کسر اصنام الجاهلیه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] کسر اصنام الجاهلیة (کتاب). کسر اصنام الجاهلیه، کتابی از صدرالدین شیرازی ، در رد تصوف دروغین، به زبان عربی می باشد.
برخی نام آن را کسر الاصنام الجاهلیة فی کفر جماعة الصوفیه ضبط کرده اند، و برخی دیگر کسر الاصنام الجاهلیة فی رد جماعة الصوفیه، ولی خود مؤلف در دیباچۀ کتاب ، آن را کسر الاصنام الجاهلیه نامیده است. تاریخ تألیف کتاب، بنا بر نسخۀ دست نویس مؤلف، سال ۱۰۲۷ است.

[ویکی شیعه] کسر اصنام الجاهلیة (کتاب). کسرُ أصنامِ الجاهلیة فی الرّدّ عَلَی الصّوفیّة اثر ملاصدرا در رد تصوف خانقاهی. ملاصدرا انگیزه خود از نوشتن این اثر را مشخص کردن عارفان حقیقی از عارفان دروغین و عارف نما بیان کرده است. سرفصل های این کتاب عبارت است از: شناخت خدا، هدف از عبادت، جایگاه مقربان و مذمت دنیا. در این کتاب، تلاش شده است تا با بیان ویژگی های عارفان حقیقی، نادرستی ادعای مدعیان دروغین عرفان تبیین شود. این کتاب با نام عرفان و عارف نمایان به فارسی ترجمه و منتشر شده است.
کسر اصنام الجاهلیة، کتابی است به زبان عربی از صدرالدین شیرازی در رد تصوف دروغین. برخی نام آن را کسر الاصنام الجاهلیة فی کفر جماعة الصوفیة و برخی دیگر آن را کسر الاصنام الجاهلیة فی رد جماعة الصوفیة نامیده اند، ولی خود مؤلف در دیباچۀ کتاب آن را کسر الاصنام الجاهلیة نامیده است.

[ویکی نور] کسر أصنام الجاهلیة، به زبان عربی، از آثار صدر المتألهین شیرازی و موضوعش نقد و بررسی عرفان عملی و تصوّف است. عنوان کامل کتاب، همان طور که در مقدمه مؤلف تصریح شده، کسر أصنام الجاهلیة است و قید دیگری ندارد و لذا تقیید به «فی الرد علی متصوفة زمانه» که در برخی چاپ ها آمده و یا «فی کفر جماعة الصوفیة» که در برخی تراجم ذکر شده، از افزوده های مصحح و یا تاریخ نگار و برای إشاره به موضوع آن است.
نام زیبا و پرمعنای کتاب(شکستن بت های نادانی)، سیره رسول أکرم(ص) را یادآور می شود که بت های جاهلیت و تقلید کورکورانه را شکست. ارزش کتاب فقط از نظر آسیب شناسی اجتماعی و سنجش وضعیت صوفیان در دوره صفویه نیست، زیرا افزون بر آن، خلاصه ای علمی و مستند از عرفان ناب اسلامی را نیز بر اساس آیات و روایات آموزش می دهد و ازاین رو، شایسته است به عنوان کتاب درسی در دانشگاه ها تدریس شود.
صدر المتألهین، نگارش کتاب را در اوایل شعبان سال 1027ق، به پایان برد؛ در حالی که 48 ساله بود و در حومه قم اقامت داشت. این دوران، هنگامه غربت و عزلت مؤلف و پناهندگی از شیراز به کهک بود. صوفیان دروغینی که در کتاب، مورد انتقاد علمی قرار گرفته اند، جزو همان جاهلان و متحجّرانی بودند که زمینه های تبعید او را فراهم ساختند.
در این کتاب، حساب صوفیان فریب کار از عارفان راست کردار جدا می شود و به همین جهت، نوشته اند که «کسر أصنام الجاهلیة»، نه در مذمت صوفیه، بلکه در مدح تصوّف حقیقی است و إشکال ملا صدرا بر ذات و نفس تصوف نیست، بلکه بر مشایخ فاسد و مفسد است.
کتاب، شامل یک مقدمه، چهار مقاله و خاتمه است و مقالات چهارگانه، هر یک، فصل هایی دارد که در مجموع، 25 فصل می شود.

[ویکی فقه] کسر اصنام الجاهلیه (کتاب). کسر اصنام الجاهلیه، کتابی از صدرالدین شیرازی ، در رد تصوف دروغین، به زبان عربی می باشد.
برخی نام آن را کسر الاصنام الجاهلیة فی کفر جماعة الصوفیه ضبط کرده اند، و برخی دیگر کسر الاصنام الجاهلیة فی رد جماعة الصوفیه، ولی خود مؤلف در دیباچۀ کتاب ، آن را کسر الاصنام الجاهلیه نامیده است. تاریخ تألیف کتاب، بنا بر نسخۀ دست نویس مؤلف، سال ۱۰۲۷ است.
انگیزه مؤلف
انگیزۀ ملاصدرا از تألیف این کتاب، دفاع از دین در برابر ورود عقاید باطل است؛ عقایدی که، به پیروی از شهوات و اوهام نفسانی، عمل به ظواهر شریعت را نفی می کنند. او در این کتاب، با تحلیلی دقیق، نشان داده که ریشۀ عقاید انحرافی رایج در آن زمان ، جهل و نادانی است و تأکید کرده است که تا بت های نادانی شکسته نشوند، حقیقت دین و عرفان آشکار نمی شود. از این رو، اثر خود را کسر الاصنام الجاهلیه، یعنی شکستن بتهای نادانی، نامیده است. ملاصدرا، در خاتمۀ کتاب، تصریح کرده است که نقد و سرزنش او در کسر اصنام متوجه فرد خاصی نیست، بلکه غرض، آگاه کردن سالکان راه حق است از دشواری ها و خطرات راه، و سلوک الی الله جز با دو بال علم و عمل میسر نمی شود. وی طریق علمی را در اسفار تشریح، و طریق عملی را از قرآن و احادیث معصومین استنباط کرده و بر همین مبنا به بیان مراحل عرفان عملی پرداخته است.
محتوای کتاب مذکور
کسر الاصنام الجاهلیه مشتمل است بر دیباچه، مقدمه، چهار مقاله و خاتمه. ملاصدرا در تأیید مطالب خود، از آیات قرآن و روایات معصومین و اشعار عارفانه استفاده کرده است. از آثار پیشینیان نیز بهرۀ فراوان برده و در مواردی نام مؤلف یا منبع اثر را بیان کرده است. برای نمونه، ازاین آثار مطالبی نقل کرده است: احیاء العلوم غزالی، مطارحات و حکمة الاشراق سهروردی، فتوحات مکیه ابن عربی، اصول کافی کلینی، آراء اهل مدینة فاضلة و تحصیل السعادة فارابی، الامد علی الابد عامری، رساله فی السعادة ابن سینا ، و منیة المرید عاملی. همچنین از مضامین حلیة الابدال ابن عربی، قوت القلوب ابوطالب مکی و الاربعین فی اصول الدین غزالی الهام گرفته است. اما بیش از همه بر احیاء العلوم غزالی نظر داشته و مطالب آن را تلخیص کرده است.
ارزش ادبی رساله
...

[ویکی شیعه] کسر اصنام الجاهلیه (کتاب). کسرُ أصنامِ الجاهلیة فی الرّدّ عَلَی الصّوفیّة اثر ملاصدرا در رد تصوف خانقاهی. ملاصدرا انگیزه خود از نوشتن این اثر را مشخص کردن عارفان حقیقی از عارفان دروغین و عارف نما بیان کرده است. سرفصل های این کتاب عبارت است از: شناخت خدا، هدف از عبادت، جایگاه مقربان و مذمت دنیا. در این کتاب، تلاش شده است تا با بیان ویژگی های عارفان حقیقی، نادرستی ادعای مدعیان دروغین عرفان تبیین شود. این کتاب با نام عرفان و عارف نمایان به فارسی ترجمه و منتشر شده است.
کسر اصنام الجاهلیة، کتابی است به زبان عربی از صدرالدین شیرازی در رد تصوف دروغین. برخی نام آن را کسر الاصنام الجاهلیة فی کفر جماعة الصوفیة و برخی دیگر آن را کسر الاصنام الجاهلیة فی رد جماعة الصوفیة نامیده اند، ولی خود مؤلف در دیباچۀ کتاب آن را کسر الاصنام الجاهلیة نامیده است.
مؤلف این کتاب، صدرالمتألهین شیرازی است. او که در علوم عقلی و نقلی، تخصص و تبحّر داشت، در سال ۹۷۹ق به دنیا آمد و پس از تحصیل مباحث مقدماتی علوم دینی، در اصفهان به درس بهاءالدین محمد عاملی حاضر و در درس فقه و اصول وی شرکت کرد. پس از آن، در درس سید محمدباقر استرآبادی حاضر شد و مباحث فلسفی را به صورت تخصصی از وی فرا گرفت. ملاصدرا که در فلسفه به آخوند مشهور است، در کنار تحصیل علوم دینی و فلسفه، به پایه ریزی نظامی فلسفی به نام حمکت متعالیه همت گماشت؛ فلسفه ای که از عقل، نقل و شهود استفاده می کند.

پیشنهاد کاربران

بپرس