ینا

دانشنامه عمومی

ینا ( به آلمانی:Jena /ˈjeɪnə/ تلفظ آلمانی: ( شنیدن ) ) شهری در ایالت تورینگن آلمان است. این شهر به خطوط راه آهن آلمان متصل است. ینا در شرق این ایالت واقع شده است. ینا یکی از شهر - دانشگاه های آلمان[ ۱] و دومین شهر بزرگ ایالت تورینگن است. این شهر به همراه شهرهای ارفورت و وایمار، منطقه شهرستانی ایالت تورینگن با تقریباً ۵۰۰۰۰۰۰ ساکن را تشکیل می دهد؛ این در حالی است که جمعیت خود شهر نزدیک به ۱۱۰۰۰۰ می باشد. ینا مرکز آموزش و پژوهش است؛ دانشگاه فریدریش شیلر در سال ۱۵۵۸ بنیاد گذاشته شده و در سال ۲۰۱۷، ۱۸۰۰۰ دانشجو داشت. [ ۲] گفتنی است که در همان سال، آموزش عالی ارنست آبه ینا ( Ernst - Abbe - Fachhochschule ) ، تعداد ۵۰۰۰ دانشجو را دربرداشته است. افزون بر این، مؤسسات و پژوهشکده های فروانی در ینا وجود دارد که آن به قطب پژوهش و دانش تبدیل ساخته است.
برای نخستین بار، ینا در سال ۱۱۸۲ یاد شد و تا سده نوزدهم ترسایی بعنوان شهرکی سنتی شناخته می شد در حالی که صنایع پیشرفت کرده بودند. در سده بیستم، ینا، به مرکز صنایع نورشناختی و اپتیک مبدل گشت و شرکت هایی بمانند کارل زایس ( Carl Zeiss ) ، شوت ( Schott ) و ینوپتیک ( Jenoptik؛ از ۱۹۹۰ ) پیرامونش احداث گشتند. به عنوان یک شهر در اندازه متوسط در آلمان، ساختمان های بلندمرتبهٔ اندکی در مرکز شهر وجود دارد بمانند برج ین ( JenTower ) . بیشتر این ساختمان ها پیشتر بخشی از کارخانه کارل زایس بوده اند. میان ساله های ۱۷۹۰ و ۱۸۵۰، ینا کانون اشاره فُرمِرتس ( Vormärz ) و نیز جنبش یکپارچه سازی و آزادی خواهانه دانشجویی و رمانتیسم آلمانی بود. در آن روزگار، افراد سرشناسی بمانند فریدریش شیلر، آلکساندر فون هومبولت، یوهان گوتلیب فیشته، گئورگ ویلهلم فریدریش هگل، نوالیس و آوگوست ویلهلم شلگل.
اقتصاد شهر برپایه صنعت و پژوهش با فناوری بالاست. صنعت اپتیکی و ظریف منجر به برند شدگی و مرکزیت یافتن این شهر در میان مهندسان در سراسر جهان به ویژه مهندسان نرم افزار، داده پردازی و دیگر تجارت های دیجیتال گشته است. همچنین زیست فناوری نیز دارای رشد چشمگیری بوده است. افزون بر این، ینا یک مرکز خدمات برای مناطق پیرامونش نیز می باشد.
ینا بر چشم اندازهای دره ای شرق تورینگن نهاده شده در حالی که دره رود زاله ( Saale ) از میانش می گذرد. بخاطر چشم انداز صخره ای، جنگل های ترکیبی زیبایی در پیرامونش پدید آمده است. در آلمان شهر ینا بخاطر وردهٔ وحشی ارکیده اصیل نامور است زیرا این گونه گیاه در اطراف شهر به خوبی رشد می کند. [ ۳]
عکس یناعکس یناعکس یناعکس ینا
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

یِنا (Jena)
میدان بازار، شهری در ایالت (لاند)تورینگن، آلمان، در جنوب شرقی وایمار، با ۱۰۱,۸۰۰ نفر جمعیت (۱۹۹۱). برای تولید ابزار های سنجش دقیق شهرت دارد. شرکت زایسدقیق بوده است. ناپلئون در ۱۸۰۶ در این جا بر پروسی ها چیره شد و شیلرو هگلدر دانشگاه فریدریش شیلر، (تأسیس در ۱۵۵۸)، تدریس می کردند. بازار این شهر یگانه محلۀ ینا بود که از بمباران متفقین در جنگ جهانی دوم سالم ماند. ساختمان شهرداری آن به شیوۀ معماری گوتیکساخته شده است که دو سقف مدوّر و یک برج ساعت با چهره های مکانیکی بر روی صفحۀ ساعت دارد. ینا موزۀ تجهیزات اپتیکی (۱۹۶۵) و باغ گیاه شناسی بسیار زیبایی دارد.

پیشنهاد کاربران

بپرس