کوشانیان

لغت نامه دهخدا

کوشانیان. ( اِخ ) کمی بعد از وفات گوند فارس ، قندهار و پنجاب به دست یک سلسله از طایفه یوه چی افتاد که آنها را از نژاد سک ها می دانند و معروف به کوشانیان هستند. پادشاهان کوشان کوجوله کادفیزس و ویمه کادفیزس جانشین او تمام قلمرو یوه چیان و تخاریان را با قسمت اعظم مستملکات سک ها به تصرف خویش درآوردند و عاقبت بعد از سال 125 م. این کشور به پادشاهی تعلق گرفت کانیسکا نام ، که در ادبیات بودایی شهرتی به کمال دارد و از مبلغین و معتقدین مؤمن دیانت بودا بشمار است. ( از ایران در زمان ساسانیان تألیف کریستن سن ترجمه رشیدیاسمی صص 42-44 ). رجوع به کوشان ( اِخ ) شود.

پیشنهاد کاربران

کوشانیان و اشکانیان هر دو دارای معنی کوشش، جستجوگر، جستجوی درونی است.
در زبان ترکی
اشeş
اشمک eşmek :درون چیزی جستن، جستجوی درونی، وارسی کردن
حتی واژه عشق هم که به معنی جستجوی درونی، جستجوی نیمه دوم، جستجوی من است از ریشه اشک است.
...
[مشاهده متن کامل]

اششک eşşek: خر نیز که حیوانی کنجکاو، باهوش و جستجوگر است از ریشه اشک است.
کوشانیان نیز به معنای کوشش گر، جستجوگر است

پاسخ به کاربر بالا
من از خودم چیزی نگفتم، ، کانیشکا بزرگترین شاه کوشانی در سنگنبشته خود ( نامور به رباطک ) زبان این سنگنبشته را [ آریائو] می نامد که بی گمان همان آریایی است.
جواب سوال اقای کشاورز:
بقیه جملاتی که درج کردین صحیح هستن اما اینکه در اخر اریایی ها را به سلسله کوشانان مرتبط میکنید کاری است کاملا اشتباه. . . . سلسله کوشانیان در اصل از اقوام ترک های خزر و بخشی از مغول ها بودند که امروزه انها را به نام هزاره ( ازره ) میشناسیم ، این قوم که در آن زمان به نام یو چی ها معروف بودند ، امپراطری یونانی رو سرنگون کردند و از انجایی که تجربه ای در حکومت داری نداشتند ، حکومت خودشان را بر پای های حکومت یونانیان برپا کردند.
...
[مشاهده متن کامل]

برای مطالعه کردن بیشتر این مطالب میتوانید در گوگل به سایت دانشنامه ازاد مراجعه کنید. . .

پاسخ به جناب باقری:
داوش و ادعایی که بی سند دانشیک و گواهی تاریخی پیش انداخته شود چه ارزشی دارد؟ کوشکنلر! را از کجا آورده ای؟ برای کوچرو بودن آنها چه گواهی داری؟ یا مگر هر کوچرویی ترک بوده؟
کسی دیگر هم می تواند عامیانه وار بگوید کوشانیان مردمی کوشا وسختکوش بودند که با کوشش بسیار توانستند حکومتی را برپا کنند پس این ویژگی برجسته در آنها انگیزه ای برای نامگذاری آنها شده!
...
[مشاهده متن کامل]

هرچند که به بیابان و صحرا در ترکی کوشن گفته نمی شود و ترکزبانان بجز بیابان و صحرا، چول هم می گویند که واژه ای ست همباز ( مشترک ) میان تاتی، ترکی و کردی که به نظر می رسد واژه ای باشد بازمانده از زبان کهن آذربایگان یعنی پهلوی.
واژه "کوشن" در آذربایگان به چم زمینهای کشاورزی و باغی است که بازمانده از زبان کهن آذربایگان یعنی پهلوی بوده، سروده ای از شیخ صفی الدین اردبیلی به زبان پهلوی:
همان هوی همان هوی همان هوی / همان کوشن، همان دشت و همان کوی
اژ واجم اویان تنها چو من بور / به هر شهری شوم هی های و هی هوی
به نظر می رسد که کوشن از کاشتن بدست می آید با این روند دگرشی: کاشتن / کاشن / کوشن.
نگاهی به یادگارهای بجامانده از کوشانیان مانند سکه ها و سنگنبشته کانیشکا، چیز دیگری را نمایان می سازد،
با نگرش به "سنگنبشته رباطک" که در سال 1372 در شمال افغانستان ( نزدیک شهر رَباطَک ) یافت شد تبار آریایی کوشانیان استوار می گردد.
این سنگنبشته، به فرمان "کانیشکا" شاه کوشانی در سده یکم زایشی ( میلادی ) و به زبان آریایی ( آریا ئو ) سنگنویسی شده است.
دبیره این سنگنویس، دبیره یونانی ست بازمانده از فرهنگ هلنی که سده ها پس از مرگ اسکندر در سرزمین باختر و در آغازین سالهای اشکانیان خود را نشان می دهد و سپس از میان می رود.
به هر روی، زبانی که این سنگنبشته دارد نشان دهنده آریایی تبار بودنِ کوشانیان است.

در زبان ترکی کؤشَن یعنی صحرا . کوشانیان و یا دولت کوشانی از این واژه گرفته شده است به معنی صحرا نشینان که در اصل کوشانیان تغییر یافته ی کُؤشکَنلَر بوده یعنی بیابان گردان ، صحرانشینان . در شاهنامه این واژه
...
[مشاهده متن کامل]
کوشانی آورده شده که در اصل کؤشنّی می باشد به معنی مردم متعلق به صحرا یا اهل بیابان و صحرا . در واژه ی کوچ نشین که بر گردانده کؤشن نشین است به معنی صحرا نشین واقعیت بیشتر آشکار است . سلسله ٔ یوه چی که آنها معروف به کوشانیان هستند. از بیابان نشینان بودند . و شغل اصلی آنها هم پرورش شتر بوده است . یوه به معنی شتر بوده و امروز ترک ها به آن دؤوه می گویند دؤوه چی یعنی کسی که شتر نگه داری می کند و یا به پرورش شتر اشتغال دارد .

بپرس