کلید جیوه ای

دانشنامه عمومی

کلید جیوه ای گونه ای از کلید است که از جیوه برای تشخیص وضعیت فیزیکی کلید نسبت به جهت گرانش زمین یا لختی های دیگر استفاده می کند و به تناسب عمل قطع یا وصل را انجام می دهد. کلیدهای جیوه از یک یا چند جفت کنتاکت الکتریکی در داخل یک محفظهٔ شیشه ای تشکیل شده اند که در داخل آن یک قطره جیوه قرار دارد. باقی محفظه ممکن است خلأ باشد یا با گاز بی اثر یا هوا پر شده باشد. نیروی گرانش پیوسته قطرهٔ جیوه را در پایین محفظه نگاه می دارد و هنگامی که کلید در جهت مناسب قرار بگیرد جیوه با کنتاکت های الکتریکی تماس پیدا می کند و مدار از طریق این کنتاکت ها بسته می شود؛ با جدا شدن قطرهٔ جیوه از کنتاکت ها کلید قطع خواهد شد. [ ۱] کلید ممکن است چندین دسته کنتاکت داشته باشد که هر دسته در یک زاویهٔ معین از کلید بسته می شود.
از مزایای کلید جیوه ای این است که چون کنتاکت ها در فضای بسته قرار دارند امکان اکسیدشدن کنتاکت ها وجود ندارد؛ در مکان هایی که از گازهای اشتعال پذیر استفاده شده است، قطع شدن کلید موجب ایجاد جرقه نخواهد شد؛ کنتاکت ها تمیز باقی می مانند و پوشیده نمی شوند. به علت پایین بودن مقاومت الکتریکی جیوه حتی یک قطرهٔ کوچک هم می تواند یک اتصال کم مقاومت را فراهم کند، بنابراین حتی کلیدهای کوچک هم می توانند مقدار قابل توجهی جریان را هدایت کنند. [ ۲] حساسیت قطرهٔ جیوه به گرانش امکان استفاده از آن به عنوان یک حسگر ساده با عملکرد خودکار یا دستی که نیاز به نیروی محرک کمی دارد را فراهم می آورد. از آنجایی که کنتاکت ها ناگهانی به هم برخورد نمی کنند، کارکرد سوییچ کم صدا است. جرم جیوه می تواند از مرکز کلید بگذرد و برای تغییر وضعیت های کلید نیازی به گذر از حالات میانی نیست. چندین کنتاکت می توانند در داخل یک محفظه جای بگیرند و مدارهای مختلف را کنترل کنند.
با توجه به لختی جیوه، کلید جیوه ای دارای سرعت عملکرد کندتری نسبت به گونه های دیگر است بنابراین در جاهایی که تعداد زیادی عملکرد متناوب در هر ثانیه مورد نیاز است از این کلیدها استفاده نمی شود. [ ۳] کلیدهای جیوه به جاذبه حساس هستند بنابراین ممکن است در ابزارهای قابل حمل و متحرک که جهتشان تغییر می کند یا لرزش دارند مناسب نباشند. ترکیب های جیوه بسیار سمی هستند و می توانند در هر زنجیرهٔ غذایی تجمع کنند، بنابراین در بسیاری از طراحی های نو استفاده از جیوه مجاز نیست. محفظهٔ شیشه ای و الکترودهای سیمی ممکن است شکننده باشند و نیاز به استفاده از درپوش انعطاف پذیر برای جلوگیری از آسیب رسیدن به محفظه باشد. قطرهٔ جیوه یک الکترود مشترک ایجاد می کند که باعث می شود در کلیدهای چندپل، مدارها به صورت مطمئنی از هم جدا ( ایزوله ) نشده باشند.
عکس کلید جیوه ایعکس کلید جیوه ای
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس