کیاسر

لغت نامه دهخدا

کیاسر. [ س َ ] ( اِخ ) دهی از دهستان ارنگه است که در بخش کرج شهرستان تهران واقع است و 204 تن سکنه دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 ).

کیاسر. [ س َ ] ( اِخ ) قصبه مرکز بخش چهاردانگه شهرستان ساری است که در 72 هزارگزی جنوب شرقی ساری و 84 هزارگزی دامغان واقع است. ناحیه ای است کوهستانی و هوایش معتدل است و 2300 تن سکنه دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3 ).

کیاسر. [ س َ ] ( اِخ ) دهی از دهستان شهریاری است که در بخش چهاردانگه شهرستان ساری واقع است و 285 تن سکنه دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3 ).

فرهنگ فارسی

قصبه مرکز بخش چهار دانگه شهرستان ساری واقع در ۷۲ کیلومتری جنوب خاور ساری کوهستانی و معتدل دارای ۲۳٠٠ تن سکنه .

گویش مازنی

/keyaa sar/ از توابع دهستان چهاردانگه ی سورتچی ساری

دانشنامه عمومی

کیاسَر یکی از شهرهای واقع در ساری و استان مازندران ایران است. این شهر در ۷۰ کیلومتری جنوب شهر ساری واقع شده و جزو بخش چهاردانگه ساری می باشد
بلندایش از تراز دریا ۱۳۷۸ متر است و جمعیت آن در واپسین سر شماری در سال ۱۳۹۵ برابر ۴, ۳۸۵ نفر بوده که این آمار نشان گر کاهش جمعیت نسبت به سال های پیش است. موقعیت جغرافیائی کیاسر از هر سو محاط در کوه است به جز قسمت شمال غربی که به دشت کیاسر راه دارد. جادهٔ ارتباطی از همین دشت به کیاسر متصل می شود.
• شمال: کوه های اجیر لنگه، نستر نسترا، اسب زین و ململی
• جنوب: زرکوه و کوه کل سر
• غرب: شاه کوه
• شرق: کوه کل پشت و کوه فتلا ( گویا تغییریافتهٔ فتح الله است )
نام کیاسر منسوب به کاووس پسر کی قباد کیانی است. او فرمان روای تبرستان و مقر فرمانروایی اش نیز هزارجریب و قارن کوه بود. از همین روی کیاسر را در گذشته ای نزدیک با نام کیوس سرا ( کیاسرا ) می شناختند چنانکه نخستین حاکم دولتی چهاردانگه به نام «حسن اعظام قدسی» نامور به «اعزام الوزاره» که از سوی وثوق الدوله، نخست وزیر قاجاریه در سال ۱۲۹۸ خورشیدی به عنوان حاکم چهاردانگه به کیاسر آمد در خاطرات خود در تمام جا از «کیاسرا» نام برد.
با اینکه بیشتر روستاهای ایران در دورهٔ پهلوی دوم صاحب دبستان شدند، در کیاسر پایه گذاری مدرسه به سبک نوین، به پیش از پادشاهی رضاشاه برمی گردد:
حسن اعظام قدسی نامور به اعظام الوزرا[ ۱] در نشستی با کدخدایان ۷ محلهٔ کیاسر و شماری از معتمدین تصمیم به بنای مدرسه در کیاسر می گیرد.
وی دربارهٔ گشایش این مدرسه چنین می نویسد: «از طرف هیئت، دعوتی از محترمین دهات اطراف کیاسر به عمل آمد و نیز اعلان شد که هر کس از اهالی دهات که مایل باشد می تواند حاضر شود. مدرسه افتتاح گردید در چهار اتاق که هر کدام شش میز و نیمکت گذارده شده بود و در این مدرسه ۳۰ نفر دانش آموز مشغول به درس خواندن شدند. » متأسفانه اعظام الوزاره هیچ تاریخی برای گشایش مدرسه و نام آموزگارانش یادآور نمی شود.
• نخستین دبستان: در سال ۱۳۰۴ در کیاسر برپا شد؛ و شیخ سیف الله یساری نخستین آموزگار آن بود.
• نخستین دبیرستان: در سال ۱۳۳۸ دبیرستانی با ۱۹ دانش آموز کار خود را در کیاسر آغاز کرده بود که به دلیل اختلافات محلی شکست خورد. ۲۰ سال بعد، در سال ۱۳۵۸ دبیرستانی به نام «البرز» برپا شد ( به صورت مختلط ) . این دبیرستان در سال ۱۳۶۰ به «امام حسین ( ع ) » تغییرنام داد.
• نخستین مدرسهٔ راهنمایی: در سال ۱۳۵۲ به نام مدرسهٔ راهنمایی البرز به صورت ملی برپا گردید ( به صورت مختلط ) . در سال ۱۳۵۹ نام این مدرسه به «شهید مطهری» تغییر یافت. ( نخستین مدرسهٔ راهنمایی در سطح کشور، سال ۱۳۵۰ پس از دگرگونی نظام آموزشی پایه گذاری شد )
عکس کیاسرعکس کیاسرعکس کیاسرعکس کیاسرعکس کیاسر

کیاسر (کرج). کیاسر روستایی از توابع بخش آسارا شهرستان کرج در استان البرز ایران است.
این روستا در دهستان آسارا قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۸۷ نفر ( ۳۱خانوار ) بوده است.
تاتی زبان مردم روستا است. [ ۲]
عکس کیاسر (کرج)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

کیاسَر
شهری در استان مازندران، شهرستان ساری، و مرکز اداری بخش چهاردانگه. با ارتفاع ۱,۲۷۰ متر، در منطقه ای کوهستانی و جنگلی، در ۵۶کیلومتری جنوب شرقی ساری، سر راه ساری به دامغان، قرار دارد. اقلیم این شهر معتدل و نیمه مرطوب و جمعیت آن۳,۶۷۲ نفر است (۱۳۸۵).

پیشنهاد کاربران

کیاسر ترکیبی از دو واژه" کیا" و" سر" می باشد.
واژه کیا به معنی پادشاه بزرگ یا همان پادشاه است که در فرهنگ لغت معین و سایر مراجع معنای لغت به این معنا این کلمه را تعریف نموده اند.
واژه سر هم به معنای سودا یا آرزو میباشد
...
[مشاهده متن کامل]

کیاسر ترکیبی از این دو واژه است.
به معنای شخصی که سودای پادشاهی ( مقام و منزلت بالا ) دارد.

بپرس