گواتمالا

/guvAtemAlA/

معنی انگلیسی:
guatemala

لغت نامه دهخدا

گواتمالا. [ ت ِ ]( اِخ ) مساحتش 42042 میل مربع است. جمعیت آن ( بنابر آمار 1958 م. سازمان ملل )6000 تن است. پرچم آن ازسه قسمت عمودی آبی ، سفید، آبی ، با علامتی در قسمت سفید تشکیل شده است. واحد پول این کشور گواتزال است.
اوضاع طبیعی : گواتمالا شمالی ترین ایالت آمریکای مرکزی است که از سوی شمال و مغرب با کشور مکزیک و از طرف مشرق با هندوراس انگلیس و از سمت جنوب و مشرق با کشور مستقل هندوراس و السالوادورو از جنوب غربی با اقیانوس آرام محدود میباشد. یک رشته کوه از شمال غربی به جنوب غربی این سرزمین کشیده شده و ناحیه کم وسعت غربی آن پر از آب و حاصلخیز و مرکز کشاورزی است. بیش از 50% جمعیت آن را هندیها ( سرخ پوستان ) و بقیه آن را اسپانیاییها و هندیهای دورگه تشکیل می دهند. در این سرزمین آثار باستانی و خرابه های تاریخی فراوانی به چشم می خورد که بیشتر در قسمتهای شمالی آن قرار دارد و برخی دیگر از این آثار در غرب گواتمالا واقع شده است. پایتخت آن شهر گواتمالا است که دارای 374000 تن جمعیت است. بندر عمده آن پوتوباریوس نام دارد که در کرانه اقیانوس اطلس و 800میلی سرزمین اورلئان جدید جای گرفته است. یک خط راه آهن این بندر را به شهر گواتمالا پایتخت و بندر سان خوزه دراقیانوس آرام متصل می کند.
منابع و صنایع: مهمترین فعالیت تولیدی این سرزمین کشاورزی است. خاک گواتمالا بسیار حاصلخیز است و محصول قهوه بزرگترین رقم صادرات این کشور را تشکیل میدهد. صادرات دیگر آن موز، پنبه ، شکر، برنج و دیگر غلات است. گله داری نیز رواج بسیار دارد. منابع معدنی آن نیز قابل توجه است و نقره ، طلا، مس ، آهن ، سرب ، روی و کرُم در آنجا یافت میشود. واردات عمده آن را منسوجات پنبه ای ، گندم ، نفت خام ، دارو، فلزات و ماشین آلات تشکیل می دهد.
تاریخ و حکومت : مدت هزار سال بعد از میلاد مسیح سرزمین گواتمالا تحت تسلط امپراطوری باستانی مایا قرار داشت. پدرو دِ آلوارادو از طرف فرناند کورتس مأمور بررسی گواتمالا شد. وی در سال 1524 م. پایتخت فعلی ،سانتیاگو دِ لس کابالروس دِ گواتمالا را بنا کرد. ولی مهاجران اسپانیایی کمتردرصدد به دست آوردن نواحی مختلف گواتمالا بودند. در سال 1821 م. گواتمالا خود را از قید اسارت اسپانیاییها رها ساخت و ایالات متحد آمریکای مرکزی را به وجود آورد. در سال 1839 حکومت آن جمهوری گردید و در اول مارس 1956 قانون اساسی نوینی که حکومت گواتمالا را از حال ملوک الطوایفی و فئودالی خارج می ساخت و یک حکومت ملی و طرفدار طبقه کارگر به وجود می آورد به تصویب رسید. تنها کنگره گواتمالا دارای 68 عضو می باشد. به دنبال یک انقلاب مسلحانه که در هفدهم ژوئن 1954 به دست نیروهای متمایل به کمونیسم صورت گرفت ژاکوب آربنز گوزمان به سمت ریاست جمهوری برگزیده شد و یک حکومت دیکتاتوری نظامی به وجود آمد، سپس در 26 ژوئیه 1957 کاستیلو آرماس به ریاست جمهوری رسید ولی به دست یکی ازافراد گارد نگهبان خود به ضرب گلوله به قتل رسید و معاون وی به ریاست جمهوری برگزیده شد. گواتمالا تا سال 1958 کابینه ها و کودتاهای متعددی به خود دید تا اینکه ژنرال فوانتز برای یک دوره شش ساله به ریاست جمهوری انتخاب شد.بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

کشوریست جمهوری در آمریکای مرکزی و جنوب شرقی کشور مکزیک مساحت آن ۱٠۸۸۸۹ کیلومتر مربع و جمعیتش ۵/۵۴٠/٠٠٠ تن میباشد . پایتخت آن شهر گواتمالاست که دارای ۸۳۶/٠٠٠ تن جمعیت است . رشته کوه مرتفعی که دارای قیله های آتشفشانی است در جنوب آن در کنار اقیانوس آرام کشیده شده که بلندترین قله اش ۴٠٠٠ متر ارتفاع دارد . در مرکز گواتمالا نجد غیر قابل عبوری بارتفاع ۳٠٠٠ متر وجود دارد . در شمال آن نواحی جنگلی است . محصولات آن عبارتند از : قهوه ( که مهمترین کالای صادراتی است ) کاکائو نیشکر موز برنج و غله . کانهایی مانند: نقره طلا سرب مس آهن روی و کرم در آن استخراج میشود . مدت هزار سال بعد از میلاد مسیح سرزمین گواتمالا در زیر تسلط امپراتوری باستانی [ مایا ] قرار داشت . در سال ۱۵۲۴ [ پدرود آلوارادو ] که جانب [ فرناند کورتس ] مامور کشف گواتمالا شده بود شهر گواتمالا را در آن سرزمین بنا نهاد . گواتمالا تا سال ۱۸۲۱ مستعمره اسپانیا بود ولی در این سال اعلام آزادی کرد و تصمیم گرفت با امپراتوری مکزیک متحد شود . در سال ۱۸۳۹ حکومت آن جمهوری گردید و در اول مارس ۱۹۵۶ قانون اساسی نوینی که گواتمالا را از حال فئودالی خارج میساخت به تصویب رسید . این کشور تا سال ۱۹۵۸ کودتاهای متعددی بخود دید تا ژنرال فرانتز برای یکدوره شش ساله به ریاست جمهوری انتخاب گردید . درفش گواتمالا از سه قسمت عمودی آبی سفید آبی با علامتی در قسمت سفید تشکیل شده. واحد پول این کشور گواتزال و مذهب رمسی آن آیین کاتولیک میباشد .
پایتخت آن گواتمالا و مساحتش ۴۲٠۴۲ میل مربع است .

دانشنامه عمومی

گواتِمالا ( به اسپانیایی: Guatemala ) یا به طور رسمی جمهوری گواتِمالا ( به اسپانیایی: República de Guatemala ) کشوری در آمریکای مرکزی است که از شمال و غرب با مکزیک، از جنوب غرب با اقیانوس آرام، از شمال شرق با بلیز، از شرق با دریای کارائیب و هندوراس و از جنوب شرق با السالوادور احاطه شده است.
جمعیت گواتمالا در حدود ۱۷٫۱ میلیون نفر است ( پر جمعیت ترین کشور آمریکای مرکزی ) و پایتخت آن شهر گواتمالاسیتی می باشد. از مهم ترین شهرهای آن نیز می توان به مکزیکو و ویلا نووا اشاره کرد. مساحت این کشور ۱۰۸٬۸۹۰ کیلومتر مربع است.
زبان رسمی این کشور زبان اسپانیایی، واحد پول آن کتزال و دین ۹۹ درصد از مردم آن مسیحیت است. از میان مسیحیان این کشور، حدود ۵۵ درصد کاتولیک، ۴۰ درصد پروتستان و ۳ درصد ارتودکس شرقی هستند. حدود ۵۹ درصد از مردم آن از تبار مستیزو ( دورگه سرخ پوست و اسپانیایی ) و ۴۰٫۵ درصد نیز از سرخ پوستان مایا هستند، کمتر از یک درصد از مردم گواتمالا نیز سفیدپوست هستند.
این کشور در سال ۱۸۲۱ از اسپانیا مستقل شد و هم اینک شیوه حکومتی آن دموکراسی و رئیس جمهور آن جیمی مورالس است.
فراورده های صادراتی گواتمالا قهوه، شکر و موز است. گواتمالا که از جمله یکی از فقیرترین کشورهای آمریکای مرکزی به شمار می آید، از جمله کشورهایی است که نرخ بیسوادی در آن بسیار بالاست و رئیس جمهور این کشور برای بهبود وضع آموزش زیر فشار قرار دارد. [ ۱] شمار جرایم جنایی در گواتمالا در سطح جهانی بسیار بالاست. [ ۲]
گواتمالا پس از استقلال از اسپانیا به امپراتوری مکزیک پیوست و تا مدت ها توسط دیکتاتورهایی که از سوی «کمپانی یونایتد فروت» پشتیبانی می شدند اداره می شد. تاریخ گواتمالا شاهد حکومت دیکتاتورهای متحد با زمین داران بوده است. با این حال، در دههٔ ۱۹۵۰ جاکوبو آربنز، رئیس جمهوری، املاک بزرگ را مصادره کرده و میان روستاییان تقسیم کرد. وی به کمونیست بودن متهم گردید و در ۱۹۵۴ با کمک نظامی آمریکا به دست ارتش برکنار شد. پس از این دوره، در اواخر سده بیستم، گواتمالا درگیر یک جنگ داخلی ۳۶ ساله شد که تلفات جانی آن ۲۰۰ هزار نفر بود. در طول سال های جنگ داخلی حکومت نظامیان گواتمالا بسیاری از روستاهای محل سکونت قبیله هایی را که احتمال ارتباط آن ها با شبه نظامیان چپگرای این کشور می رفت، به شکلی سازمان یافته نابود کرد. [ ۳] اما پس از پایان جنگ، این کشور رشد اقتصادی به خود دیده و انتخابات دموکراتیک نیز در آن با موفقیت برگزار شده است. همچنین از تاریخ ۲۱ نوامبر ۱۹۴۵ در سازمان ملل متحد نیز عضو است.
عکس گواتمالاعکس گواتمالاعکس گواتمالاعکس گواتمالاعکس گواتمالاعکس گواتمالا
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

گواتِمالا (Guatemala)
معبد پله ای مایاها، معبد پله ای مایاها، موقعیت. جمهوری گواتمالا در امریکای مرکزی و در جنوب شرقی کشور مکزیک قرار دارد. اقیانوس آرام از جنوب و اقیانوس اطلس از شرق آن را محدود کرده اند. این کشور ۱۰۸,۸۸۹ کیلومتر مربع مساحت دارد و شهر گواتمالا یا گواتمالا سیتی پایتخت آن است.سیمای طبیعی. کشور گواتمالا از غرب و شمال به کشور مکزیک، از شرق به کشورهای بلیز و هوندوراس و نیز اقیانوس اطلس (دریای کارائیب)، از جنوب شرقی به کشور اِل سالوادور و از جنوب به اقیانوس آرام محدود است. این کشور سرزمینی کوهستانی است که دنبالۀ جنوب شرقی کوه های سیرا مادره در مکزیک، که در فاصلۀ حدود ۶۵کیلومتری کرانۀ اقیانوس آرام گسترده شده، رشته کوه های اصلی آن را تشکیل می دهد. آتشفشان های تاخومولکو (۴,۲۲۰ متر)، تاکانا (۴,۰۹۳ متر)، آکاتنانگو (۳,۹۷۶ متر)، سانتا ماریا (۳,۷۷۲ متر)، و آتیتلان (۳,۵۳۷ متر) و بسیاری دیگر، بلندترین قلّه های این کشور را پدید می آورند. درون بوم گواتمالا را تختال یا پهن دشت نسبتاً مرتفعی با ارتفاع ۶۰۰ تا ۱,۵۰۰ متر فراگرفته و اراضی ساحلی آن، اعم از کرانه های اقیانوس آرام و اقیانوس اطلس، پست و بسیار گرم است و اوسوماسینتا (رودخانه مرزی کشور مکزیک)، سارستون، موتاگوا، و پولوچیک مهم ترین رودخانه های آن به شمار می آیند. دریاچه های پِتِن ایتسا در شمال، آتیتلان در مرکز غربی، و ایسابال در شرق که رودخانۀ پولوچیک از آن می گذرد، از دیگر عوارض آبی مهم گواتمالا به شمار می آیند. آن قسمت از اراضی گواتمالا که با خاکسترهای آتشفشانی آمیخته است برای کشاورزی بسیار مناسب است. اقلیم آن گرمِ مرطوب و اختلاف دمای آن ناچیز و همواره ثابت است. فصل بارندگی گواتمالا از اردیبهشت تا مهر و میانگین دمای آن در طول سال بین ۱۷ تا ۲۱ درجۀ سانتی گراد متغیر است و میانگین بارندگی سالانۀ آن به ۱,۳۱۶ میلی متر می رسد. جلگه های ساحلی اقیانوس آرام از جنگل پوشیده شده و دره های متعدد درون بومی آن، که رودخانه های بسیاری در آن ها جریان دارند، به کشتزارهای موز و نیشکر اختصاص یافته اند. گواتمالا از نظر تقسیمات کشوری به ۲۲ دپارتمان (استان) تقسیم شده و شهرهای مهم آن عبارت اند از گواتمالاسیتی، آلتا وِراپاس، اِسکوئینتلا، و وِوِتنانگو.
اقتصاد. کشاورزی رکن اصلی اقتصاد گواتمالا است و قهوه مهم ترین قلم صادراتی آن است. افزون بر آن، موز، پنبه، نیشکر، و ذرت نیز از فرآورده های کشاورزی این کشور به شمار می آیند. چراگاه ها و جلگه های ساحلی اقیانوس آرام، به گله داری و دامپروری اختصاص یافته و گله های دام بسیاری در این نواحی پرورش داده می شود. چوب و الوار و صمغ درختان خاصی که در صنعت آدامس سازی به کار می رود، نیز از اهمیت اقتصادی بسیاری برخوردار است. گواتمالا از نظر منابع زیرزمینی چندان غنی نیست و فرآورده های معدنی آن به مقدار ناچیزی نفت و مس و بعضی کانی های فلزی دیگر منحصر می شود. صنعت گواتمالا عمدتاً بر فرآورده های کشاورزی استوار است و تهیۀ چوب و الوار، شکر، تنباکو، مواد غذایی، پوشاک، و نوشابه ازجمله فعالیت های صنعتی آن به حساب می آیند. صنعت گردشگری از منابع مهم درآمد گواتمالا محسوب می شود و درآمد سالانۀ آن به حدود ۵۸۵میلیون دلار امریکا بالغ می گردد و شمار گردشگرانی، که سالانه از این کشور دیدن کرده اند، در حدود ۸۲۵هزار نفر است.
حکومت و سیاست. گواتمالا با نظام جمهوری چندحزبی و یک مجلس قانون گذاری اداره می شود. رئیس جمهور کشور و معاون او با آرای عمومی برای یک دورۀ چهار سالۀ تمدیدناپذیر انتخاب می شوند. مجلس شورای این کشور متشکل از ۸۰ نماینده است که برای چهار سال برگزیده می شوند. امور اجرایی و مسئولیت تشکیل هیئت دولت از وظایف رئیس جمهور است.
مردم و تاریخ. جمعیت گواتمالا حدود ۱۴,۳۶۱,۶۶۶ نفر است (۲۰۱۰) و تراکم نسبی آن به ۱۳۱.۹ نفر در کیلومتر مربع می رسد. ۵۶ درصد از آنان را دورگه های حاصل از آمیزش اروپاییان و بومیان سرخ پوست تشکیل داده اند و ۱۰۰ درصد جمعیت این کشور از آیین مسیح پیروی می کنند. ۵۴ درصد از این مردم روستانشین اند؛ و زبان رسمی آنان اسپانیایی است. رشد سالانۀ جمعیت گواتمالا۲.۵ درصد و میانگین امید به زندگی در این کشور ۶۵ سال است و ۶۸ درصد از جمعیت آن باسوادند. گواتمالا در حقیقت مهد تمدن مایا است و آثار و ویرانه های شهرهای مایایی هنوز در گوشه و کنار کشور دیده می شود. فاتحان اسپانیایی در ۱۵۲۳ گواتمالا را تصرف کردند و پِدرو آلوارادویِ اسپانیایی طی حکومت ۵۶سالۀ خود (از ۱۴۸۵ تا ۱۵۴۱) پایه های استعمار ۳۰۰سالۀ اسپانیا بر این سرزمین را استوار کرد. در ۱۵ سپتامبر ۱۸۲۱، پنج کشور ناحیۀ امریکای مرکزی ازجمله گواتمالا، استقلال کشور جدیدی با نام اسپانیای جدید را اعلام کردند و در ۱۸۲۴ ایالات متحدۀ امریکای مرکزی را تشکیل دادند. فدراسیون مزبور در ۱۸۳۹ منحل شد و هر یک از اعضای آن ازجمله گواتمالا استقلال جداگانۀ خود را اعلام داشتند. گواتمالا در ۱۸۳۱ بخشی از اراضی خود را برای پرداخت بدهی ها و ایجاد موازنه بین خرج و دخل کشور به انگلستان فروخت که بعدها به کشور امروزی بلیز مبدل شد.

جدول کلمات

گواتمالا

پیشنهاد کاربران

برای یادسپاری آسانتر می توان با کلمات بازی کرد و داستان ساخت.
گواتمالا ها می گویند اسم گواتمالا یعنی گاو تو بالاست بالای سر گواتمالا مکزیک و بعد آمریکا است.
کودتای ۱۹۵۴ گواتمالا کودتایی است که بر مبنای یک عملیات سری توسط سازمان سیا در سال ۱۹۵۴ در کشور گواتمالا انجام شد که طی آن دولت که در یک انتخابات دموکراتیک توسط مردم گواتمالا انتخاب شده بود، سرنگون گردید. با سرنگونی دولت گواتمالا توسط آمریکا، دورهٔ انقلاب گواتمالا ( ۱۹۴۴ - ۱۹۵۴ ) نیز پایان یافت.
...
[مشاهده متن کامل]

بپرس