یوم الشک

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] یوم الشک ، اصطلاحی فقهی به معنای روزی از ماه قمری است که به علت عدم رؤیت هلال معلوم نیست آخرین روز ماه قبلی است یا آغازین روز ماه بعدی. یوم الشک در اصطلاح مشهور غالبا برای روز مشکوک میان آخر ماه شعبان و اول ماه رمضان به کار می رود.
تعداد روزهای ماه های قمری بین ۲۹ و ۳۰ روز متغیر است و هر ماه با دیدن هلال اول آن (رؤیت هلال) آغاز و با رؤیت هلال بعدی یا گذشت ۳۰ روز پایان می یابد، چرا که ممکن نیست فاصله بین دو هلال ۳۱ روز باشد.
اگر در غروب روز بیست و نهم هلال رؤیت شود، ماه بعد آغاز شده و در غیر این صورت پس از گذشت ۳۰ روز از ابتدای ماه قبل، ماه بعدی آغاز می شود.

دانشنامه آزاد فارسی

یومُ الشَّک
(یا: روز تردید) در فقه دو روز مراد است: ۱. سی ام رمضان که محتمل باشد اول شوال است. در این روز، روزه واجب است. به جهت اصالت بقای ماه رمضان، که همان اصل استصحاب است و در موضوعات جاری می شود؛ ۲. سی ام شعبان که احتمال روز اول رمضان است. به اعتقاد امامیه روزۀ این روز قطعاً مشروع است، جز آن که به نیت رمضان باشد، که در صورت اخیر حرام خواهد بود. شیخ مفید، روزۀ این روز را مکروه دانسته است. روزۀ این روز را می توان به قصد استحباب یا وجوب، مانند نذر، کفاره یا قضا به جا آورد و چنانچه معلوم شود که رمضان بوده از روزۀ رمضان کفایت خواهد کرد. دربارۀ صحت روزۀ این روز، در صورتی که با تردید نیت کند و بگوید چنانچه از رمضان بود، برای واجب رمضان، والا برای شعبان باشد، اختلاف است. همچنین اگر نیت مافی الذمه کند، یعنی بگوید این روزه را می گیرم به نیت آنچه در ذمۀ من است.

پیشنهاد کاربران

بپرس