پومپه

لغت نامه دهخدا

پومپه. [ پ ُ پ ِ ] ( اِخ ) ( کنئوس ) ملقب به کبیر. کنسول روم به اتفاق کراسوس از 70 ق. م. و از یاران سیلا.مقتول در 47 ق.م. هنگام فرار از چنگ سزار بمصر. ( رجوع به تاریخ رم آلبرماله و ایران باستان ج 3 شود ).

فرهنگ فارسی

استرابو کنسول روم در سال ۸۸ ق م ( باتفاق سیلا ) که بدست سرباران کشته شد. یا پسروی کنیوس ملقب به پومپئوس کبیر ( ۱٠۷ ق . م ۴۹ ق م. ) وی سردار سیلا بود و در آفریقا شخصیت خود را نشان داد و بسال ۷۶ ق م.با عنوان کنسول مقدم باسپانیا فرستاده شد و بسال ۷۱ ق م . باتفاق کراسوس بکنسولی روم رسید. در ۶۶ ق م . در جنگ ضد مهردادجانشین لوکولوس گردید. در سال ۶٠ ق م.اتحاد مثلث را باتفاق قیصر و کراسوسضدسنا تشکیل داد ولی ازسال ۵۴ نتوانست با قیصر - که مورد تایید سنا و نجبای جمهوری بود- رقابت کند . پس از جنگی موحش وی در فارسال مغلوب گردید و پس از ورود به مصرکه در آنجا میخواست پناهگاهی بجوید - بدستور بطلمیوس ۱۲ کشته شد . یا پسر پومپئوس کبیر کنیوس که در موندا مغلوب قیصر گردید و بهنگام فرار کشته شد . (۴۵ ق م . ) یا برادر شخص اخیر سکستوس که مغلوب اغسطس ( اگوست ) و مقتول گردید ( ۳۵ ق م . )

دانشنامه آزاد فارسی

پومپِه (Pompée)
سوگ نمایشی در پنج پرده، نوشتۀ پِیر کورنی، به زبان فرانسوی، نخستین اجرا در ۱۶۴۳، و نخستین چاپ آن در همان سال با عنوان مرگ پومپه. پومپه، سردار رومی، پس از نبرد فارلوس به مصر می گریزد و در بارگاه بطلمیوس، حاکم غاصب مصر که سلطنت را از کلئوپاترا ربوده است، پناه می جوید. قیصر درپی سردار فراری است و بطلمیوس بر آن می­ شود که پیش­ دستی کرده او را بُکشد. چون قیصر از راه می رسد، بطلمیوس سر پومپه را پیشکش می­ کند. قیصر، که قصد بخشیدن پومپه را دارد، بطلمیوس را می کشد و کلئوپاترا را بر جای او می­ نشاند، اما کلئوپاترا که از عشق خود به قیصر روی گردانده، سلطنت را نمی­ پذیرد. کورنی خود در مقدمه منابع اش را برشمرده و اذعان کرده است که ابیاتی از فارسالیا اثر لوکیانوس را ترجمه کرده و به اثر افزوده است. از دیگر منابعی که کورنی ذکر کرده، آثار مورخ رومی، ولیوس پاتریکوس است. این نمایش­ نامه که کورنی آن را از بهترین آثار خود دانسته و اذعان کرده است، در هیچ­ یک از آثارش ابیات چنین پرطمطراق از آب درنیامده­ اند، به رغم طرح و توطئۀ قوی و نیک ­پرداختۀ آن، دقیقاً از همین طمطراق که بدان حالتی تصنعی بخشیده است، رنج می ­برد.

پیشنهاد کاربران

نیائئوس پومپیئوس مانیوس ( به لاتین: Gnaeus Pompeius Magnus ) یا به ایتالیایی نیه ئو پومپئو مانیو ( Gneo Pompeo Magno ) ( زادهٔ ۲۹ سپتامبر۱۰۶ - مرگ ۲۸ سپتامبر۴۸ پیش از میلاد ) و نیز شناخته شده با عنوان «پومپی»، جنگ سالار و سیاستمدار برجستهٔ جمهوری روم بود. او با نشان دادن توانایی هایش به یکی از بزرگان روم بدل شد و به پاس دستاوردهایش در جنگ مهردادی سوم، سنای روم به وی لقب مانیوس به معنای بزرگ داد. او رقیب کراسوس و هم پیمان ژولیوس سزار بود. این سه تن سیاست مداران نیرومند پایانی جمهوری روم بودند که به تریوم ویرات اول نامدار شدند. با مرگ کراسوس در نبرد حران، پومپه و سزار رقیب یکدیگر شدند. این دو بر سر به دست آوردن فرمانروایی روم به جنگ با یکدیگر پرداختند. پومپه پس از شکست در نبرد فارسال به مصر باستان پناه برد و در آنجا کشته شد.
...
[مشاهده متن کامل]

او در ۶۴ پیش از میلاد به سوریه تاخت و آنتیوخوس سیزدهم را سرنگون ساخت و آن سامان را یکی از استان های روم نمود. آنگاه به جنوب روی نهاد و فینیقیه و یهودیه درگیر جنگ درونی را نیز به روم ضمیمه کرد.
در سال های ۶۷ تا ۶۳ پیش از میلاد، پومپه سردار رومی، سوریه و ارمنستان را فتح کرد و آخرین پادشاه سلوکیان را از سلطنت عزل نمود و جمهوری روم همسایه پادشاهی اشکانی شد.
پومپه، سرانجام پس از شکست خوردن از لشکریان ژولیوس سزار در نبرد فارسال و گریختن در لباس شهروندی عادی، در قلمرو امپراتوری بطلمیوسی به فرمان بطلمیوس چهاردهم کشته شد.

پومپهپومپه
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/پومپه

بپرس