احمد بن محمد مقدس اردبیلی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] احمد بن محمد اردبیلی نجفی، معروف به «مقدس» یا «مقدس اردبیلی» و «محقق اردبیلی» از علما و فقهای شیعه امامیه در قرن دهم هجری است. پس از شهید ثانی مرجعیت و ریاست تامه شیعه را در نجف بر عهده داشت.
در قرن دهم هجری قمری در شهر اردبیل کودکی سعادتمند پا به عرصه وجود گذاشت. او بعد از رشد و شکوفایی و طی مراحل علمی و کسب کمالات معنوی و عرفانی به مرتبه ای از دانش و معرفت و زهد و تقوا رسید که پس از چهار قرن هنوز الگوی عالمان و پرهیزکاران است.نامش احمد و فرزند محمد و از خانواده ای دوستدار اهل بیت (علیهم السّلام) بود. پس از رشد و گذراندن تحصیلاتی چند به قصد تکمیل تحصیلات و کسب کمالات معنوی به نجف اشرف مهاجرت کرد و در جوار مرقد مظهر مولای متقیان امام علی (علیه السّلام) به کسب علم و فضیلت پرداخت.وی علوم نقلی و فقه را از محضر سیدعلی صائغ و دیگر استادان حوزه نجف فرا گرفت. سیدعلی صائغ از آن جمله شاگردان برجسته شهیدثانی بود که استاد به وی علاقه فراوان داشت.
سیدمحسن امین عاملی، اعیان الشیعه، ج۷، ص۱۵۴.
وی از آن جمله عالمانی است که مورد تجلیل فراوان علما و فقها قرار گرفته است.
← سیدمصطفی تفرشی
شاهان صفوی بنابه دلایل مختلف دینی و سیاسی و مصالح حکومتی ضمن احترام و تقدیس علمای دین از آن ها در امور مختلف نظر خواهی می کردند. اگر چه این احترام ها و تقدیس ها بیشتر برای حفظ موقعیت خویش و به منظور برخورداری از حمایت و پشتیبانی جامعه شیعی بود که سر در فرمان عالمان و فقیهان داشتند، از آن سو علما نیز از این موقعیت برای گسترش و نفوذ مکتب تشیع استفاده فراوان بردند و به واقع ارتباط آنان با پادشاهان صفوی نقشی انکارناپذیر در گسترش و نفوذ تشیع داشت به طوری که تشیع در این زمان از انزوا خارج شد و با رسمیت مذهب تشیع نشر و تبلیغ اندیشه های شیعی رواج فراوان یافت. و دانشمندان و بزرگانی چون محقق ثانی، شیخ بهایی و علامه بزرگوار مجلسی با جهت دادن سیاست های دربار صفوی به سمت ترویج و تبلیغ تشیع خدمات بی نظیری را برای اسلام و تشیع به انجام رساندند به طوری که این دوران یکی از دوران های اوج گیری اندیشه های شیعی است.مقدس اردبیلی نیز از جمله عالمانی است که در پرتو رابطه با دربار صفوی در گسترش تشیع و حل مشکلات شیعیان تلاش های فراوانی را به ثمر نشاند. هر چند که او به در خواست شاه عباس صفوی برای ترک نجف و مهاجرت به ایران پاسخ منفی داد، برای مصالح تشیع و شیعیان همواره به دربار صفوی تذکراتی می داد. تاریخ برخی از آن وقایع را نقل کرده است.
عباس قمی، فوائدالرضویه، ص۲۵.
...

پیشنهاد کاربران

بپرس