ارجوزه فی الطب

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] أرجوزة فی الطب (کتاب). نگارش منظومه هایی در بحر رجز (مستفعلن، مستفعلن، مستفعلن) و با نام ارجوزة که پیرامون علوم و فنون مختلف است، سابقه ای بس دیرینه دارد. مؤلفین و محققین برای آسانی حفظ مطالب علمی، این مطالب را در قالب سروده هایی به دانش جویان این علوم عرضه می نمودند. ابن سینا نیز برای اینکه نشاطی برای دانشجویان پزشکی به وجود آورد و حفظ مطالب آن را برای آنان آسان گرداند، مطالب پزشکی را به نظم درآورده است و چندین ارجوزه سروده است.
۱. الارجوزة فی الطب که در آن به مباحث حفظ الصحة پرداخته شده است.۲. الارجوزة فی الوصایا که پیرامون پند و اندرزهای طبی است.۳. الارجوزة فی الطب فی الفصول الاربعة.۴. الالفیة الطبیة.

[ویکی فقه] ارجوزة فی الطب (کتاب). نگارش منظومه هایی در بحر رجز (مستفعلن، مستفعلن، مستفعلن) و با نام ارجوزة که پیرامون علوم و فنون مختلف است، سابقه ای بس دیرینه دارد.
مؤلفین و محققین برای آسانی حفظ مطالب علمی، این مطالب را در قالب سروده هایی به دانشجویان این علوم عرضه می نمودند. ابن سینا نیز برای اینکه نشاطی برای دانشجویان پزشکی به وجود آورد و حفظ مطالب آن را برای آنان آسان گرداند، مطالب پزشکی را به نظم درآورده است و چندین ارجوزه سروده است.

[ویکی نور] نگارش منظومه هایی در بحر رجز(مستفعلن، مستفعلن، مستفعلن) و با نام ارجوزة که پیرامون علوم و فنون مختلف است، سابقه ای بس دیرینه دارد.
مؤلفین و محققین برای آسانی حفظ مطالب علمی، این مطالب را در قالب سروده هایی به دانشجویان این علوم عرضه می نمودند.
ابن سینا نیز برای اینکه نشاطی برای دانشجویان پزشکی به وجود آورد و حفظ مطالب آن را برای آنان آسان گرداند، مطالب پزشکی را به نظم درآورده است و چندین ارجوزه سروده است.
ارجوزه های منسوب به ابن سینا
1- الارجوزة فی الطب که در آن به مباحث حفظ الصحة پرداخته شده است.

[ویکی فقه] ارجوزه فی الطب (کتاب). نگارش منظومه هایی در بحر رجز (مستفعلن، مستفعلن، مستفعلن) و با نام ارجوزة که پیرامون علوم و فنون مختلف است، سابقه ای بس دیرینه دارد. مؤلفین و محققین برای آسانی حفظ مطالب علمی، این مطالب را در قالب سروده هایی به دانش جویان این علوم عرضه می نمودند. ابن سینا نیز برای اینکه نشاطی برای دانشجویان پزشکی به وجود آورد و حفظ مطالب آن را برای آنان آسان گرداند، مطالب پزشکی را به نظم درآورده است و چندین ارجوزه سروده است.
۱. الارجوزة فی الطب که در آن به مباحث حفظ الصحة پرداخته شده است.۲. الارجوزة فی الوصایا که پیرامون پند و اندرزهای طبی است.۳. الارجوزة فی الطب فی الفصول الاربعة.۴. الالفیة الطبیة.
گزارش محتوا
از جمله ارجوزه های طبی منسوب به ابن سینا، ارجوزه ای به نام «ارجوزة فی المجربات» است.مؤلف، در ابتدا، این ارجوزه را چنین معرفی می کند:ابدا بسم الله فی نظم حسن اذکر ما جربت فی طول الزمنما هو بالطبع و بالخواص لکل عام و لکل خاص
أرجوزة فی الطب، ابن سینا، ص۱۶۹.
این ارجوزه طبی- چنان که در بخش معرفی کتاب گفتیم- از جمله ارجوزه های منسوب به ابن سینا است؛ یعنی انتساب آن به ابن سینا قطعی نیست، چرا که در منابع معتبری که به شرح حال ابن سینا پرداخته اند، به این ارجوزه اشاره نکرده اند. بله در بعضی از منابع، ارجوزه ای طبی به او نسبت داده شده و از سوی اطبای بزرگی همچون ابن رشد شرح شده است، ولی ارجوزه مزبور همان الفیه طبی است نه ارجوزه مجربات. از سوی دیگر نگاهی به متن این ارجوزه نشان می دهد که این ارجوزه حاوی مطالب علمی و قابل استفاده ای نیست. آنچه در این ارجوزه بیشتر به چشم می خورد مطالبی پیرامون خواص عجیب و شگفت انگیز اشیا و اوضاع فلکی است. این مطالب بیشتر به مباحث علوم غریبه شباهت دارد تا مباحثی که از قلم یک طبیب نام دار تراوش کرده باشد. از سوی دیگر مقایسه این ارجوزه با الفیه طبی که انتساب آن به ابن سینا حتمی تر به نظر می رسد، بیان گر این مطلب است که سراینده این ارجوزه چندان از ذوق سلیم و قدرت شاعری برخوردار نبوده؛ از این رو حتی چینش قافیه های این ارجوزه، دارای اشکال است (رک بیت دوم ارجوزه) و این امر نیز انتساب ارجوزه را به ابن سینا بیشتر دچار تردید می کند. به نظر می رسد شخصی گمنام که دارای اندک ذوقی بوده، نسخه هایی نه چندان قابل توجه را که در میان آثار ابن سینا به نظرش جالب آمده در قالب این ارجوزه به نظم کشیده است و از آن جا که منبع مطالب آن، نگاشته های ابن سینا است آن را مستقیما به ابن سینا نسبت داده است. به هر حال بررسی این ارجوزه نیازمند مقایسه و مقارنه بین این منظومه و آثار دیگر ابن سینا است.
وضعیت کتاب
...

پیشنهاد کاربران

بپرس