چشمه امام علی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] چشمه امام علی (کربلا). قطاره یا چشمه امام علی (علیه السلام) نام زیارتگاهی است که در شمال جاده کربلا به سمت عین التمر می باشد. بر اساس داستانی امام علی (علیه السلام) با اصحابش هنگام رفت یا برگشت از جنگ صفین به بیابان بی آب و علفی می رسند. ایشان با اعجاز خود این چشمه را ظاهر می کنند و باعث اسلام آوردن راهب مسیحی می گردند. البته در باره محل وقوع این داستان اختلاف نظر زیادی وجود دارد. نصر بن حازم احتمالًا قدیمی ترین راوی این داستان مکان آن را ظهر کوفه دانسته است. چشمه ای که امروزه به قطاره امام علی معروف است در جاده کربلا به سمت عین التمر و در نزدیکی دریاچه رزازه بوده و بر آن بنایی با گنبد سبز ساخته شده است.
حدود بیست کیلومتری جنوب غربی کربلا و در شمال جاده این شهر به سمت «عین التمر»، زیارتگاهی وجود دارد که به «قَطّارة» امام علی (علیه السلام) شناخته می شود. این زیارتگاه، نزدیک دریاچه رَزّازه واقع است. با مساحت ۱۸۱۰ کیلومتر مربع، دومین دریاچه وسیع عراق، به شمار می آید؛ به طوری که بخشی از زمین های دو استان کربلا و انبار را دربرگرفته است. زیارتگاه قطّاره، روی چشمه آبی ساخته شده است که براساس باورهای مردم منطقه، این چشمه را امیرمؤمنان علی (علیه السلام) به طریق معجزه، در مسیر خود به جنگ صفین (یا مسیر بازگشت ایشان از صفین)، نزدیک دیر یک راهب مسیحی، آشکار کرده است. جزئیات این معجزه و چگونگی آشکار شدن چشمه، با اختلافاتی در منابع مختلف شیعه، نقل شده است.
داستان چشمه
داستان آن به اختصار چنین است که امام (علیه السلام) در مسیر صفین، به همراه لشکر خود وارد صحرایی بی آب و علف شد. ایشان نزدیک ستون یا میل بلندی توقف کرد که بالای آن، راهبی زندگی می کرد. نزدیک این ستون یا میل، صخره ای وجود داشت که اصحاب حضرت نتوانستند با یکدیگر آن را بلند کنند. ولی امام (علیه السلام) آن را از جا کند و زیر آن، چشمه آب بسیار زلالی پدیدار شد. پس از آنکه اصحاب ایشان، از آب چشمه سیراب شدند، حضرت صخره را به جای اول برگرداند و چشمه را پوشانید و سپس از آنجا حرکت کردند. اما هنوز دور نشده بودند که امام از اصحاب خود خواست تا برگردند و چشمه را بیابند. برخی از اصحاب حضرت بازگشتند. اما نتوانستند محل چشمه را بیابند. پس نزد راهب رفتند و او به آنها خبر داد که به جز پیامبران یا اوصیای پیامبران، هیچ کس نتوانسته است این چشمه را آشکار کند.
منقری، نصر بن مزاحم، وقعة صفین، ص۱۴۵.
البته درباره محل وقوع آن، در روایات، اختلاف وجود دارد؛ چنان که بیشتر این روایات، محل وقوع حادثه را در نقطه ای واقع در ساحل غربی رود فرات، ذکر کرده اند. در روایت نصر بن مزاحم که احتمالًا قدیمی ترین راوی این حادثه است، محل وقوع آن «ظَهر کوفه» بیان شده است.
منقری، نصر بن مزاحم، وقعة صفین، ص۱۴۵.
...

پیشنهاد کاربران

بپرس