پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] با ظهور انقلاب اسلامی، پژوهش های دینی کشور وارد مرحله جدیدی از رشد و شکوفایی شد. در سال ۱۳۵۸ به فرمان امام خمینی رحمة الله علیه نهادی فرهنگی و تبلیغی در درون حوزه علمیه شکل گرفت که در سال های بعد به نام دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم خوانده شد. این دفتر که وظیفه اصلی اش پر کردن خلاهای فرهنگی و تامین نیازهای دینی برآمده از تاسیس نظام جمهوری اسلامی بود، در کنار فعالیت های گوناگون تبلیغی، عرصه های آموزشی و پژوهشی را نیز به مجموعه فعالیت های خود افزود و به تدریج در زمینه های گوناگون علمی و تخصصی به تشکیل واحدها و گروه های مطالعاتی و تحقیقاتی اقدام کرد.
آنچه در سیر پویایی و شکوفایی فعالیت های پژوهشی دفتر قابل تامل است، شکل گیری فعالیت های پژوهشی، متناسب با شرایط ویژه و در پاسخ به نیازهای اجتماعی هر دوره از انقلاب اسلامی است. در سال ۱۳۶۲ ضرورت بازگشت به منابع اصیل و گران سنگ اسلامی و بازشناسی و بازسازی فرهنگ دینی متناسب با شرایط و نیازمندی های زمان، سبب شد تا نخستین مرکز پژوهشی دفتر با عنوان مرکز مطالعات و تحقیقات اسلامی شکل گیرد. این مرکز در روند تکاملی خود به تدریج توانست با ایجاد چهار پژوهشکده (فلسفه و کلام اسلامی ، فقه و حقوق ، علوم و اندیشه سیاسی، تاریخ و سیره اهل بیت علیه السّلام)، و سه مرکز پژوهشی (احیای آثار اسلامی، اصطلاح نامه علوم اسلامی و پاسخگویی به سئوالات دینی) فعالیت های گسترده ای را در دستور کار خود قرار دهد.
فعالیت در عرصه قرآن
خلا تحقیقات علمی در عرصه قرآن و معارف قرآن، دفتر تبلیغات اسلامی را بر آن داشت که مرکز مستقلی را بدین منظور پایه ریزی کند. این مرکز با جذب فضلای قرآن پژوه و انجام پروژه های بزرگ و متعدد، هم اکنون بزرگ ترین مرکز قرآن پژوهی کشور به شمار می آید.
تاسیس پژوهشکده مهدویت
همچنین با توجه به ضرورت انجام مطالعات علمی در موضوع مهدویت ، تاسیس نخستین مؤسسه حوزوی در این عرصه به نام پژوهشکده مهدویت و آینده پژوهی رقم خورد. این مؤسسه که از سال ۱۳۷۷ با عنوان «انتظار نور» آغاز به کار کرد، تاثیر بسزایی در گسترش مطالعات مهدوی عجّل الله فرجه الشریف در حوزه علمیه قم داشته است.
فعالیت دفتر تبلیغات در خراسان و اصفهان
...

[ویکی شیعه] پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی مرکز پژوهشی در زمینه علوم دینی وابسته به دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم. پژوهشگاه دارای پژوهشکده ها، مراکز و گروه های پژوهشی است. پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی بیش از ۶۳۰ اثر پژوهشی منتشر کرده و ۱۸۰ جایزه آثار برگزیده در جشنواره ها و مجامع علمی کشور، کسب کرده است. در چهارمین جشنواره بین المللی فارابی در سال ۱۳۸۹، این پژوهشگاه، مؤسسه برتر پژوهشی معرفی شد.
در سال ۱۳۵۸ به فرمان امام خمینی نهادی فرهنگی و تبلیغی در درون حوزه علمیه شکل گرفت که در سال های بعد به نام دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم خوانده شد. در سال ۱۳۶۲ نخستین مرکز پژوهشی دفتر با عنوان مرکز مطالعات و تحقیقات اسلامی شکل گرفت. این مرکز در روند تکاملی خود به تدریج توانست با ایجاد چهار پژوهشکده (فلسفه و کلام اسلامی، فقه و حقوق، علوم و اندیشه سیاسی، تاریخ و سیره اهل بیت(ع)، و سه مرکز پژوهشی (احیای آثار اسلامی، اصطلاح نامه علوم اسلامی و پاسخگویی به سئوالات دینی) فعالیت هایی را در دستور کار خود قرار دهد.
خلأ تحقیقات علمی در عرصه قرآن، دفتر تبلیغات اسلامی را بر آن داشت تا مرکز مستقلی را بدین منظور پایه ریزی کند و با توجه به ضرورت انجام مطالعات علمی در موضوع مهدویت، تأسیس نخستین مؤسسه حوزوی در این عرصه به نام پژوهشکده مهدویت و آینده پژوهی رقم خورد.

دانشنامه آزاد فارسی

یکی از واحدهای تابعه دفتر تبلیغات اسلامی حوزۀ علمیه قم و مرکز فعالیت های پژوهشی این نهاد. نخستین مرکز پژوهشی دفتر تبلیغات با عنوان مرکز مطالعات و تحقیقات اسلامی در ۱۳۶۲ش شکل گرفت. این مرکز در روند تکاملی خود توانست با ایجاد چهار پژوهشکده (پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی، پژوهشکده فقه و حقوق، پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی و پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت) و سه واحد پژوهشی (واحد احیاء آثار اسلامی، واحد اصطلاح نامه و واحد پاسخ به سؤالات دینی) فعالیت های گسترده ای را در دستور کار خود قرار دهد. همچنین دفتر تبلیغات اسلامی مرکز مستقلی را تحت عنوان مرکز فرهنگ و معارف قرآن پایه ریزی کرد. این مرکز که در حال حاضر به عنوان یکی از بزرگ ترین مراکز قرآن پژوهی کشور به شمار می آید، به تدریج از سه گروه پژوهشی در عرصه تفسیر، دایرةالمعارف و پژوهش های نوآمد قرآنی برخوردار گردید. نیز اولین مؤسسه حوزوی در موضوع مهدویت با نام مؤسسه فرهنگی انتظار نور در مرکز مطالعات و تحقیقات اسلامی تأسیس شد که از ۱۳۷۷ش آغاز به کار کرد. در ۱۳۸۰ش مقرر گردید که کلیه مراکز پژوهشی یادشده، در قالب یک پژوهشگاه جامع سازمان دهی شوند. سرانجام با تصویب چهار پژوهشکده در شورای عالی گسترش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، مجوز قطعی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گرفته شد. در حال حاضر این پژوهشگاه شامل پژوهشکده های تاریخ و سیره اهل بیت، علوم و اندیشه سیاسی، مطالعات فرهنگی اجتماعی، فقه و حقوق، فلسفه و کلام اسلامی، انتظار نور، و مراکز و گروه های مستقلی مانند مرکز فرهنگ و معارف قرآن، مرکز ملی پاسخگویی، مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی، مرکز احیاء آثار اسلامی، گروه اخلاق و تربیت اسلامی، گروه غرب شناسی، انتشارات و کتابخانه ها می باشد.

پیشنهاد کاربران

بپرس