کلب اکبر

/kalb~akbar/

معنی انگلیسی:
canis major

لغت نامه دهخدا

کلب اکبر. [ ک َ ب ِ اَ ب َ ] ( اِخ ) نام دیگر صورت نهر است از صورت جنوبی فلکی قدماء. ( مفاتیح العلوم ، یادداشت به خط مرحوم دهخدا ). نام صورتی از صورت فلکیه از ناحیت جنوبی که بر مثال سگی توهم کنند و کواکب آن هیجده است و بیرون از صورت یازده کوکب و از کواکب او شعرای یمانی است.کوکبی روشن از قدر اول. ( جهان دانش ، یادداشت به خط مرحوم دهخدا ): و به پارسی آن را سگ کلان نامیم. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ). و رجوع به ثوابت و صور فلکی و بنات النعش و شعرای یمانی در همین لغت نامه شود.

فرهنگ فارسی

صورت فلکی واقع در نیمکره جنوبی آسمان که شعرای یمانی درخشانترین ستاره آسمانی را در بر دارد و آن بشکل سگی بزرگست : کلب اکبر سگ بزرگ کلب الجبار.

فرهنگ معین

( ~ . اَ بَ ) نک کلب اعظم .

فرهنگستان زبان و ادب

{Canis Major, CMa, Great Dog} [نجوم] صورتی فلکی در نیمکرۀ جنوبی آسمان که پرنورترین ستارۀ شب، شِعرای یمانی، در آن قرار دارد و به شکل سگ بزرگی تصور می شود

دانشنامه آزاد فارسی

کَلْب اکبر (Canis Major)
کَلْب اکبر
(یا: سگ بزرگ) صورت فلکی نورانی نیمکرۀ جنوبی آسمان. در کنار کلب اصغر نشان دهندۀ یکی از دو سگ پشت پاشنۀ پای صورت فلکیجبّار (شکارچی) است. شِعرای یمانی، ستارۀ اصلی آن، درخشان ترین ستارۀ آسمان شب است. «اپسیلون کلب اکبر» نیز ستاره ای از قدر اول است، و سه ستارۀ قدر دوم هم در این صورت فلکی قرار دارند.

پیشنهاد کاربران

بپرس