چنار

/CenAr/

مترادف چنار: ارس، چنال، صنار

لغت نامه دهخدا

چنار. [ چ َ / چ ِ ] ( اِ ) درختی باشد مشهور. ( برهان ). درختی معروف که شعرا برگ بکف دست پنجه گشاده تشبیه کرده اند. ( انجمن آرا ) ( آنندراج ). درختی که بار ندارد و برگ او را به پنجه تشبیه کنند. ( شرفنامه منیری ). درختی باشد بسیار کلان ، که برگش بشکل پنجه انسان باشد و بشبها از او اخگر بارد و عمرش بهزار سال رسد و بار ندارد. ( از غیاث ). درختی بسیار کلان و بی بار و طویل العمر که برگهای پهن دارد. ( ناظم الاطباء ). صِنار. دُلْب. نُلْک. نِلْک. نُلْکة. نِلْکة. ( منتهی الارب ). عیثام. نوعی درخت بی بار ولی گشن و پر شاخ و برگ و تنومند و بسیار عمر که در بعضی مناطق معتدل و سردسیر ایران کاشتن آن از قدیم معمول بوده و هم اکنون در بسیاری از شهرها و ییلاقات ایران اقسام کهنسال و چند صد ساله این درخت موجود و معروفند :
بنفشه زار بپوشید روزگار ببرف
درونه گشت چنار و زریر شد شنگرف.
کسائی.
برافراخت آن بازوی چون چنار
بدان تا زند بر سر نامدار.
فردوسی.
به گرد اندرش نی بسان درخت
تو گفتی که چوب چنارست سخت.
فردوسی.
درختی بد اندر بر او چنار
بدو برگذشته بسی روزگار.
فردوسی.
بر دست حنا کرده نهد پای بهر گام
هر کس که تماشاگه او زیر چنار است.
فرخی.
مرغ نهاد آشیان بر سر شاخ چنار
چون سپر خیزران بر سر مرد سوار.
منوچهری.
چنگ بازانست گویی شاخک شاهسپرم
پای بطانست گویی برگ بر شاخ چنار.
منوچهری.
قمری هزار نوحه کند بر سر چنار
چون اهل شیعه بر سر اصحاب اشعری.
منوچهری.
نشنیده ای که زیر چناری کدوبنی
بررست و بردوید براو بر بروز بیست.
ناصرخسرو.
بی بر چنار بودم ، خرمابنی شدم
خرماست باروبرگ کنون بر چنار من.
ناصرخسرو.
رهبری از وی مدار چشم که دیو است
میوه خوش زو مکن طمع که چنار است.
ناصرخسرو.
چنار پنجه گشاده ست و نی میان بسته
دعای دولت دستور صدر دنیی را.
انوری ( از انجمن آرا ).
در ابر اگر ز جود تو یک خاصیت نهند
دست تهی برون ندمد هرگز از چنار.
انوری ( از انجمن آرا ).
ز شاخ با درم آید کف چنار برون
گر از مهب کف اووزد نسیم شمال.بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

ازدرختان بی میوه، بلندیش به۳٠مترمیرسدتناور
( اسم ) درختی از تیر. نزدیک به گزنه ها که یکی از درختان زیبا و پر دوام است و تنه اش بسیار قطور و ارتفاعش به ۳٠ تا ۴٠ متر میرسد . این درخت دارای پهن. وسیعی از لحاظ شاخ و برگ است و بر فضایی وسیع سایه میگستراند ارس صنار .
دهی از دهستان ربع شامات بخش ششتمد شهرستان سبزوار .

فرهنگ معین

(چَ ) (اِ. ) از درختان بی میوه ، دارای برگ های پهن و پنجه ای . یکی از درختان زیبا و پر دوام با تنه ای بسیار قطور. چنال ، صنار، ارس .

فرهنگ عمید

درختی با ساقۀ قطور، برگ های پهن، و چوب محکم که در صنعت به کار می رود.

فرهنگستان زبان و ادب

{Platanus} [زیست شناسی- علوم گیاهی] تنها سردۀ درختی خزان دار از چناریان که بومی نیمکرۀ شمالی است و ارتفاع آن به طور طبیعی در کنار رودخانه ها و تالاب ها از 30 تا 50 متر است

دانشنامه عمومی

چنار (انگوت شرقی). چنار، روستایی در دهستان انگوت شرقی بخش مرکزی شهرستان انگوت در استان اردبیل ایران است.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵، جمعیت این روستا برابر با ۱۸۹ نفر ( ۵۷ خانوار ) بوده است. [ ۱]
عکس چنار (انگوت شرقی)

چنار (انگوت غربی). چنار، روستایی در دهستان انگوت غربی بخش مرکزی شهرستان انگوت در استان اردبیل ایران است.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵، جمعیت این روستا برابر با ۱۷ نفر ( ۵ خانوار ) بوده است. [ ۱]
عکس چنار (انگوت غربی)

چنار (پاپی). چنار یک منطقهٔ مسکونی در ایران است که در دهستان کشور واقع شده است. [ ۱] چنار ۸۴ نفر جمعیت دارد.
عکس چنار (پاپی)

چنار (جماعت). چِنار جماعت و شهرکی در شمال غربی تاجیکستان است که در ناحیهٔ پنجکنت ولایت سغد قرار دارد. جمعیت این جماعت ۵٬۳۸۴ نفر است. [ ۱]
عکس چنار (جماعت)عکس چنار (جماعت)

چنار (خلخال). چنار یک روستا در ایران است که در دهستان خورش رستم شمالی واقع شده است. [ ۱] چنار ۸۲ نفر جمعیت دارد.
عکس چنار (خلخال)

چنار (خمین). روستای چنار ( خمین ) ، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان خمین در استان مرکزی ایران است.
این روستا در دهستان حمزه لو قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۳۵۱ نفر ( ۱۱۸خانوار ) بوده است.
قدیمی ترین مورد از ذکر نام در تاریخ به نوشته های هرودوت مورخ یونانی باز می گردد.
دره ای طولانی در شمال روستای چنار در میان کوه های سر به فلک کشیده هفتادقله است که در فصل بهار آبهای ناشی از ذوب شدن برف موجود در کوه ها را در خود جاری میکند. نام آهو دره برگرفته از سابقه وجود تعداد بالای آهو در منظقه است که متأسفانه به دلایل شکار بی رویه و همچنین تغییرات آب و هوایی سالیان اخیر اثری از آن باقی نمانده است.
در طول مسیر دره جای به جای درختان گردو متعلق توسط اهالی وجود دارد که با زحمت و تلاش فراوان در طول سالیان دراز به محصول نشسته اند. این درختان بخش عمده ای از معیشت ساکنین روستا را تامین می کنند. دام داری و تولید محصولات دامی همانند گوشت، لبنیات و روغن از دیگر طروق تامین معیشت اهالی است.
قلعه ای باستانی و شگفت انگیز در روستای چنار قرار گرفته که از جاذبه های تاریخی و بی نظیر شهر خمین به حساب می آید. این قلعه مالک خاص دارد. قلعه در ملک فرزندان آخرین کدخدای روستا قرار دارد.
عمده محصولات کشاورزی روستا عبارتند از: گردو، انگور، گندم، غله و سیفی جات. در سالهای گذشته بسیاری از اهالی به تولید گل گلایول می پرداختند.
عکس چنار (خمین)عکس چنار (خمین)عکس چنار (خمین)

چنار (درگز). چنار، روستایی از توابع بخش نوخندان شهرستان درگز در استان خراسان رضوی ایران است. این روستا در نزدیکی مرز ایران به ترکمنستان قرار داشته و کوه هایی که این مرز را تشکیل می دهند در جنوب این روستا قرار دارند و در قسمت شمالی این روستا رودی به نام درونگر قرار دارد که از به هم پیوستن دو رودخانه شاهرگ و شمخال تشکیل شده است. در این روستا کشت برنج رونق بالایی دارد.
این روستا در دهستان درونگر قرار دارد ( مرکز دهستان درونگر ) و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۲۹۳ نفر ( ۹۰خانوار ) بوده است. [ ۱]
عکس چنار (درگز)

چنار (شهر). چنار ( به ترکی استانبولی: Çınar ) شهری است در کشور ترکیه که در استان دیاربکر واقع شده است. جمعیت این شهر بر اساس سرشماری سال ۲۰۰۸ میلادی ۱۱٬۹۳۶ نفر و بر اساس برآوردهای سال ۲۰۰۹ میلادی ۱۱٬۱۴۷ نفر می باشد. [ ۳] [ ۴]
عکس چنار (شهر)

چنار (طارم). چنار یک منطقهٔ مسکونی در ایران است که در دهستان درام واقع شده است. [ ۱] چنار ۳۵ نفر جمعیت دارد.
عکس چنار (طارم)

چنار (عجب شیر). چنار یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان دیزجرود شرقی بخش قلعه چای شهرستان عجب شیر واقع شده است.
جمعیت این روستا بر پایهٔ نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵ خورشیدی، برابر با ۱٬۱۷۳ نفر بوده است. [ ۱]
پرتلفات ترین حادثه سیل ۱۳۹۶ شمال غرب ایران در روستای چنار اتفاق افتاد که در طی آن ۲۱ نفر از مردم روستا در غافلگیری کامل قربانی سیل شدند. جسد ۱۷ نفر از قربانیان در روزهای بعد پیدا شد. مردم و مسولان این روستا بر خلاف ادعای مسولان استان آذربایجان شرقی مبنی بر خبر رسانی برای تخلیه از بی اطلاعای خود از وقوع سیل خبر داده اند. [ ۲]
عکس چنار (عجب شیر)

چنار (مه ولات). چنار ( مه ولات ) ، روستایی از توابع بخش شادمهر شهرستان مه ولات در استان خراسان رضوی ایران است. کدخدا:رضا نجفی زاده متولد سال ۱۳۷۰
این روستا در دهستان ازغند قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۱٬۰۷۶ نفر ( ۲۷۱خانوار ) بوده است.
عکس چنار (مه ولات)

چنار (مهریز). تنگ چنار روستایی در دهستان تنگ چنار بخش مرکزی استان یزد است. تنگ چنار در مسیر بزرگراه در دست احداث مهریز به نی ریز واقع شده است.
وجه تسمیه این نام از درخت بزرگ چناری است که در آن وجود دارد و در کنار آن قنات پرآبی قرار دارد. شغل عمده مردم آن کشاورزی و دامداری می باشد. دارای دهستان های زیادی است از جمله حسین آباد، مزرعه نو، حاجی شمس و… می باشد. هرسال در روز عاشورا مراسم تعذیه در حسینیه بزرگ این دهستان برپا می شود. [ ۱]
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۸۲ نفر ( ۳۲خانوار ) بوده است. [ ۲]
عکس چنار (مهریز)

چنار (میانه). چنار یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان تیرچایی بخش کندوان شهرستان میانه واقع شده است.
عکس چنار (میانه)

چنار (کاشان). چنار ( زواره ) ، روستایی از توابع بخش شهراب شهرستان اردستان در استان اصفهان ایران است.
این روستا در دهستان شهراب قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۳۲۸ نفر ( ۸۴خانوار ) بوده است.
برای رفتن به این روستا از دو راهی اردستان زواره به سمت زواره و شهراب و دو راهی چنار می توان با خودرو رفت. کل مسیر اتوبان 4 بانده می باشد . از دو راهی اردستان زواره به سمت زواره و شهراب و سپس گردش به راست به سمت دو راهی چنار در میان مسیر می توان امامزاده حسین بن علی را در سمت چپ دید. آب انبار چنار در سمت غرب جاده قراردارد.
صنایع دستی روستا شامل قالیبافی است و فرش هایی با طرح کاشان در این روستا تولید می شود. محصولات کشاورزی روستا شامل صیفی جات و گردو بادام و انار می باشد .
عکس چنار (کاشان)عکس چنار (کاشان)

چنار (کلات). چنار شهری از توابع بخش زاوین شهرستان کلات در استان خراسان رضوی ایران است. طبق مصوبه هیئت وزیران، روستای چنار در ۲۷ اسفند ۱۳۹۹ به شهر ارتقاء یافت. [ ۱]
براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت چنار ۳٬۵۹۷ نفر ( ۹۴۳ خانوار ) بوده است. [ ۲]
عکس چنار (کلات)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

چِنار
چِنار 1400ساله طرقرود، نطنز
درختی با نام علمی Platanus orientalis از خانوادۀ چناران، به ارتفاع ۲۰ تا ۳۰ متر، با تاج کروی باز، تنۀ ضخیم، برگ های خزان ریز پنجه ای، گل های تک جنس ریز و سبزفام، و میوه های فندقه ای متعدد. چنار بومی اروپای جنوب شرقی تا حدود فلات ایران است. در بندهش از آن همچون سرو، سپیدار و شمشاد نام برده شده است. شاید قدیمی ترین مباحث مطرح شده در زمینۀ پرورش این درخت در آثار رشیدالدین فضل الله ( ـ۷۱۸ق) باشد. در اهمیت چنار همین بس که نام بسیاری از آبادی های ایران ترکیبی از کلمۀ چنار و کلمات دیگر است. مارکوپولو به درخت بلندی در تون و قاین اشاره کرده که همان چنار است. به نوشتۀ پیِترو دلا واله، چنارهای تهران آنقدر فراوان، قطور و بلند بوده اند که او تهران را شهر چنارها نامیده است. د سیلوا فیگه روا نیز در همان زمان از چنار کهنسالی در نطنز سخن گفته است که گروه هایی از مردم به همراه اسب ها و شتران در سایۀ آن استراحت می کرده اند. باغ چنارِ سمرقند که توسط تیمور لنگ احداث شده بود، باغ های کلان و چنار در کابل، و چهارباغِ اصفهان از مهم ترین مکان ها و باغ های چناردار بوده اند. چنار عظیم و کهنسال تجریش در تهران (در محل کنونی مرقد امامزاده صالح) از مهم ترین درختان چنار بوده است. در ایران درختان چناری با عمر حدود ۱۵۰۰ سال وجود دارد که علت دوام آن ها، حرمت و قداست درختان، به ویژه چنار، نزد مردم است. چنارها محل عزلت و خلوت گزینی کسانی بوده است که مردم از آن ها به عنوان پیر، شیخ یا امام یاد می کنند. امروزه بسیاری از چنارهای بلند و قدیمی در صحن امامزاده ها، تکیه ها، مساجد و قبرستان ها قرار دارند. احترام به درختان کهنسالِ چنار به قدری است که گاه عامۀ مردم از آن ها انتظار برآورده شدن حاجات خود را دارند و برای این کار به آن ها دخیل می بندند. آثار دخیل هایی بر تنۀ چنار سوخته، در جوار صحن امامزاده یحیی، برجاست. از دیگر چنارهای مقدس تهران، هفت چنار است. بنابه روایتی، خشایار شاه در زمان لشکرکشی به یونان، درخت چناری را، آراسته به زیورآلات، با خود حمل می کرد. چنار دارای چوبی سبک و سخت با بافتی زیباست؛ از این رو استفاده از آن در نجاری معمول است و برخی چوب آن را میخ طلایی می نامند. ستون های چوبی قصرهای سلطنتی پادشاهان صفوی، ازجمله عالی قاپو و چهل ستون، از کُنده های قطور و تراشیده شدۀ چنار است. در ادبیات منظوم ایران، چنار به عنوان درختی که خودبه خود آتش می گیرد معروف است. شاید این امر ناشی از مالش شاخه های خشک و سبک چنار و درنتیجه آتش گرفتن آن ها باشد. در طب سنتی برای اعضای چنار خواص مختلفی گفته اند، اما امروزه از عرقِ برگ آن به عنوان خنک کننده، تب بُر، چاق کننده، آرام بخش و بهبودبخش رعشه و آسم استفاده می شود.

پیشنهاد کاربران

در گویش تاتی چنار هم نام درختی غیر مثمر است هم نام روستایی در جنوب استان قزوین بخش بوئین زهرا از توابع دهستان سگز اباد و نزدیک به روستاهای یریجان و رستم اباد است.
واقعا مسخره است بدون تحقیق این واژه اصل پارسی رو قیزی می کنید عجیب و غریب فقط باید گفت خدای من
واژه چنار
معادل ابجد 254
تعداد حروف 4
تلفظ čenār
نقش دستوری اسم
ترکیب ( اسم ) [پهلوی: činār] ‹چنال› ( زیست شناسی )
...
[مشاهده متن کامل]

مختصات ( چَ ) ( اِ. )
آواشناسی CenAr
الگوی تکیه WS
شمارگان هجا 2
منبع لغت نامه دهخدا

چنار نام درخت است. چینارا نام دختر قرقیزی است . چینار نام درختی در آسیا است . چیناره نام دختر در کشور آذربایجان است .
اما واژه مشترک ما با از زبان های سکایی یا کوشانی که وارد زبان قوم عزیز ترک شد بیشتر واژه پارسی با ترک مشترک هستیم یا از خود پارسی هستند یا قوم های آریایی ایرانی تبار سکایی سغدی تخارها کوشانی هستند.
واژه چنار واژه های که در پارسی و در ترکی با هم مشترک هستند مال قوم آریایی ایرانی تار سغدی است است. چون درترکی می شود چنار آجه به احتمال زیاد چنار ریشه سغدی یا پارسی دارد.
لطفا مطالب عجیب و غریب که توسط ترکزبانها ارسال می شود نشر ندهید. اینها توهین به شعور خوانندگان است
"چنار" از فعل ترکی a�ımak ( آچئنماک ) به یک معنی به معنی باز شدن، پهن و گسترده شدن ، شکوفه دادن ، روییدن وسبز شدن گرفته شده است که از آن مشتق a�ınar ( آچئنار ) به معنی کلی" باز ، گسترده و پهن شونده ، روینده و پهن شونده" می باشد که در ادامه با حذف a کلمه به شکل �ınar ( چئنار ) در آمده و به طور خاص برای اشاره به نوعی درخت که برگ های پهن و گسترده داشته و می تواند رشد کرده و در مقیاس و اندازه های قابل توجهی بزرگ شود و شاخه ها و ساقه های متعدد ، گسترده و انشعاب دار داشته باشد ، گفته شده است
...
[مشاهده متن کامل]

این کلمه به صورت "چنار" وارد فارسی شده و مورد استفاده قرار گرفته است.

نام دخترانه
یک درخت بلند قامت با برگهای پهن است
در زبان کوردی برای اشاره به قدوقامت بلند بکار میرود
درخت، اسم دخترانه
یک اسم دخترانه است
روستای چنار، یکی از روستاهای قدیمیست ک نامش از دو ردخته چنار ک جلوی قنات بوده نامگذاری شده است از بزرگان چنار میتوان یاد کرد عبدلله حسین فولادی وحاجی اور موصلی و حاجی یوسف موصلی ک در ایام دور ریش سفیدانه ان دیار بودن کدخدای اون زمان عبدلله حسین فولادی و انجمن اولیای بشمار میامد
مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ١١)

بپرس