پیروالکتریسیته

دانشنامه عمومی

پیروالکتریسیته یا تف الکتریسیته[ ۱] ( از دو واژه یونانی pyr به معنای آتش و برق ) خاصیت بلورهای خاصی است که به طور طبیعی از نظر الکتریکی قطبی شده و در نتیجه دارای میدان های الکتریکی بزرگی هستند. [ ۲] می توان پیرو الکتریسیته را به عنوان توانایی برخی از مواد در تولید ولتاژ موقتی هنگام گرم یا سرد شدن توصیف کرد. [ ۳] [ ۴] تغییر دما موقعیت های اتم ها را در ساختار بلوری کمی اصلاح می کند، به طوری که قطب بندی مواد تغییر می کند. این تغییر قطبش باعث ایجاد ولتاژ روی بلور می شود. اگر دما در مقدار جدید خود ثابت بماند، ولتاژ پیروالکتریک به دلیل جریان نشتی به تدریج از بین می رود. این نشت می تواند به دلیل حرکت الکترونها از طریق بلور، حرکت یونها در هوا یا نشت جریان از طریق ولت سنج متصل به بلور باشد. [ ۴] [ ۵]
پیروالکتریسیته را می توان به عنوان یک ضلع مثلث در نظر گرفت، [ ۶] که در آن هر گوشه نشان دهنده حالت های انرژی در بلور است: انرژی های جنبشی، الکتریکی و حرارتی. ضلع بین گوشه های الکتریکی و حرارتی نشان دهنده اثر پیروالکتریک است و هیچ انرژی جنبشی تولید نمی کند. ضلع بین گوشه های جنبشی و الکتریکی نشان دهنده اثر پیزوالکتریک است و هیچ حرارتی تولید نمی کند.
بار پیروالکتریک موجود در مواد معدنی در چهره های مخالف بلورهای نامتقارن ایجاد می شود. جهتی که در آن انتشار بار متمایل می شود معمولاً در سرتاسر یک ماده پیروالکتریک ثابت است، اما در بعضی از مواد، این جهت را می توان با یک میدان الکتریکی نزدیک تغییر داد. گفته می شود این مواد از خود فروالکتریکی نشان می دهند. تمام مواد پیروالکتریک شناخته شده نیز پیزوالکتریک هستند. مواد جدید مانند نیترید آلومینیوم بور ( BAlN ) و نیترید گالیم بور ( BGaN ) علی رغم پیروالکتریک بودن، پاسخ پیزوالکتریک صفر برای فشار در امتداد محور c در ترکیبات خاص دارند، [ ۷] این دو ویژگی با هم ارتباط نزدیک دارند. با این حال، توجه داشته باشید که برخی از مواد پیزوالکتریک دارای تقارن بلوری هستند که خاصیت پیروالکتریکی از خود بروز نمی دهند.
مواد پیروالکتریک عمدتاً سخت و کریستالی هستند، با این وجود می توان با استفاده از الکترودها، به پیروالکتریک های نرم دست یافت. [ ۸]
پیروالکتریسیته به عنوان تغییر در قطبش خالص ( یک بردار ) متناسب با تغییر دما اندازه گیری می شود. ضریب پیروالکتریک کل که در تنش ثابت اندازه گیری می شود، مجموع ضرایب پیروالکتریک در فشار ثابت ( اثر پیروالکتریک اولیه ) و سهم پیزوالکتریک حاصل از انبساط حرارتی ( اثر پیروالکتریک ثانویه ) است. در شرایط عادی، حتی مواد قطبی نیز یک لحظه دو قطبی خالص را نشان نمی دهند. در نتیجه، هیچ معادل دو قطبی الکتریکی معادل با آهن ربا میله ای وجود ندارد زیرا گشتاور دو قطبی ذاتی توسط یک بار الکتریکی «آزاد» خنثی می شود که با هدایت داخلی یا از جوّ محیط بر سطح ایجاد می شود. بلورهای قطبی فقط ماهیت خود را وقتی آشکار می کنند که به نوعی آشفته می شوند و لحظه ای تعادل را با بار سطحی جبران کننده از بین می برند.
عکس پیروالکتریسیتهعکس پیروالکتریسیته
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

پیرواِلِکتِریسیته (Pyroelectricity)
بارِالکتریکی حاصل از تغییرات دما در بعضی از بلورها، ازجمله تورمالین.

پیشنهاد کاربران

لک صورت ودانه ها صورت چملک شودن صورت چی دوا بیگر که خوب شوه

بپرس