پروژه گوتنبرگ

دانشنامه عمومی

پروژه گوتنبرگ ( به انگلیسی: Project Gutenberg ) یک کوشش داوطلبانه برای دیجیتالی کردن و بایگانی کارهای فرهنگی برای تشویق تولید و پخش کتاب های دیجیتالی است.
این پروژه در سال ۱۹۷۱ به وسیله مایکل اس هارت بنیان گذاری شد و امروزه قدیمی ترین کتابخانهٔ دیجیتال است و دارای گنجینهٔ منحصر به فرد کتاب های الکترونیکی رایگان به شمار می رود. هارت در آن زمان و در ساعت استفاده رایگان کامپیوتر دانشگاه، کار صد کتاب اول را خودش انجام داد و از آن پس همه عمر خود را به آن پروژه اختصاص داد. امروزه او را به عنوان کسی می شناسند که بینشی فراتر از زمان خویش داشت، او خودش را یک رمانتیک علاج ناپذیر و یک ایده آل گرا پرکار و مفرط ذاتی نامیده است. هارت از ابتدا می دانست ایده کتابخانه دیجیتال او می تواند جهان را دگرگون کند و سطح دانش را بالا خواهد برد.
پروژه گوتنبرگ هفته ای سه میلیون کتاب الکترونیکی از طریق فقط یک تارنما در دانشگاه کارولینای شمالی به نمایش می گذارد. این مجموعه بیشتر متن کامل کتاب هایی با مجوز مالکیت عمومی است. این پروژه تلاش می کند که این کتاب ها را در حد امکان رایگان و در قالب هایی آزاد که بتوان روی هر رایانه ای استفاده کرد، عرضه کند. در مارس ۲۰۰۹ پروژه گوتنبرگ ادعا کرد که در مجموعه اش بیش از ۲۸۰۰۰ مورد کار فرهنگی دارد.
هدف پروژه گوتنبرگ این است که منابع تمام اطلاعات و فرهنگ را، همان طور که مطبوعات گوتنبرگ در اواسط هزاره دوم انجام داد، به شیوه مدرن در اختیار مردم قرار دهد. در سال ۱۹۹۷ تنها کمی بیش از ۳۰۰ عنوان بود ولی امروزه بیش از ۳۶هزار عنوان کتاب دارد. هارت گفته بود قصد دارد در نهایت یک میلیون کتاب به صد زبان مختلف و سایر مطالب در حوزه استفاده عموم از جمله گرافیک، موزیک، فیلم، مجسمه، نقاشی و عکس ارائه کند. این سایت دارای ثبات است و آدرس آن به طور مکرر تغییر نمی کند. به هیچ گونه هزینه یا ثبت نامی برای استفاده از کتاب ها نیاز نیست. کتاب های این مجموعه شامل بسیاری کتاب از زبان های غیرانگلیسی هم می شود. برای مثال، ۱۰۵۳ کتاب به زبان فرانسه، ۴۵۱ جلد به آلمانی، ۳۹۶ جلد به زبان فنلاندی، ۲۷۹ جلد به هلندی، ۱۵۵ جلد به زبان اسپانیایی و… وجود دارد.
عکس پروژه گوتنبرگ
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس