احمد ناظرزاده کرمانی

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از اثر آفرینان است
فرزند آقا محمد ناظر در 1296 تولد یافت و از دانشکده ادبیات تهران لیسانس گرفت. مدتی در وزارت کشور شاغل بود و آخرین سمتش در آن وزراتخانه معاونت فرمانداری تهران بود. از اهم مشاغل او شهرداری کرمان می باشد.
در انتخابات دوره شانزدهم که در 1328 انجام یافت ناظرزاده از طرف سیرجان وکیل شد و در دوره هفدهم نیز این سمت را احراز کرد و با جبهه ملی نزدیک شد و جزو فراکسیون جبه ملی در مجلس بود و قلما و قدما حکومت مصدق السلطنه را تأیید می کرد. بعد از مرداد 1332 از وکالت عزل و تحت تعقیب فرمانداری نظامی وقت قرار گرفت و به قلعه فلک الافلاک تبعید شد.
یک قسمت از این تبعید مولود اختلافی بود که بین او و فرماندار نظامی تهران که در آن تاریخ سرتیپ فرهاد دادستان بود وجود داشت و گویا مورد هتک و حرمت هم شده و در حضور جمع او را مضروب ساخته بودند. سرتیپ مزبور با تلاش فراوان فرماندهی لشکر کرمان را برای خود دست و پا کرده بود ولی چون وجهه زیادی نداشت و قوم و خویش نزدیک شاه بود ناظرزاده از این انتصاب جلوگیری و ابلاغ فرماندهی لشکر او را لغو ساخته، همین موضوع بعدا دردسر شدیدی پیش آورد.
دکتر ناظرزاده در 1331 درجه دکترای زبان و ادبیات از دانشگاه تهران گرفت و در دانشکده ادبیات و دانشکده معقول و منقول تدریس می نمود. وی نویسنده و شاعر بود و غیر از روزنامه شهرآشوب که مدتی در تهران انتشار می داد در روزنامه های مختلف مقاله می نوشت. ابتدا بیشتر مقالاتش جنبه سیاسی داشت بعد سلسله مقالاتی در ادبیات و عرفان و مسائل تحقیقی تاریخی به رشته تحریر درآورد. سبک و انشاء روان و ذوق ادبی و تاریخی به نوشته های او شیرینی خاصی می داد و گاهی با طنز و مطایبه همراه بود و خواننده را به تحسین وامی داشت. ناظرزاده کرمانی در آخر عمر از حلیه بینایی محروم شد و بیماری های مختلف گریبان او را گرفت و در حدود 60 سالگی وفات یافت. مردی خوش خلق، خوش طینت، فاضل و محقق ساده دل، نیک فطرت و خوش محضر بود. گاهی شعر می سرود و اشعارش هم دلنشین و مضامین شیرین دربرداشتند.
نویسنده، شاعر، استاد دانشگاه و روزنامه نگار. در کرمان به دنیا آمد. وی تحصیلات مقدماتی را نزد پدر و تحصیلات ابتدایی را در زادگاهش و تهران به پایان برد و از دارالفنون در رشته ی ادبی فارغ التحصیل شد و به موازات علوم جدید، علوم قدیم و فقه و عربی و فلسفه را نیز آموخت. ناظرزاده رشته ی علوم سیاسی را در دانشکده ی حقوق گذراند و سپس موفق به اخذ لیسانس عالی گردید. وی درجه ی دکترای خود را در رشته ی ادبیات فارسی اخذ نمود و رساله اش را در «شرح حال و آثار عمادالدین علی فقیه کرمانی» نوشت.
سپس از طرف دانشگاه تهران به پاریس مأمور شد و توانست در این مأموریت، دوره ی دکترای جامعه شناسی ادیان را نیز در دانشگاه سوربن به پایان برساند و رساله ی خود را در «تحقیق درباره ی مذهب جعفری» زیر نظر پروفسور هانری درش بنویسد. وی از 1335 ق تدریس در دانشگاه تهران را آغاز کرد و در 1341 ش با سمت نمایندگی ایران در کنگره مؤتمر اسلامی شرکت کرد.

پیشنهاد کاربران

احمد ناظر زاده کرمانی، فرزند محمد ناظر، شاعر، نویسنده و پژوهشگر معاصر کرمان ( ۱۲۹۲–۱۳۵۵ ه. ش ) است و در گورستان ابن بابویه شهر ری دفن شده است.
وی در سال ۱۲۹۲ ه. ش در کرمان متولد شد. تحصیلات ابتدایی را در کرمان گذراند. سپس برای تحصیل در رشته ادبیات، به تهران رفت و در مدرسه دارالفنون که در آن زمان استادانی چون احمد بهمنیار کرمانی، بدیع الزمان فروزانفر و جلال الدین همائی، تدریس می کردند به تحصیل مشغول و پس از مدتی مسئول انجمن ادبی شد. پس از گذراندن این دوره در سال های ۱۳۲۰ – ۱۳۱۹ در دانشکده افسری، دوران خدمت خود به پایان رساند و اولین خدمت اداری خود را در وزارت دارایی آغاز کرد و به پیشکاری دارایی کرمان منصوب شد. در همان زمان با فرح انگیز هرمزی، ازدواج کرد که حاصل این ازدواج ۶ فرزند خلف و وارث شایسته صفات عالیه و ملکات فاضله اوست. در سال ۱۳۲۸ در دورهٔ ۱۶ و ۱۵ به نمایندگی مجلس شورای ملی انتخاب شد؛ اما پس از مدتی از کارهای سیاسی کناره گرفت و به تحصیل در رشتهٔ ادبیات پرداخت و موفق به اخذ مدرک لیسانس ادبیات شد. بلافاصله دکترای ادبیات را نیز از دانشکده ادبیات تهران گرفت و در همان جا به تدریس مشغول شد، تا سال ۱۳۴۸ که به فرانسه رفت و دکترای جامعه شناسی ادیان را از دانشکده سوربن فرانسه اخذ کرد. در همان زمان نیز رساله ای در مذهب جعفری به زبان فرانسه نوشت که نشان دهندهٔ تسلط او بر زبان فرانسه بود. در طول زندگیش سفرهای زیادی به کشورهای مختلف انجام داد، اما طبق گفته خودش با جان و دل به زادگاهش بر می گشت و از سفر به کرمان لذت می برد.
...
[مشاهده متن کامل]

دکتر ناظر زاده کرمانی، غیر از شاعری و نویسندگی به فعالیتهای دیگری نیز پرداخته و در پست ها و مقام های زیادی فعالیت داشته، از جملهٔ آنها: منشی نخست وزیر، شهرداری کرمان، پیشکاری دارایی کرمان، بازرس استانداری کرمان، معاون فرمانداری، نماینده مجلس در دو دوره، تدریس در دانشگاه ها، انتشار مجله شهر آشوب در سال ۱۳۲۷، همکاری با مجله ایران امروز، دبیر مجله سلامت فکر، نماینده ایران در انجمن مؤتمر عالم اسلامی و معاون شادروان زین العابدین در دبیری انجمن اهل قلم می باشد. دکتر فرهاد ناظرزاده کرمانی استاد تئاتر دانشگاه تهران و چهره ماندگار، فرزند احمد ناظر زاده است.
دکتر ناظر زاده کرمانی در زمینه شعر نیز آثار زیادی از خود بر جای گذاشته است. آثار منظوم او مشتمل بر قصیده، غزل، مثنوی و شیوه های نوین دیگری که مشحون از نکات بدیع و مضامین لطیف و نو می باشد. اشعار او به ۱۵ هزار بیت می رسد. آثار منثور ناظر زاده کرمانی گذشته از مقالات ادبی، تاریخی، اجتماعی، سیاسی و داستانهای تاریخی مثل، اختر، آوازهای جوانی، برتر از سیحون، رقص با خنجر، شام شوم، دختر شامگاه و شیرزاد یا گرگ جاده می باشد. نادره مرد ( یادنامه مرحوم حاج میرزا عبدالحسین حجتی کرمانی ) نیز از جمله آثاری است که با مشارکت دکتر ناظر زاده کرمانی و دکتر باستانی پاریزی در سال ۱۳۹۰ منتشر شده است.

احمد ناظرزاده کرمانیاحمد ناظرزاده کرمانی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/احمد_ناظرزاده_کرمانی

بپرس