اکادمی علوم افغانستان

دانشنامه عمومی

آکادمی علوم افغانستان. آکادمی علوم افغانستان در تاریخ ۲ فروردین ( حمل ) ۱۳۴۹ ه‍. خ تأسیس گردید. این اداره مرکز تحقیقات علمی افغانستان بوده و در دههٔ شصت و هشتاد همردیف با دولت افغانستان فعالیت های مؤثری انجام داده است.
پیش از تأسیس آکادمی علوم، دسترسی به مراجع علمی و فرهنگی با جهان خارج ضعیف بود. پیش از توسعهٔ آکادمی علوم افغانستان، فعالیت های فرهنگی توسط نهادهای جداگانهٔ فرهنگی صورت می گرفت؛ ولی این نهادها تنها کار به خصوص خویش را به پیش می بردند. این نهادها عبارت بودند از:
۱. در سال ۱۳۰۱ خورشیدی برای نخستین بار در افغانستان نهاد «پشتو مرکه» ( انجمن ادبی پشتو ) در چهارچوب وزارت معارف افغانستان ( وزارت آموزش و پرورش ) تأسیس گردید.
۲. در سال ۱۳۱۰ ه‍. ش انجمن ادبی کابل تأسیس گردید.
۳. در سال ۱۳۱۱ ه‍. ش انجمن ادبی هرات و قندهار تأسیس گردید که انجمن ادبی هرات هنوز هم فعالیت دارد.
۴. در سال ۱۳۱۶ ه‍. ش انجمن ادبی کابل و قندهار با پشتو مرکه ادغام گردید و به نام «پشتو تولُنه» ( فرهنگستان پشتو ) در چهارچوب وزارت معارف افغانستان تأسیس شد. مجلهٔ کابل به حیث ارگان تحقیقاتی این نهاد بچاپ می رسید.
۵. در سال ۱۳۲۱ ه‍. ش انجمن تاریخ در چهارچوب وزارت معارف تأسیس گردید، که مجلهٔ آریانا و افغانستان ارگان نشراتی این نهاد بودند.
۶. در سال ۱۳۲۷ ه‍. ش انجمن دائرةالمعارف در چهارچوب وزارت معارف تأسیس شد که انجمن در سال ۱۳۴۴ ه‍. ش در چهارچوب وزارت اطلاعات و فرهنگ و در سال ۱۳۵۷ ه‍. ش با آکادمی علوم افغانستان مدغم شد.
۷. در سال ۱۳۳۴ ه‍. ش مرکز بین المللی کوشانی در چهارچوب یونسکو ایجاد و ثبت گردید.
۸. در سال ۱۳۴۶ ه‍. ش انجمن باستان شناسان در چهارچوب وزارت اطلاعات تأسیس گردید. پس از ۱۳۶۱ ه‍. ش به آکادمی پیوست پس از ۱۳۸۱ ه‍. ش متعلق به وزارت اطلاعات و فرهنگ گردید.
۹. در سال ۱۳۵۴ ه‍. ش مرکز تحقیقاتی زبان پشتو ایجاد گردید که ارگان نشراتی آن مجله پشتو بود که به زبان های یونسکو به چاپ می رسید. در ۲ حمل ( فروردین ) سال ۱۳۴۹ ه‍. ش پس از فرمان شاه آکادمی تأسیس شد.
۱۰. در سال ۱۳۵۷ ه‍. ش ادارهٔ مستقل و نهاد علمی قبول شد. با رشد سطح تحقیقات های علمی در وزارت بانوان، معارف ( آموزش و پرورش ) ، تحصیلات عالی، وزارت اطلاعات و فرهنگ، مراکز تحقیقات اسلامی، دانشگاه اسلامی، ریاست سروی ( Survey/نقشه برداری ) معادن، انستیتوت تحقیقات زراعتی ( کشاورزی ) ، انستیتوت طب ( پزشکی ) کابل، ادارهٔ انکشاف صنایع دستی و دیگر نهادها بنا به ضرورت وقت ایجاد گردید؛ ولی هر کدام این ها صلاحیت کشوری نداشتند. اکنون آکادمی چنین صلاحیتی را دارد.
عکس آکادمی علوم افغانستان
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس