اقاجمال خوانساری محمد بن حسین

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] آقاجمال خوانساری محمد بن حسین. محمد بن حسین آقاجمال خوانساری، از علمای طراز اول و مدرسان برجسته قرن دوازدهم در اصفهان و عهده دار ریاست حوزه تدریس آن سامان بود. افرادی چون آقامحمد اکمل اصفهانی و ملا رفیع مشهدی از شاگردان وی بودند.
«آقاجمال خوانساری، جمال الدین محمد بن حسین بن محمد»، در حوزه علمیه اصفهان نزد پدرش، آقاحسین محقق خوانساری، دایی اش، ملا محمد باقر محقق سبزواری نویسنده «ذخیره» و ملا محمدتقی مجلسی درس خواند و سپس در همان حوزه به تدریس معقول و منقول پرداخت.
وی محدث، اصولی، حکیم، متکلم و فقیه امامی بوده است. در مقام روایی او گفته شده که از ملا محمدتقی مجلسی اجازه نقل حدیث داشته است. اردبیلی او را رفیع الشأن و از راویان فقه خوانده است. شیخ یوسف بحرانی صاحب «الحدائق» او را از مشایخ خود در نقل حدیث برشمرده است. آقاجمال عالمی نکته سنج بود و طبعی ظریف داشت و بسیار پرکار بود؛ به گونه ای که خوانساری صاحب «روضات الجنات» او را بسیار ستوده است.
به نظر می رسد نفوذ او در مردم به گونه ای بوده که پادشاهان صفوی معاصرش به او ابراز ارادت می کرده اند و با عطایای خود او را می نواخته اند. او از کمک به مردم دریغ نمی کرد و مورد مراجعه خاص و عام بود.
مشهور است که وی کتاب «کلثوم ننه» یا «عقائد النساء» را، که در آن رسوم و پندارهای معمول میان زنان آن روزگار ایران را به نقد کشیده، تألیف کرده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس