پوشاندن پا

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] یکی از محرمات مخصوص مردان احرام گزار در انجام مناسک حج پوشیدن آن چیزی است که تمام روی پا را می گیرد، مانند کفش یا خفین.
پوشاندن پا که از محرمات احرام به شمار می رود، با عنوان «لبس الخف و الجورب» در منابع فقهی یاد شده و برخی از منابع فقه امامی و همه منابع فقه اهل سنت آن را ذیل موضوع «پوشیدن لباس دوخته شده» آورده اند. البته پاره ای از منابع امامی با عنوانی مستقل بدان پرداخته اند.
حکم شرعی لبس الخفین
به نظر فقیهان امامی و اهل سنت پوشاندن پا برای احرام گزار مرد جایز نیست. مستند فقیهان امامی، افزون بر اجماع ، حدیث های متعدد و مستند فقیهان اهل سنت نیز روایات است.
ƒنوع و محدوده پوشش پا
فقیهان امامی و اهل سنت پوشیدن نعلین یا تاسومه (نوعی دمپایی که روی آن باز و تنها دارای بند یا نخی است که بین انگشتان قرار می گیرد) را برای مرد احرام گزار جایز شمرده اند؛ ولی پوشیدن جوراب یا چکمه یا کفشی که همه روی پا را می پوشاند، حرام دانسته اند. برخی از فقیهان امامی با مطلق دانستن احادیث به حرمت هر گونه پوشش روی پا باور دارند. برخی نیز بدین استناد که در حدیث ها تنها از چکمه وجوراب یاد شده، گفته اند که تعمیم این دو مورد به موارد دیگر، به قرینه نیاز دارد. وانگهی ملاک ممنوعیت در آن دو مورد مشخص نشده تا بتوان به پشتوانه « تتقیح مناط » آن را تعمیم داد. پس خودداری از هر چه پا با آن پوشانده نمی شود، مانند پوشاندن پا هنگام خواب با ملحفه یا در حال نشستن با لباس احرام، لازم نیست. برخی فقها مقتضای احتیاط را خودداری از پوشیدن هر چیز همانند چکمه وجوراب دانسته اند. در باور فقیهان مالکی و حنبلی و شافعی ، پوشیدن هر گونه کفش یا چکمه که روی پا را بپوشاند، حرام است. حنفیان پوشیدن هر چیز را که برآمدگی روی پا را نپوشاند، جایز شمرده اند. برخی فقیهان امامی پوشاندن همه روی پای احرام گزار را حرام دانسته اند؛ ولی پوشاندن بخشی از آن را حرام نمی دانند. دلیل ایشان، تصریح روایات به جواز پوشیدن نعلین که بخشی اندک از روی پا را می پوشاند و نیز عدم جواز پوشیدن چکمه است که همه روی پا را پوشش می دهد. شماری دیگر از فقیهان امامی، پوشاندن بخشی از پا را نیز حرام می دانند. دلیل آنان این است که لازمه حرمت پوشاندن همه روی پا، حرمت پوشاندن بخشی از آن نیز هست. در فقه شافعی و مالکی و حنبلی، پوشاندن بخشی از پا مانند پوشاندن همه آن حرام است. در فقه حنفی، پوشیدن هر چه که بالاتر از کعبین (برآمدگی دو طرف پا) را بپوشاند، حرام و پوشاندن پایین تر از آن جایز است. ƒ
شرایط حرمت
...

پیشنهاد کاربران

بپرس