التذکره باصول الفقه

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] التذکرة بِاصُول الفقه؛ اثر شیخ مفید می باشد.شیخ مفید در سایه علوم سرشار و ذهن وقّاد و نبوغ کم نظیر و پشتکار زائدالوصفش در کلیّه فنون و علوم اسلامی تألیف و تصنیف دارد. هر چند نظرات اصولی وی به صورت پراکنده در کتاب هایش یافت می شود؛ ولی آراء و اندیشه های اصولی وی را می توان در اثر حاضر جستجو کرد که به وسیله شاگردش ابوالفتح کراجکی خلاصه شده و جامع ترین کتاب درباره مسائل اصولی است که در آن روزگار مطرح بوده است. شایان ذکر است که برای بررسی اندیشه های اصولی شیخ می توان از کتاب الذریعه سید مرتضی و عد الاصول شیخ طوسی بهره جست، زیرا این دو پرورش یافته مکتب اصولی شیخ مفید است که احکام فقهی آنان براساس دیدگاه اصولی استادشان شیخ مفید استنباط و استخراج شده است. البته این امر منافاتی با نوآوری های فقهی و اصولی آن دو بزرگوار ندارد.
مولّف در این کتاب مسائل علم اصول را به نحو ایجاز بیان کرده و نظریات خود را ارائه می دهد.
مولّف در کتاب به بحث پیرامون مسائل مهمّ اصولی پرداخته که در این مجال به بیان آنها می پردازیم:
1- اصول احکام شرعیه سه قسم است: کتاب خدا، سنّت نبی(ص)، و اقوال ائمّه(ع)، پس از پیامبر(ص) و راه های دستیبابی به علم مشروع در اصول سه گانه سه راه است. اوّل، عقل؛ دوّم، لغت؛ که طریق است به شناختن معانی کلام سوّم، احادیث؛ و آن راه اثبات اعیان اصول از کتاب و سنّت و اقوال ائمه می باشد.
2- اجماع: شیخ اجماع را به عنوان دلیل مستقلی بیان نکرده، چون اجماع را به خودی خود حجت ندانسته، بلکه اجماع دخولی را حجت می داند که کاشف از داخل بودن قول معصومین(ع) در اجماع می باشد.

[ویکی فقه] التذکره باصول الفقه (کتاب). التذکرة باصول الفقه؛ اثر شیخ مفید می باشد. شیخ مفید در سایه علوم سرشار و ذهن وقّاد و نبوغ کم نظیر و پشتکار زائدالوصفش در کلیّه فنون و علوم اسلامی تالیف و تصنیف دارد. هر چند نظرات اصولی وی به صورت پراکنده در کتاب هایش یافت می شود؛ ولی آراء و اندیشه های اصولی وی را می توان در اثر حاضر جستجو کرد که به وسیله شاگردش ابوالفتح کراجکی خلاصه شده و جامع ترین کتاب درباره مسائل اصولی است که در آن روزگار مطرح بوده است. شایان ذکر است که برای بررسی اندیشه های اصولی شیخ می توان از کتاب الذریعه سید مرتضی و عدةالاصول شیخ طوسی بهره جست، زیرا این دو پرورش یافته مکتب اصولی شیخ مفید است که احکام فقهی آنان براساس دیدگاه اصولی استادشان شیخ مفید استنباط و استخراج شده است. البته این امر منافاتی با نوآوری های فقهی و اصولی آن دو بزرگوار ندارد.
مولّف در این کتاب مسائل علم اصول را به نحو ایجاز بیان کرده و نظریات خود را ارائه می دهد.
گزارش محتوا
مولّف در کتاب به بحث پیرامون مسائل مهمّ اصولی پرداخته که در این مجال به بیان آنها می پردازیم:
← اصول احکام شرعیه
لازم به ذکر است که شیخ طوسی در دوازده مورد از کتاب عدّةالاصول، نظریات اصولی شیخ مفید را با ذکر نسبت به او آورده است که در استخراج و توضیح اندیشه های اصولی شیخ سهم بسزایی را ایفاء می نماید.
طوسی، محمد بن حسن، عدةالاصول، ج۲، ص۶۵۰.
...

پیشنهاد کاربران

بپرس