کلوئید


معنی انگلیسی:
colloid

دانشنامه عمومی

کلوئید ( به فرانسوی: Colloïde ) یا چسب سان مخلوطی ناهمگن است که حالتی بین محلول و سوسپانسیون است که ذرات حل شونده در آن بزرگتر از ذرات محلول ها هستند و نور را پخش می کند، اما در عین حال ریز تر از ذرات سوسپانسیون ها هستند و ته نشین نمی شوند. [ ۱] مخلوط های کلوئیدی را محلول های چسب مانند نیز می گویند. پراکندگی ذرات آن ها به صورت پراکندگی یونی و مولکولی نیست، بلکه به صورت مجموعه های مولکولی به نام میسل می باشند که به راحتی از حلال، قابل تشخیص هستند، مانند ذرات گچ یا قطرات روغن زیتون در آب، به طوری که محلول های غیر حقیقی یا همان محلول های کلوئیدی مخلوط یکنواخت نیستند. کلویید یک مخلوط است با ذراتی که اندازهٔ آن ها بزرگتر از اندازهٔ ذرات در محلول است. ذره ها در کلویید به صورت معلق و پراکنده هستند. کلوییدها دست کم از دو فاز تشکیل شده اند یکی فاز پراکنده شونده و دیگری فاز پراکنده کننده مانند مخلوط نشاسته در آب که به عنوان محلول شناخته نمی شود.
اندازه هر یک از اجزای کلوئید از ۱ نانومتر تا ۱۰۰ نانومتر است. [ ۲]
هنگامی که شکر به آب افزوده می شود، در آن حل شده و نوعی محلول به وجود می آورد. شما می توانید این محلول را ببینید. این محلول بدون تغییر از کاغذ صافی عبور می کند.
هنگامی که پودر گچ به آب افزوده شود، در آن حل نشده و به صورت معلق در می آید. که به آن سوسپانسیون می گویند. ذره های گچ در هنگام هم زدن، در آب پخش می شوند. این مخلوط، کدر است و هنگامی که به حال خود رها شود، گچ ته نشین می شود.
چسب کاغذ دیواری از نشاسته درست شده است. هنگامی که با آب مخلوط می شود، در آن حل نشده و یا ته نشین هم نمی شود. بلکه در آب پخش شده و به صورت ماده ای ژله ای شکل در می آید که شکل خاصی از مخلوط است و کلوئید نام دارد.
کلوئید از دو ماده تشکیل شده است که با هم مخلوط شده ولی در هم حل نشده اند. کلوئید از ذره های ریز یک ماده که در مادهٔ دیگر پخش شده است، به وجود می آید.
شیر مثالی از یک کلوئید است. شیر شامل قطره های ریز چربی است که در آب پخش شده و امولسیون چربی در آب نامیده می شوند. قطره های یک کلوئید بین ۰. ۰۱ میلی متر تا ۰. ۰۰۰۰۰۱ میلی متر قطر دارند. این قطره ها برای حل شدن خیلی بزرگ و برای ته نشین شدن خیلی کوچک هستند.
گاهی اوقات، برخی مواد شیمیایی به کلوئید افزوده می شوند تا از جداشدن اجزای سازندهٔ کلوئید جلوگیری کنند. این مواد، امولسیون کننده نامیده می شوند. این گونه مواد در تهیهٔ مواد خوراکی کاربرد زیادی دارند. معمولاً می توان نام آن ها را بر روی بسته بندی مواد غذایی دید.
عکس کلوئیدعکس کلوئیدعکس کلوئید
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

محلولی پایدار ( ته نشین نمی شود ) با ظاهری همگن ( همگن نیست ) که از توده های مولکولی یا یونی حل شونده در حلال تشکیل شده مثل شیر و چسب و سس مایونز و رنگ و ژله
کلوئید ( Colloid ) :[صنعت قند]ماده ای درون مایعات که به ذرات بسیار ریزی تقسیم شده و قطر ذرات آ ن در حد 005/0 تا 2/0 میکرون باشد.

بپرس