بود به نام مارپیچ آلفا. مارپیچ آلفا یکی از ساختارهای دوم رایج در پروتئین ها است. مارپیچ آلفا یک مارپیچ راست گرد است که ساختار آن هر ۴/۵ آنگستروم یک بار تکرار می شود. در هر دو مارپیچ آلفا، ۶/۳ اسید آمینه وجود دارد؛ یعنی هر ۵/۱ آنگستروم یک اسید آمینه در طول مارپیچ آلفا قرار می گیرد. هر گروه کربوکسیل و آمین در مارپیچ آلفا با اسید آمینه ای با فاصله چهار تا از خود، دارای باند هیدروژنی می باشد و این الگو در سراسر مارپیچ، غیر از چهار اسیدآمینه در دو انتهای آن تکرار شده است.
• صفحه های بتا: ساختار صفحه های بتا، ساختار دوم بسیار کشیده و چین دار می باشد. یکی از تفاوت های مهم صفحه های بتا با مارپیچ آلفا این است که اسیدآمینه هایی که معمولاً در ساختار اول زنجیره پروتئینی با فاصله زیاد از هم قرارگرفته اند، برای تشکیل این ساختار در مجاورت یکدیگر قرار می گیرند بنابراین صفحه های بتا تمایل به سختی داشته و انعطاف پذیری ناچیزی دارند. پیوندهای هیدروژنی بین رشته ای که میان گروه های CO یک رشته بتا و NH رشته بتای مجاور ایجاد می شوند، به صفحات بتا پایداری می بخشند و باعث می شوند که این صفحات ظاهری زیگزاگ داشته باشند.
عکس پروتئینعکس پروتئینعکس پروتئینعکس پروتئینعکس پروتئین
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

مترادف ها

protein (اسم)
سپیده، پروتئین

پیشنهاد کاربران

پروتئین: سپیدک
Protein
پروتئین از اجزاء اصلی پوست، ماهیچه ها، اندام ها و غدد است. با این حال، رژیم غذایی حاوی پروتئین بالای حاصل از گوشت می تواند باعث افزایش سطح کلسترول و بیماری قلبی و عروقی شده و ممکن است بر عملکرد کلیه تاثیر منفی بگذارد. دستورالعمل های عمومی سلامت نشان می دهد که بدن سالم نیاز به حدود 0. 8g پروتئین به ازاء هر 2. 2 پوند وزن بدن دارد.
...
[مشاهده متن کامل]

دستورالعمل های مصرف مرجع رژیم غذایی ایالات متحده و کانادا:
زنان 19 تا 70 ساله: 46 گرم پروتئین در روز ( بر اساس 57. 5 کیلوگرم وزن فرد ) .
مردان 19 تا 70 ساله: 56 گرم پروتئین در روز ( بر اساس 70 کیلوگرم وزن فرد ) .
این میزان های توصیه شده پروتئین روزانه بر اساس یک فرد کم تحرک عادی است.

پروتئین های بدن انسان به سه گروه اصلی پروتئین های غشایی ( غشای سلول ) ، پروتئین های حلقوی و پروتئین های ساختاری یا فیبروز ( مانند کلاژن، کراتین و الاستین ) تقسیم می شوند.
پروتئین های حلقوی شامل دو گروه اصلی گلوبین ها و آلبومین ها هستند؛ گلوبین ها مانند هموگلوبین، میوگلوبین و گلوبولین ها.
...
[مشاهده متن کامل]

سه پروتئین اصلی خون عبارتند از گلوبولین ها، آلبومین ها و فیبرینوژن. تمام پروتئین های پلاسما در ایجاد و تنظیم فشار اسمزی نقش دارند اما مهم ترین آن ها آلبومین است. همچنین غلظت گلوبولین ها در خون حدود ۲٫۶ - ۴٫۶ گرم در دسی لیتر است. کلاژن ها برای سطح پوست نیز به شدت مفید هستند، و باعث جلوگیری از ترک پوست می شوند.

پروتئین در پارسی سره
پروتئین: سپیده بار، سپیدک
پروتِئین
پیش نهاد دیگر :
پارین ، پارینه ، پارینه تَن ، پارتَن ، پارچیز
پار هم ریشه با pro در protein به مینه ی دیرین و کهن و قدیم است مانند : دوران پارینه سنگی
پروتئین
شاید : پیشازینه ، پیشازی از نگر گویش آسان تر باشد.
روشنگری :
protein : pro - tein
pro = پیش ، فَرا
tein = چیز ، شاید با تَن پارسی هم ریشه باشد.
پروتئین
پیشزینه ، پیشیز ( پیش - چیز ) ، پیشزی

بپرس