گورستان شادباد مشایخ

دانشنامه عمومی

قبرستان شادباد مشایخ یا قبرستان پینه شالوار، قبرستانی تاریخی است که در کنار روستای شادباد مشایخ، در جنوب شرقی تبریز واقع شده است.
این قبرستان در کنار روستا در دامنه تپه ای بلند قرار گرفته و تعدادی تخته سنگ در آن قرار دارد. تمام تخته سنگ ها از سنگ کبود یا خارای سیاه هستند و در روی تخته سنگ یا پای میل، اسم و تاریخ فوت صاحب قبر به خط کوفی یا ثلث کنده شده است. از مندرجات کتیبه های قبور معلوم می شود که عده ای از مشایخ و عرفا و امرای قرون شش تا نه هجری تبریز در این قبرستان به خاک سپرده شده اند. [ ۱]
از شاهیر نامدار مدفون در این گورستان می توان به اشخاص زیر اشاره کرد:
• سلطان اویس جلایری، دومین پادشاه از سلسله ایلکانی یا آل جلایر. درگذشتهٔ ۲ جمادی الاولی ۷۷۶ قمری. [ ۱] تا مدت ها، قبر سلطان اویس سالم بوده، در گوشه جنوب شرقی قبرستان شادباد مشایخ قرار داشت. این سنگ دو متر طول و نیم متر عرض و نیم متر ارتفاع داشت. سنگ نبشته ای از خارای سیاه نیز بر بالای سر قبر مزبور نصب کرده بودند. در جلو مدخل مقبره سلطان اویس، مجسمه سنگی شیری نهاده شده بود. به نظر می رسد، این مجسمه یکی از وسایل تزئینی مقبره سلطان اویس بوده و در زاویه و خانقاه او در شادباد قرار داده شده بود. [ ۲]
• بابا احمد بن محمد، نواده بابا احمد بن حسین بن بابا نعمت که قبر وی تا اواخر دوران قاجار، از زیارت گاه های این قبرستان به شمار می رفت. وی در سال ۷۸۴ قمری در گذشته است.
• بابا حاجی که اجداد وی صدارت و مناصب دیوانی داشته اند. درگذشتهٔ ۷۳۹ قمری.
• بابا خواجه از مشایخ شاداباد. درگذشتهٔ ۷۷۸ قمری.
• سعدالدین شادبادی، که از مضمون کتیبهٔ سر قبرش برمی آید که او به قول سعدی شیرازی، از عالمان دین بوده و نفقهٔ وی در شریعت، چاشنی طریقت داشت. درگذشته ۷۱۰ قمری.
• شیخ محمد که در سنگ قبرش این متن نوشته شده است: «هذا روضة المرحوم المغفور الشیخ محمد توفی فی رجب سنه ۷۲۹ قمری»
عکس گورستان شادباد مشایخعکس گورستان شادباد مشایخ
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس