گاه شماری گیلکی

پیشنهاد کاربران

بنده نام دیلمی را صحیح تر از نام گیلکی میدانم هرچند هیچ کدام از این دو نام توسط بومیان استفاده نمیشود و بومیان این تقویم را گالشی مینامند چرا که فقط گالشان از این تقویم استفاده میکنند. مفهوم گیل و گالش نمی توانند هم عرض باشند، گیل ساکن جلگه است ولی گالش ساکن کوهستان است. به نظر من چیزی که علوم انسانی را زیبا و غیر قابل تحمل میکند این است که دو نفر دو تعریف را ارائه می کنند و کسانی با دو دید به یک موضوع نگاه میکنند و نتایج متفاوت و گاه متضاد میگیرند… برخی میگویند ”دیلم” واژه ای عربی است یا مشتق شده از نام ” دیلمان” است؟ اگر روزی دست بدهد بنده هم دوست دارم بدانم از نظر آنها “انگیزه ها ” چه بوده است. کوهنشینان ” گالشان و تات ها” به جلگه نشینان ” گیل” می گویند البته کم و بیش از خود جلگه نشینان نیز “گیل” را شنیده ام. البته باید آن “انگیزه ها”ی مد نظر شما را بشنوم ولی به نظر من دلیلی وجود نداشته که فارسها و عربها نامی غیر واقعی را بر مردم کوهنشین بگذارند همانطور که از گیل نهایتا ” جیل” یاد کرده اند و از دلوم ” دیلم” یاد کرده اند…
...
[مشاهده متن کامل]

من فقط دنبال نامی هستم که بعدا زیر سوال نرود، مشکل اصلی من با نام “گیلک” برای مردم کوهنشین این نیست که آنها به خود گیلک نمیگویند و به جای آن به خود گالش و تات میگویند، مشکل من اینست که آنها مردمان دیگری را با نام “گیل و گیلک” می شناسند و در مرحله دوم مردم برخی از مناطق مانند طالقان و الموت به زبان خود هم گیلکی نمیگویند و در الموت زبان خود را تاتی و در طالقان زبان خود را تاتی یا طالقانی مینامند و همگی خود را تات مینامند.
پس بهترین گزینه نام دیلمی هست هرچند بومیان این تقویم را گالشی مینامند و این نام هم صحیح است.

گاهشماری گیلکی نداریم کلا گیلک ها گاهشماری ندارند.
یک گاهشماری به نام گالشی داریم که توسط گالش ها یعنی کوه نشین های سیاهکل و اشکورات استفاده میشود و اقای عمادی نامش را به گاهشماری دیلمی تغییر داد و چند دهه هست اهالی رشت پس از آشنایی با این تقویم نام آن را به گیلکی و گیلانی تغییر دادند.

بپرس