پژوهش های تفسیری

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تفسیر پس از آنکه به صورت شرح و توضیح معانی آیات ، موردتوجه مفسران قرار گرفت ، به عنوان علمی مستقل که دارای اصول و قواعد و رویکردهای مخصوص به خود است ، موضوع برخی پژوهش ها در میان مسلمانان گردید.
آثاری که دانشمندان اسلامی در این باب تألیف کرده اند، به سه گروه اصلی تقسیم می شود:گروه اول ، آثاری است که به علم تفسیر و بیان اصول و قواعد آن می پردازد.در این تألیفات ، بدون اینکه به تفسیر یا مفسر یا روش تفسیری خاصی توجه شود، مبانی و اصول تفسیر صحیح قرآن از دیدگاه مؤلف بیان می شود و شرایط و پیش نیازهای تفسیر و مفسر مطرح می گردد.اینگونه پژوهش ها با علم اصول تفسیر یا قواعد تفسیر مرتبط است .
← علم اصول تفسیر
گروه دوم آثاری است که به شیوه کتب طبقات و مُعجَم ها، به صورت اجمالی، به معرفی مفسران و تفاسیر آن ها می پردازد.با آنکه در منابع ، علوم و کتب متعددی با عنوان طبقات در شرح حال فقیهان ، محدّثان ، شاعران و دیگران یافت می شود و همچنین طاشکوپریزاده از وجود تألیفات مفصّلی در زمینه «طبقات المفسرین » خبر داده است ، اما تا قرن نهم نمی توان به کتابی مستقل در این باب دست یافت .
← طبقات المفسرین
گروه سوم تألیفاتی است که به روشهای تفسیری و تحلیل و نقد آن ها می پردازد.این آثار که عمر چندانی از آن ها نمی گذرد، به سه صورت یافت می شوند:
← تمام روشها
...

پیشنهاد کاربران

بپرس