ژرمانیم


معنی انگلیسی:
germannium

دانشنامه عمومی

ژرمانیم سی و دومین عنصر جدول تناوبی است. ژرمانیم یکی از اعضای مهم خانواده نیمه رساناها می باشد و در صنعت نیمه هادی کاربرد فراوان دارد. نام این عنصر لاتین واژه ژرمن ( آلمان ) است.
ژرمانیم عنصر شیمیایی است که با نشان Ge و عدد اتمی ۳۲ در جدول تناوبی وجود دارد. ژرمانیم شبه فلزی است سخت، درخشان، به رنگ سفید خاکستری که از نظر شیمیایی شبیه قلع می باشد. این عنصر تعداد بسیار زیادی از ترکیبات آلی – فلزی را تشکیل داده و ماده نیمه هادی مهمی در ترانزیستورها و نورسنجها به حساب می آید.
ژرمانیم عنصری سخت و به رنگ سفید مایل به خاکستری است که دارای درخشش فلزی و ساختار بلوری همانند الماس می باشد. توجه به این نکته ضروری است که ژرمانیم یک نیمه هادی با ویژگی های الکتریکی بین فلز و عایق می باشد. نوع خالص این شبه فلز، بلورین و شکننده بوده و در دمای اتاق درخشش خود در هوا را حفظ می کند. روش های تصفیه منطقه ای باعث تولید ژرمانیم بلورین برای نیمه هادی ها گشته که فقط دارای یک جز در ۱۰۱۰ ناخالصی هستند.
خاصیت اکاسیلیکون ژرمانیوم، جرم اتمی ۷2 ( 72. 59 ) چگالی 5. 35 ( g/cm³ ) نقطه جوش ( °C ) بالا ۹۴۷ و دارای رنگ خاکستری می باشد.
ژرمانیم ( از واژه لاتین Germania به معنی آلمان ) یکی از چهار عنصری بود که دمیتری مندلیف در سال ۱۸۷۱ وجود آنها را پیش بینی کرده بود. ( مندلیف آن را "eka - silicon " نامید ) . وجود این عنصر را کلمنز وینکلر در سال ۱۸۸۶ اثبات نمود. [ ۵] [ ۶] این کشف تاییدیه مهمی برای نظریه مندلیف در مورد وضعیت تناوبی عناصر بود.
ساخت ترانزیستورهای ژرمانیم مقدمه استفاده های بی شمار از علم الکترونیک حالت جامد گشت.
از سال ۱۹۵۰ تا اوایل دهه ۸۰ این حوزه بازار روزافزونی برای ژرمانیم به وجود آورد اما بعد از آن سیلیکون خالص کم کم در ترانزیستورها، دیودها و یکسو کننده ها جایگزین ژرمانیم شد. سیلیکون خصوصیات الکتریکی برتری دارد اما نمونه های بسیار خالص تری نیاز دارد - درجه خلوصی که در روزهای اولیه به صورت تجاری قابل دستیابی نبود - درحالیکه نیاز به ژرمانیم در شبکه های ارتباطی فیبر نوری، سیستم های مادون قرمز دید در شب و کاتالیزورهای پلیمریزاسیون شدیداً افزایش یافت. این کاربردهای نهایی، ۸۵٪ مصرف جهانی ژرمانیم را در سال ۲۰۰۰ تشکیل می دهد.
این شبه فلز در کانی های آرژیرودیت یا سیم سنگ ( سولفید ژرمانیم و نقره ) ، زغال سنگ، ژرمانیت، روی و کانی های دیگر یافت می شود. ژرمانیم به صورت تجاری از پردازش سنگ معدن مذاب روی و از سوختن محصولات جانبی زغال سنگ های خاصی بدست می آید؛ بنابراین اندوخته زیادی از این عنصر در منابع زغال سنگ وجود دارند.
عکس ژرمانیمعکس ژرمانیم
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

ژِرْمانیُم (germanium)
عنصری با خصلت فلزی ضعیف (شبه فلز)، به رنگ خاکستری ـ سفید، با نماد Ge، عدد اتمی ۳۲، و جرم اتمی نسبی ۷۲.۶. عضو گروه سیلیسیم(کربن) است و از نظر خواص شیمیایی و فیزیکی بین قلعو سیلیسیم قرار دارد. مادّه ای نیم رساناست و در تولید ترانزیستورها و مدارهای مجتمعبه کار می رود. اکسید آن تابش زیر قرمز را از خود عبور می دهد و کاربردهای نظامی دارد. کلمنس وینکلر(۱۸۳۸ـ ۱۹۰۴)، شیمی دان آلمانی، ژرمانیم را در ۱۸۸۶ کشف کرد. در برخی از مناطق آسیا از ژرمانیم و گیاهان حاوی آن برای درمان بیماری های گوناگون استفاده می کنند، اما در غرب، با وجود ترس از آسیب به کلیه ها، به صورت مکمل غذایی به فروش می رسد.

پیشنهاد کاربران

بپرس