کتاب شناسی بهرام بیضایی

پیشنهاد کاربران

سیاههٔ نوشته های بهرام بیضایی ( ۱۳۱۷ ) ، در اینجا به ترتیبِ تاریخِ نگارش و نیز به تفکیکِ گونه، شاملِ ده ها کتاب و چندصد نوشتهٔ کوتاه تر است.
بیضایی از نویسندگانِ برجسته و پرکارِ روزگارش به شمار می رود. پنج تا از نام هایِ مستعارِ شناخته اش عبارت است از «مهرداد رهسپار»، «ع. سالک»، «اعظم علیان»، «بهروز برومند» و «کاوه اسماعیلی». نوشته های بیضایی از اواخرِ دههٔ ۱۳۳۰ به بعد بعضی از مهم ترین نمایشنامه ها و فیلمنامه ها و پژوهش های زبانِ فارسی را در بر می گیرد. نخستین کتابِ بیضایی به سالِ ۱۳۴۱ در تهران چاپ شد؛ که مجموعه ای کوچک از دو نمایشنامهٔ «مترسکها در شب» و «عروسکها» بود. او در همان اوایلِ دههٔ ۱۳۴۰ مقاله نویسِ پرکاری نیز بود. سالِ ۱۳۳۳ نشریهٔ پُست تهران نپذیرفت که نوشته ای از بیضاییِ نوجوان را چاپ کند. امّا او از اواخرِ دههٔ ۱۳۳۰ در مجلّاتی مانندِ علم و زندگی و هنر و سینما و موزیک ایران و آرش مقاله می نوشت. بعضی از مقالاتِ آن دوره به صورتِ کتاب هم منتشر شد، از جمله در کتابِ نمایش در ایران ( ۱۳۴۴ ) . به رغمِ بدبینیِ ناقدانی چون صمد بهرنگی، دههٔ ۱۳۴۰ دورهٔ رونقِ نمایشنامهٔ فارسی شد؛ و بیضایی، با غلامحسین ساعدی و اکبر رادی، یکی از سه نمایشنامه نویسی به شمار می رفت که معروف یا، به قولِ سیمین دانشور در دههٔ ۱۳۶۰، «تثبیت شده» و «مطرح» گشتند. از دههٔ ۱۳۵۰ فیلمنامه نویسی نیز جزوِ کارِ نویسندگیِ حرفه ایِ بیضایی شد و تا پایانِ قرن ادامه یافت، چنان که نمایشنامه نویسیش.
...
[مشاهده متن کامل]

بیضایی از پایه گذارانِ کانونِ نویسندگانِ ایران نیز بود، که سپس تر از آن کناره گرفت.
این جدول فهرستی است از کتاب های چاپ شدهٔ نویسنده به ترتیبِ نگارش. بیشترِ این نمایشنامه ها بارها به نمایش درآمده و بعضی از فیلمنامه ها فیلم شده. آنجا که نویسنده خود در ساخت و نمایش نقش داشته در توضیحات اشاره شده است. بسیاری از این کتاب ها بی اجازهٔ نویسنده و ناشر در اینترنت و بعضاً در بازارِ عمدتاً غیررسمیِ کتابِ کاغذی نیز منتشر شده اند.
بیضایی بر طرحِ جلدِ بیشترِ کتاب هایش نیز نظارت داشته است.
بسیاری از فیلمنامه های بیضایی کتاب شده است؛ و شماری هنوز نه. او هشت تا از فیلمنامه هاییش را که فیلم کرده به صورتِ کتاب منتشر نکرده است. فصل هایی از پنج تا از این فیلمنامه های فیلم شدهٔ چاپ نشده را ( به اضافهٔ بخش هایی از مرگ یزدگرد و شاید وقتی دیگر . . . و مسافران که کتاب شده ) زاون قوکاسیان در کتابِ مجموعهٔ مقالات در نقد و معرفی آثار بهرام بیضایی ( چاپِ سوّم، با افزوده ها، ۱۳۷۸ ) آورده است. این ها عبارت است از:

کتاب شناسی بهرام بیضاییکتاب شناسی بهرام بیضاییکتاب شناسی بهرام بیضایی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/کتاب‌شناسی_بهرام_بیضایی

بپرس