اشنایی با قران

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] آشنایی با قرآن. آشنایی با قرآن توسط جمعی از نویسندگان، برای تدریس در مراکز آموزشی تربیت معلم و آموزش و پرورش تهیه شده است. اسامی نویسندگان کتاب ذکر نشده است اما از متن کتاب بدست می آید که تهیه کنندگان، کسانی هستند که در تهیۀ متون آموزشی با آموزش و پرورش همکاری داشته اند.
همانگونه که از نام کتاب بدست می آید این کتاب آشنایی با موضوعاتی است که پیرامون قرآن بحث می نماید و از آنجا که مباحث مطرح شده در آن به صورت اختصار و گذرا می باشد نام آنرا آشنایی با قرآن گذاشته اند.در این کتاب ابتدا به معرفی چند اصطلاح همچون منابع و مآخذ، متن، پرداخته و در ادامه منابع معتبر از نظر اسلام را که عبارتند از قرآن، سنت، عقل، اجماع نام برده به اختصار توضیح می دهد. سپس به شرح مهمترین آنها که قرآن کریم است پرداخته و پس از تعریف قرآن ضرورت شناخت آن را بیان می کند-در قسمت دیگری از کتاب نام های قرآن را بیان کرده آیاتی که دلالت بر اسامی و اوصاف قرآن می کند را ذکر می نماید.
در قسمت دیگری از کتاب بحث اعجاز قرآن را مطرح نموده برخی از وجوه اعجاز قرآن همچون فصاحت و بلاغت، اخبار غیبی و اتقان و یکنواختی مطالب آن را توضیح می دهد.
در بخش دیگری از کتاب مسالۀ نزول قرآن را بررسی و به همین مناسبت بحث سوره های مکی و مدنی و ملاکهای شناخت هر کدام را ذکر می کند و به دنبال آن کیفیت دریافت قرآن از طرف پیامبر(ص)را با عنوان مسالۀ وحی مورد بررسی قرار داده اقسام آنرا نیز توضیح می دهد و در پایان این قسمت تفاوت وحی و الهام را ذکر می کند.
در قسمت دیگری از کتاب مسالۀ جمع قرآن را مطرح، و در این زمینه تلاشهایی را که شخص پیامبر(ص) و مسلمانان جهت حفظ قرآن از خود نشان داده اند توضیح می دهد و جمع قرآن را در زمان خلافت ابوبکر بیان نموده آنگاه به مسالۀ توحید مصاحف در دوران خلیفۀ سوم پرداخته است

[ویکی فقه] آشنایی با قرآن (کتاب). کتاب آشنایی با قرآن، توسط جمعی از نویسندگان که اسامی آن ها معلوم نمی باشد برای تدریس در مراکز آموزشی تربیت معلم و آموزش و پرورش تهیه شده است و بنا بر جهتی نامعلوم اسامی آن ها در شناسنامه کتاب ذکر نشده، اما از متن کتاب بدست می آید که تهیه کنندگان، کسانی هستند که در تهیه متون آموزشی با آموزش و پرورش همکاری داشته، برای آن ها متن درسی تهیه می نمایند.
همانگونه که از نام کتاب بدست می آید این کتاب آشنایی با موضوعاتی است که پیرامون قرآن بحث می نماید و از آنجا که مباحث مطرح شده در آن به صورت اختصار و گذرا می باشد نام آنرا آشنایی با قرآن گذاشته اند. در این کتاب ابتدا به معرفی چند اصطلاح همچون منابع و مآخذ، متن، پرداخته و در ادامه منابع معتبر از نظر اسلام را که عبارتند از قرآن، سنت، عقل، اجماع نام برده به اختصار توضیح می دهد سپس به شرح مهمترین آن ها که قرآن کریم است پرداخته و پس از تعریف قرآن ضرورت شناخت آن را بیان می کند- در قسمت دیگری از کتاب نام های قرآن را بیان کرده آیاتی که دلالت بر اسامی و اوصاف قرآن می کند را ذکر می نماید در قسمت دیگری از کتاب بحث اعجاز قرآن را مطرح نموده برخی از وجوه اعجاز قرآن همچون فصاحت و بلاغت، اخبار غیبی و اتقان و یکنواختی مطالب آن را توضیح می دهد. در بخش دیگری از کتاب مساله نزول قرآن را بررسی و به همین مناسبت بحث سوره های مکی و مدنی و ملاک های شناخت هر کدام را ذکر می کند و به دنبال آن کیفیت دریافت قرآن از طرف پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم را با عنوان مساله وحی مورد بررسی قرار داده اقسام آنرا نیز توضیح می دهد و در پایان این قسمت تفاوت وحی و الهام را ذکر می کند. در قسمت دیگری از کتاب مساله جمع قرآن را مطرح، و در این زمینه تلاش هایی را که شخص پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم و مسلمانان جهت حفظ قرآن از خود نشان داده اند توضیح می دهد و جمع قرآن را در زمان خلافت ابو بکر بیان نموده آنگاه به مساله توحید مصاحف در دوران خلیفه سوم پرداخته است در بخش دیگری از کتاب چند اصطلاح علوم قرآنی همچون بطن و ظاهر، محکم و متشابه، ناسخ و منسوخ، تاویل و تفسیر را معنی نموده و آنگاه به معرفی برخی از کتب تفسیری از اهل سنت و شیعه می پردازد در پایان کتاب برای آشنایی با تفسیر قرآن به عنوان نمونه، تفسیر سوره والعصر که از طرف شهید مطهری بیان شده است را ذکر کرده اند. نکته قابل ذکر این است که این کتاب از طرف عده ایی جمع آوری شده (که اسامی آن ها معلوم نیست) و در مراکز آموزشی همچون تربیت معلم به عنوان متن کتاب درسی مورد استفاده قرار گرفته است.
ویژگی ها
۱- متن کتاب سلیس و روان است و همگان می توانند از آن استفاده نمایند ۲- مطالب به صورت اختصار بیان شده است. ۳- مباحث ارائه شده با یکدیگر ارتباط دارند و تقریبا سیر منطقی در آن رعایت شده است. ۴- کلیه آیاتی که به عنوان شاهد ذکر شده ترجمه آن ها نیز آمده است ۵- از برخی از منابع اصلی همچون کتاب البرهان «زرکشی» و تاریخ قرآن «زنجانی» استفاده شده است. ۶- در پایان کتاب تفسیر سوره و العصر از شهید مطهری به عنوان نمونه ذکر شده است.
اشکالات
۱- مؤلفین کتاب ناشناخته است و معلوم نیست چه کسانی این کتاب را تالیف کرده اند ۲- این کتاب در حقیقت خلاصه ایی از کتاب قرآن در اسلام علامه طباطبائی است. زیرا اکثر مطالب آن، از این کتاب گرفته شده است ۳- در بحث مصاحف
آشنایی با قرآن، جمعی از نویسندگان، ج۱، ص۹۷.
...

پیشنهاد کاربران

آشنایی با قرآن کتابی از مرتضی مطهری ( م ۱۳۵۸ ش ) است. مطهری در این مجموعه ۱۴ جلدی به زبان فارسی به تفسیر قرآن پرداخته است.
کتاب حاضر سلسله مباحث تفسیری مرتضی مطهری در قبل از انقلاب ۱۳۵۷ ایران است که عمدتاً در بین سال های ۱۳۵۰ تا ۱۳۵۷ خورشیدی تألیف شده بود. مطهری در این مجموعه به تفسیر تمامی سوره های قرآن نپرداخته و فقط تفسیر برخی از سوره ها یا بخشی از آیات یک سوره را مورد بررسی قرار داده است. جلد اول این مجموعه مقدمه و پیش درآمدی بر شناخت قرآن است؛ و از جلد دوم تا چهاردهم به تفسیر قرآن پرداخته می شود.
...
[مشاهده متن کامل]

ساختار این کتاب عبارت است از:
• جلد اول: مقدمه و پیش درآمدی بر شناخت قرآن
• جلد دوم: تفسیر سوره حمد و بخشی از سوره بقره
• جلد سوم: تفسیر بخشی از سوره های انفال و توبه
• جلد چهارم: تفسیر بخشی از سوره نور
• جلد پنجم: تفسیر بخشی از سوره های زخرف، دخان، جاثیه، فتح و قمر
• جلد ششم: تفسیر بخشی از سوره های الرحمن، واقعه، حدید، حشر و ممتحنه
• جلد هفتم: تفسیر بخشی از سوره های صف، جمعه، منافقون و تغابن
• جلد هشتم: تفسیر بخشی از سوره های طلاق، تحریم، ملک و قلم
• جلد نهم: تفسیر بخشی از سوره های الحاقه، معارج، نوح و جن
• جلد دهم: تفسیر سوره های مدثر، قیامت و مزمل
• جلد یازدهم: تفسیر سوره های انسان، مرسلات، نبا و نازعات
• جلد دوازدهم: تفسیر سوره های عبس، تکویر، انفطار، مطففین، انشقاق، بروج، طارق
• جلد سیزدهم: تفسیر سوره های اعلی، غاشیه، فجر، بلد، شمس، لیل، ضحی، انشراح و تین
• جلد چهاردهم: تفسیر سوره های علق، قدر، بینه، زلزال، عادیات، قارعه، تکاثر، عصر، همزه، فیل، کوثر، کافرون، نصر، مسد و توحید
مرتضی مطهری در بخشی از مقدمه جلد اول این کتاب چنین می نویسد:
این کتاب به زبان های انگلیسی، عربی، یونانی، آلبانیایی، بنگالی و اردو نیز ترجمه شده است.

اشنایی با قران
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/آشنایی_با_قرآن

بپرس