التعلیقه علی کتاب الکافی

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] التعلیقة علی اصول الکافی، یکی از تألیفات مرحوم میرداماد (محمدباقربن محمدحسینی استرآبادی - م1041ق -) است که در زمینه علوم نقلی به رشته تحریر در آمده است. آن گاه که میرداماد درصدد نگاشتن تعلیقه ای بر کتاب «کافی» برآمد، دریافت که بررسی اسناد روایات، بر بررسی متون و مضامین آنها مقدم است. به همین مناسبت، تصمیم گرفت ابتدا در مجموعه ای موسوم به «الرواشح السماویة»، از علم درایه و احوال رواتْ سخن به میان آورد و سپس به نوشتن تعلیقات خود بر متون روایات «کافی» شریف بپردازد. میرداماد، نام کتاب خود را «التعلیقة علی الکافی» نهاد.
با بررسی کتاب، متوجه می شویم که میرداماد، توفیق یافته تا بر روایات کتاب های «العقل والجهل»، «فضل العلم»، «التوحید» و یک روایت از کتاب «الحجة»، تعلیقاتی بنگارد و از بقیه کتاب، بازمانده است.
مباحثی که میرداماد در تعلیقه خود بدان ها پرداخته، عبارت اند از:
به منظور شناساندن کتاب، به برخی از تعلیقات میرداماد اشاره می شود:
در تفسیر روایت «إقبل فأقبل»، درباره عقل می گوید که منظور از آن، امر تکوینی ایجادی است، نه امر تکلیفی تشریعی، سپس ادبار و اقبال را از تزاید و تنقّص عقل انسانی (قوه عاقله) می داند. او معتقد است که به سبب این ویژگی ها، عقل انسانی، محبوب ترینِ خلق در نزد خداوند و مستحق امر و نهی تکلیفی تشریعی شده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس