الرسائل الفقهیه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] الرسائل الفقهیة (آخوند خراسانی). کتاب الرسائل الفقهیة آخوند خراسانی در موضوعات متفاوت فقهی نگاشته شده است.
این اثر در بردارنده چندین رساله فقهی در موضوعات متفاوت نوشته محقق خراسانی است؛ هم چون: کتاب وقف (ص ۵- ۱۱۵)، کتاب رضاع (ص ۱۱۷- ۱۵۲)، کتاب دماء (ص ۱۵۳- ۳۲۸)، کتاب فراق و طلاق (۳۲۹- ۳۴۵)، عدالت (ص ۳۴۷- ۳۵۵)، و رهن (ص ۳۵۷- ۳۶۳). سه کتاب اخیر (فراق و عدالت و رهن)، ناتمام مانده و مؤلف به طرح تمامی مسائل مربوطه موفق نشده است.

[ویکی فقه] الرسائل الفقهیة (ابهام زدایی). الرسائل الفقهیة ممکن است عنوان برای کتاب های ذیل باشد: • الرسائل الفقهیة (آخوند خراسانی)، تألیف آخوند خراسانی، در موضوعات متفاوت فقهی• الرسائل الفقهیة (وحید بهبهانی)، مشتمل بر یازده رساله فقهی از مرحوم آیت الله، وحید بهبهانی (۱۱۱۷- ۱۲۰۵ ق)• الرسائل الفقهیة (خواجوئی)، اثر، محمداسماعیل خواجوئی مازندرانی خاتون آبادی به زبان عربی و در موضوع فقه استدلالی• الرسائل الفقهیة (حسینی نجومی)، تألیف آیت اللّه سیدمرتضی حسینی نجومی است، مشتمل بر چهار رساله فقهی• الرسائل الفقهیة (سیدحسن مدرس)، اثر آیت الله شهید سیدحسن مدرس، مجموعه چهار رساله فقهی• الرسائل الفقهیة (نائینی)، اثر آیت الله میرزاابوالفضل نجم آبادی، تقریرات مباحث فقهی میرزای نائینی و آقاضیاء عراقی

[ویکی فقه] الرسائل الفقهیة (حسینی نجومی). « الرسائل الفقهیة» این کتاب تألیف آیت اللّه سید مرتضی حسینی نجومی است که مشتمل بر چهار رساله فقهی بوده; سه تای آنها به زبان عربی و یکی دیگر به زبان فارسی تألیف گردیده است. تاریخ تألیف این رساله ها سال های ۱۴۱۴ ق و ۱۴۱۶ ق می باشد.
اولین رساله کتاب در باره تصویر و تمثیل می باشد که همان نقاشی صورت و مجسمه سازی است. رساله دوم در نجاست شراب و دیگر مسکرات می باشد و رساله سوم در باره غناء. آخرین رساله نیز نظری فقهی به مالیات نام دارد که این موضوع اجتماعی و اقتصادی را از منظر فقهی مورد بررسی قرار داده است.

[ویکی فقه] الرسائل الفقهیة (خواجوئی). کتاب الرسائل الفقهیة اثر، محمد اسماعیل خواجوئی مازندرانی خاتون آبادی به زبان عربی و در موضوع فقه استدلالی می باشد.
آخوند محمد اسماعیل بن حسین بن محمد رضا خواجوئی مازندرانی خاتون آبادی، معروف به ملا اسماعیل خواجوئی و فاضل خواجوئی، از علمای شیعه در قرن دوازدهم و متوفای سال ۱۱۷۳ هجری قمری.

[ویکی فقه] الرسائل الفقهیة (سیدحسن مدرس). «الرسائل الفقهیة» اثر آیت الله شهید سید حسن مدرس، مجموعه چهار رساله فقهی؛ اشتباه امام و ماموم در نماز جماعت ، نماز قضا ، ضمانتی که به عهده غاصب است، عده زن بعد از طلاق و فوت همسر.
این کتاب با تصحیح و تحقیق ابو الفضل شکوری به چاپ رسیده و رساله های اول و دوم آن کامل، و رساله سوم و چهارم ناقص است.

[ویکی فقه] الرسائل الفقهیة (نائینی). «الرسائل الفقهیة» اثر آیت الله میرزا ابو الفضل نجم آبادی، تقریرات مباحث فقهی جناب میرزای نائینی و جناب آقا ضیاء عراقی است که در آن برخی از ابواب فقه و فروع فقهی مرتبط به آنها اعم از عبادات و معاملات مورد تجزیه و تحلیل و شرح قرار گرفته است.
نگارنده ضمن بیان دیدگاه های فقهی برخی از فقهای نام دار شیعه در مورد ابواب و فروع فقهی مطرح شده، دیدگاه های تکمیلی خود را نیز با استناد به ادله شرعی بیان می دارد.

[ویکی فقه] الرسائل الفقهیة (وحید بهبهانی). کتاب «الرسائل الفقهیة»، مشتمل بر یازده رساله فقهی از مرحوم آیة الله، وحید بهبهانی (۱۱۱۷- ۱۲۰۵ ق)، به زبان عربی است که با تحقیق سید محمد یثربی کاشانی به انجام رسیده است.
در ابتدای کتاب، مقدمه مفصلی از سید محمد یثربی کاشانی آمده است. این مقدمه، مشتمل بر زندگی نامه وحید بهبهانی ، فهرست نسخ خطی رساله ها، شیوه تحقیق و منابع تحقیق کتاب است. پس از مقدمه مزبور، یازده رساله ذکر شده است.

[ویکی فقه] الرسائل الفقهیه (آخوند خراسانی). کتاب الرسائل الفقهیة آخوند خراسانی در موضوعات متفاوت فقهی نگاشته شده است.
این اثر در بردارنده چندین رساله فقهی در موضوعات متفاوت نوشته محقق خراسانی است؛ هم چون: کتاب وقف (ص ۵- ۱۱۵)، کتاب رضاع (ص ۱۱۷- ۱۵۲)، کتاب دماء (ص ۱۵۳- ۳۲۸)، کتاب فراق و طلاق (۳۲۹- ۳۴۵)، عدالت (ص ۳۴۷- ۳۵۵)، و رهن (ص ۳۵۷- ۳۶۳). سه کتاب اخیر (فراق و عدالت و رهن)، ناتمام مانده و مؤلف به طرح تمامی مسائل مربوطه موفق نشده است.
ویژگی های کتاب
۱. ایجاز و بسندگی به قدر لازم در تحقیق مسائل و نقد آنها، از ویژگی های این اثر است. پس از تعیین و تعریف هر موضوع و احکام ، دلایل عرفی و فقهی و شواهد لغوی و گفته های فقیهان آمده است. ۲. مصحح، برخی اقوال زائد یا لغزش ها (مانند خلط روایات و عدم دقت در نقل) را متذکر شده، سبب این گونه اشتباهات را کثرت اشتغالات، تدریس، رسیدگی به امور اجتماعی و سیاسی، اعتماد بسیار به نقل دیگران، و تکیه بر حافظه می داند. ۳. از دیگر ویژگی های فتاوا و اقوال این اثر، هم خوانی اغلب آرای محقق خراسانی با گفته های فقهاست و کم تر فتوای نادری یافت می شود.
منبع
نرم افزار مجموعه آثار آخوند خراسانی، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی. رده های این صفحه : آثار آخوند خراسانی | کتاب شناسی

[ویکی فقه] الرسائل الفقهیه (ابهام زدایی). الرسائل الفقهیة ممکن است عنوان برای کتاب های ذیل باشد: • الرسائل الفقهیة (آخوند خراسانی)، تألیف آخوند خراسانی، در موضوعات متفاوت فقهی• الرسائل الفقهیة (وحید بهبهانی)، مشتمل بر یازده رساله فقهی از مرحوم آیت الله، وحید بهبهانی (۱۱۱۷- ۱۲۰۵ ق)• الرسائل الفقهیة (خواجوئی)، اثر، محمداسماعیل خواجوئی مازندرانی خاتون آبادی به زبان عربی و در موضوع فقه استدلالی• الرسائل الفقهیة (حسینی نجومی)، تألیف آیت اللّه سیدمرتضی حسینی نجومی است، مشتمل بر چهار رساله فقهی• الرسائل الفقهیة (سیدحسن مدرس)، اثر آیت الله شهید سیدحسن مدرس، مجموعه چهار رساله فقهی• الرسائل الفقهیة (نائینی)، اثر آیت الله میرزاابوالفضل نجم آبادی، تقریرات مباحث فقهی میرزای نائینی و آقاضیاء عراقی
...

[ویکی فقه] الرسائل الفقهیه (حسینی نجومی). « الرسائل الفقهیة» این کتاب تألیف آیت اللّه سید مرتضی حسینی نجومی است که مشتمل بر چهار رساله فقهی بوده; سه تای آنها به زبان عربی و یکی دیگر به زبان فارسی تألیف گردیده است. تاریخ تألیف این رساله ها سال های ۱۴۱۴ ق و ۱۴۱۶ ق می باشد.
اولین رساله کتاب در باره تصویر و تمثیل می باشد که همان نقاشی صورت و مجسمه سازی است. رساله دوم در نجاست شراب و دیگر مسکرات می باشد و رساله سوم در باره غناء. آخرین رساله نیز نظری فقهی به مالیات نام دارد که این موضوع اجتماعی و اقتصادی را از منظر فقهی مورد بررسی قرار داده است.
گزارش محتوا
← رساله تصویر و تمثیل
۱. ↑ وسائل الشیعه، شیخ حر عاملی، ج۴، ص۴۴۳، ابواب لباس نمازگزار، ب ۴۶، ح۱.
...

[ویکی فقه] الرسائل الفقهیه (خواجوئی). کتاب الرسائل الفقهیة اثر، محمد اسماعیل خواجوئی مازندرانی خاتون آبادی به زبان عربی و در موضوع فقه استدلالی می باشد.
آخوند محمد اسماعیل بن حسین بن محمد رضا خواجوئی مازندرانی خاتون آبادی، معروف به ملا اسماعیل خواجوئی و فاضل خواجوئی، از علمای شیعه در قرن دوازدهم و متوفای سال ۱۱۷۳ هجری قمری.
شیوه نگارش
مؤلف در این کتاب به سبک دیگر علمای شیعه با استدلال به آیات و روایات و بررسی اسناد روایات و همچنین بررسی نظرات و ادله علمای شیعه به بحث و تحقیق در احکام شرعی پرداخته است. وی در این کتاب با استدلال به نظرات شیخ طوسی ، شهید ثانی ، شیخ بهایی و دیگر علمای شیعه به بررسی مسائل پرداخته است.
ارزش و اعتبار کتاب
این کتاب منبعی خوب برای آشنایی با نظرات مؤلف آن آخوند محمد اسماعیل خواجوئی مازندرانی خاتون آبادی می باشد. اگر چه این کتاب شامل برخی نظرات غیر مشهوری می باشد، مانند حرمت نظر به وجه اجنبیه و یا حرمت ازدواج مؤمنه با مخالف ولی بهر حال از تحقیقات خوبی برخوردار است.
مباحث کتاب
...

[ویکی نور] الرسائل الفقهیه (خواجویی). الرسائل الفقهیة (خواجویی) تألیف آخوند محمد اسماعیل بن حسین بن محمد رضا خواجوئی مازندرانی خاتون آبادی، معروف به ملا اسماعیل خواجوئی و فاضل خواجوئی، از علمای شیعه در قرن دوازدهم و متوفای سال 1173 هجری قمری.
مؤلف در این کتاب به سبک دیگر علمای شیعه با استدلال به آیات و روایات و بررسی اسناد روایات و همچنین بررسی نظرات و ادله علمای شیعه به بحث و تحقیق در احکام شرعی پرداخته است. وی در این کتاب با استدلال به نظرات شیخ طوسی، شهید ثانی، شیخ بهایی و دیگر علمای شیعه به بررسی مسائل پرداخته است.
این کتاب منبعی خوب برای آشنایی با نظرات مؤلف آن آخوند محمد اسماعیل خواجوئی مازندرانی خاتون آبادی می باشد.
اگر چه این کتاب شامل برخی نظرات غیر مشهوری می باشد، مانند حرمت نظر به وجه اجنبیه و یا حرمت ازدواج مؤمنه با مخالف ولی بهر حال از تحقیقات خوبی برخوردار است.
این کتاب در دو جلد می باشد. جلد اول شامل تذکرة الوداد، شرح حدیث من أخذ بالساق، حرمة النظر إلی وجه الأجنبیة، رساله خمسیه، أقل المدة بین العمرتین، فی الرضاع و مباحث فراوان دیگر و در جلد دوم نیز مباحثی شامل احکام طلاق، شرح حدیث لسان القاضی بین جمرتین من نار، ارث الزوجة، حبوه، حرمت تزویج مؤمنه با مخالف، استحباب کتابت شهادتین بر روی کفن.

[ویکی فقه] الرسائل الفقهیه (سیدحسن مدرس). «الرسائل الفقهیة» اثر آیت الله شهید سید حسن مدرس، مجموعه چهار رساله فقهی؛ اشتباه امام و ماموم در نماز جماعت ، نماز قضا ، ضمانتی که به عهده غاصب است، عده زن بعد از طلاق و فوت همسر.
این کتاب با تصحیح و تحقیق ابو الفضل شکوری به چاپ رسیده و رساله های اول و دوم آن کامل، و رساله سوم و چهارم ناقص است.
انگیزه تالیف
گرچه این رساله ها در زمان حیات مؤلف به چاپ نرسیده و وی انگیزه خود را بیان نکرده است؛ ولی محقق در مقدمه مفصل خود تلاش کرده ضمن تاکید بر جنبه های فقهی زندگی آیت الله مدرس به این نکته اشاره کند که ایشان حتی در روزهای تعطیل حوزه علمیه هم به کار و تلاش علمی مشغول بوده و با تدریس و نوشتن رساله های کوتاه مانند این رسایل زمان خود را می گذرانده است.
ساختار کتاب
از یک مقدمه در باره شرح زندگانی و حیات علمی آیت الله مدرس و ۴ رساله کوتاه ترکیب یافته است. رساله های اول و دوم طولانی و رساله های سوم و چهارم بسیار کوتاه و ناقص است. فصل بندی مطالب توسط محقق انجام شده و خود مؤلف بدون ذکر عنوان، مطالب را نوشته است.
گزارش محتوا
...

[ویکی نور] الرسائل الفقهیه (شهید مدرس). «الرسائل الفقهیة» اثر آیت الله شهید سید حسن مدرس، مجموعه چهار رساله فقهی؛ اشتباه امام و مأموم در نماز جماعت، نماز قضا، ضمانتی که به عهده غاصب است، عده زن بعد از طلاق و فوت همسر. این کتاب با تصحیح و تحقیق ابوالفضل شکوری به چاپ رسیده و رساله های اول و دوم آن کامل، و رساله سوم و چهارم ناقص است.
گر چه این رساله ها در زمان حیات مؤلف به چاپ نرسیده و وی انگیزه خود را بیان نکرده است؛ ولی محقق در مقدمه مفصل خود تلاش کرده ضمن تأکید بر جنبه های فقهی زندگی آیت الله مدرس به این نکته اشاره کند که ایشان حتی در روزهای تعطیل حوزه علمیه هم به کار و تلاش علمی مشغول بوده و با تدریس و نوشتن رساله های کوتاه مانند این رسایل زمان خود را می گذرانده است.
از یک مقدمه درباره شرح زندگانی و حیات علمی آیت الله مدرس و 4 رساله کوتاه ترکیب یافته است. رساله های اول و دوم طولانی و رساله های سوم و چهارم بسیار کوتاه و ناقص است.
فصل بندی مطالب توسط محقق انجام شده و خود مؤلف بدون ذکر عنوان، مطالب را نوشته است.
محقق در مقدمه به ولادت، نسب و محل زندگانی مؤلف و فعالیت های آموزشی و علمی وی و جایگاهش در حوزه علمیه اصفهان، تهران و نجف اشرف، اساتید، شاگردان و تألیفات وی پرداخته است. وی مدرس را فراتر از یک رجل سیاسی معرفی کرده و او را فقیهی زاهد، با تقوا و با زکاوت معرفی نموده است.

[ویکی نور] الرسائل الفقهیه (نائینی و عراقی). الرسائل الفقهیة اثر آیت الله میرزا ابوالفضل نجم آبادی، تقریرات مباحث فقهی جناب میرزای نائینی و جناب آقا ضیاء عراقی است که در آن برخی از ابواب فقه و فروع فقهی مرتبط به آنها اعم از عبادات و معاملات مورد تجزیه و تحلیل و شرح قرار گرفته است.
نگارنده ضمن بیان دیدگاه های فقهی برخی از فقهای نام دار شیعه در مورد ابواب و فروع فقهی مطرح شده، دیدگاه های تکمیلی خود را نیز با استناد به ادله شرعی بیان می دارد.
در ابتدای کتاب مقدمه ای راجع به محتوای مطالب کتاب و معرفی نسخ مختلف آن و هم چنین تصاویری از نسخه های خطی ارائه شده و سپس به بحث درباره طهارت و فروع فقهی آن مانند حکم آب قلیل و شرایط طاهر و مطهر بودن آن، حکم نوشیدن آب نجس و خرید و فروش آن، حکم غساله (آبی که حاصل از شسته شدن شیء دیگر است)، حکم خرید و فروش عذره حیوانات و پرندگان و دلایل نجاست منی، مردار، خون، عصیر عنبی، کافر، چگونگی پاک کردن ظروف از نجاست، مقدار بخشیده شده وجود نجاست در لباس نمازگزار و موارد جواز خرید و فروش شیء نجس و عدم جواز آن پرداخته شده است. در مورد هر یک از این مسایل، نگارنده ادله خاص شرعی اعم از آیه، روایت، اجماع و دلیل عقلی را ارائه نموده و در بخش دیگری از کتاب، تحت عنوان «رسالة الصلاة» احکام و فروع فقهی مربوط به نماز را مورد بحث قرار داده است.
در همین راستا مؤلف ابتدا احکام و شرایط لباس نمازگزار را مورد بحث قرار داده و احکام لباس مشکوک به نجاست درحال نماز، نمازهایی که می توان به جماعت خواند، احکام نماز جماعت، نماز عید فطر و قربان، حکم شک در درک رکوع امام جماعت، شرایط تحقق نماز جماعت، احکام حایل بین امام و مأموم در حال جماعت موقعی که مأمومین مرد یا زن باشند، شرایط امام جماعت، ضرورت متابعت مأموم از امام در همه حال چه جماعت و یا سایر فروعات مربوط به نماز جماعت را بیان کرده است.
«رسالة الخمس» عنوان بخش بعدی کتاب است که در آن خمس منفعت کسب و شروط تعلق خمس به اموال بیان شده است.

[ویکی فقه] الرسائل الفقهیه (نائینی). «الرسائل الفقهیة» اثر آیت الله میرزا ابو الفضل نجم آبادی، تقریرات مباحث فقهی جناب میرزای نائینی و جناب آقا ضیاء عراقی است که در آن برخی از ابواب فقه و فروع فقهی مرتبط به آنها اعم از عبادات و معاملات مورد تجزیه و تحلیل و شرح قرار گرفته است.
نگارنده ضمن بیان دیدگاه های فقهی برخی از فقهای نام دار شیعه در مورد ابواب و فروع فقهی مطرح شده، دیدگاه های تکمیلی خود را نیز با استناد به ادله شرعی بیان می دارد.
گزارش محتوا
در ابتدای کتاب مقدمه ای راجع به محتوای مطالب کتاب و معرفی نسخ مختلف آن و هم چنین تصاویری از نسخه های خطی ارائه شده و سپس به بحث در باره طهارت و فروع فقهی آن مانند حکم آب قلیل و شرایط طاهر و مطهر بودن آن، حکم نوشیدن آب نجس و خرید و فروش آن، حکم غساله (آبی که حاصل از شسته شدن شی ء دیگر است)، حکم خرید و فروش عذره حیوانات و پرندگان و دلایل نجاست منی، مردار ، خون ، عصیر عنبی ، کافر ، چگونگی پاک کردن ظروف از نجاست، مقدار بخشیده شده وجود نجاست در لباس نمازگزار و موارد جواز خرید و فروش شی ء نجس و عدم جواز آن پرداخته شده است. در مورد هر یک از این مسایل، نگارنده ادله خاص شرعی اعم از آیه ، روایت ، اجماع و دلیل عقلی را ارائه نموده و در بخش دیگری از کتاب، تحت عنوان «رسالة الصلاة» احکام و فروع فقهی مربوط به نماز را مورد بحث قرار داده است. در همین راستا مؤلف ابتدا احکام و شرایط لباس نمازگزار را مورد بحث قرار داده و احکام لباس مشکوک به نجاست درحال نماز، نمازهایی که می توان به جماعت خواند، احکام نماز جماعت ، نماز عید فطر و قربان ، حکم شک در درک رکوع امام جماعت ، شرایط تحقق نماز جماعت، احکام حایل بین امام و ماموم در حال جماعت موقعی که مامومین مرد یا زن باشند، شرایط امام جماعت، ضرورت متابعت ماموم از امام در همه حال چه جماعت و یا سایر فروعات مربوط به نماز جماعت را بیان کرده است.«رسالة الخمس» عنوان بخش بعدی کتاب است که در آن خمس منفعت کسب و شروط تعلق خمس به اموال بیان شده است.در «رساله الوقف» احکام و فروع فقهی مربوط به وقف مانند شرایط وقف و واقف، انواع وقف، کیفیت قبض وقف، احکام بیع و معاطات وقف و موارد جواز خرید و فروش وقف بیان شده است.در رساله بعدی تحت عنوان «رسالة الاجارة» احکام مربوط به موجر و مستاجر و حل موارد اختلاف آنها به وسیله قرعه مورد بحث قرار گرفته است.احکام و فروع فقهی وکالت مانند اقسام وکالت، شرط فوری بودن قبول در وکالت و عدم آن، وکالت تبرعی و خواص آن، معلق شدن وکالت، اقسام نیابت، موارد صحت و فساد وکالت و شروط وکالت و وکیل، وکیل شدن از جانب شخص طلاق دهنده و زنی که می خواهد طلاق بگیرد، وکیل شدن از جانب دیوانگان و افراد صغیر، وکالت فرد غایب و ضوابط تعیین منکر و مدعی در فرض وکالت و حق منازعه بین وکیل و موکل، عناوین «رسالة الوکالة» است که به شرح و بررسی مبانی فقهی آنها پرداخته می شود.عنوان رساله بعدی «رسالة الوصایا» است که در آن به بحث در باره متعلقات وصیت ، لزوم وصیت کردن فرد مریضی که احتمال مرگ او می رود، موارد خارج کردن قرض از اصل مال و ثلث آن، معنای تخییر در وصیت، معنای حجر در وصیت، جریان داشتن استصحاب در اینکه فرد مریض از این مرض سالم بیرون می آید یا می میرد و عدم جریان آن و بررسی برخی روایات وارد شده در این زمینه پرداخته شده است.«رسالة الغصب» عنوان آخرین رساله از این کتاب است که در آن احکام غصب کردن مسجد ، قاعده ید در باب غصب، تعاقب ید در غصب (ید امانی و ید عدوانی)، ضمان منافع حر و عدم آن، ضمان منافع اجیر و ضامن بودن فرد غاصب در مورد منافع حیوان غصب شده که به صورت مباشرت و یا تسبیب اقدام به غصب آن نموده، ضمان فرد مکره در غصب چیزی و عدم ضمان او، ضرورت رد شی ء غصب شده به صاحب آن، تزاحم حقوق، مقدم بودن جان فرد غاصب بر اموال غصب شده، احکام نخ غصب شده در لباس، ضامن بودن مثل یا قیمت مال غصب شده در صورتی که خسارتی بر آن وارد شود توسط فرد غاصب و تعیین ضابطه در مثلی یا قیمی شی ء غصب شده بیان گردیده است. در تمامی این ابواب نگارنده دیدگاه های میرزای نائینی و آقا ضیاء عراقی را منعکس کرده وبر دیدگاه های فقهی آنان اضافاتی انجام داده است. در پایان کتاب فهرستی از آیات، روایات و منابع استفاده شده در تدوین این رسایل ارائه شده است.

[ویکی نور] الرسائل الفقهیه (نجومی). «الرسائل الفقهیة» این کتاب تألیف آیت اللّه سید مرتضی حسینی نجومی است که مشتمل بر چهار رساله فقهی بوده؛ سه تای آنها به زبان عربی و یکی دیگر به زبان فارسی تألیف گردیده است. تاریخ تألیف این رساله ها سال های 1414 ق و 1416ق می باشد.
اولین رساله کتاب در باره تصویر و تمثیل می باشد که همان نقاشی صورت و مجسمه سازی است. رساله دوم در نجاست شراب و دیگر مسکرات می باشد و رساله سوم در باره غناء. آخرین رساله نیز نظری فقهی به مالیات نام دارد که این موضوع اجتماعی و اقتصادی را از منظر فقهی مورد بررسی قرار داده است.
این رساله ابتدا به ادله قائلین به حرمت پرداخته است که روایتی از معصوم(علیه السلام) دلیل اول این گروه به شمار می رود، حضرت می فرمایند: «نهی أن ینقش شیء من الحیوان علی الخاتم»، ایشان مقتضای کلمه نقش را ظاهر در تصویر و نقّاشی می دانند، لکن روایت به لحاظ سندی دارای ضعف بوده و منع موجود نیز به راحتی بر حرمت قابل حمل نمی باشد.
روایت دوّم نهی از تزویق بیوت می باشد که در جواب سؤال از مفهوم تزویق بیوت به تصویر تماثیل اشاره شده است. صاحب جواهر این روایت را به لحاظ سندی غیر قابل استناد دانسته است.
روایات بعدی اخباری هستند که مضمونشان این است: «من صوّر صورة کلّفه اللّه یوم القیامة أن ینفخ فیها و لیس بنافخ»؛ یعنی هر کس صورتی را تصویر کند خداوند در قیامت وی را مجبور کند، تا در آن صورت روح بدمد در حالی که وی قادر به این کار نخواهد بود.

[ویکی فقه] الرسائل الفقهیه (وحید بهبهانی). کتاب «الرسائل الفقهیة»، مشتمل بر یازده رساله فقهی از مرحوم آیة الله، وحید بهبهانی (۱۱۱۷- ۱۲۰۵ ق)، به زبان عربی است که با تحقیق سید محمد یثربی کاشانی به انجام رسیده است.
در ابتدای کتاب، مقدمه مفصلی از سید محمد یثربی کاشانی آمده است. این مقدمه، مشتمل بر زندگی نامه وحید بهبهانی ، فهرست نسخ خطی رساله ها، شیوه تحقیق و منابع تحقیق کتاب است. پس از مقدمه مزبور، یازده رساله ذکر شده است.
گزارش محتوا
کتاب، مشتمل بر رساله های زیر است:
← رسالة فی عدم جواز تقلید المیت
۱. ↑ الرسائل الفقهیة، وحید بهبهانی، ص۱۱. ۲. ↑ الرسائل الفقهیة، وحید بهبهانی، ص۳۹-۴۰.
منبع
...

[ویکی نور] الرسائل الفقهیه (وحید بهبهانی). الرسائل الفقهیة (وحید بهبهانی)، مشتمل بر یازده رساله فقهی از مرحوم آیت الله وحید بهبهانی (1117 - 1205ق)، به زبان عربی است که با تحقیق سید محمد یثربی کاشانی به انجام رسیده است.
در ابتدای کتاب، مقدمه مفصلی از سید محمد یثربی کاشانی آمده است. این مقدمه، مشتمل بر زندگی نامه وحید بهبهانی، فهرست نسخ خطی رساله ها، شیوه تحقیق و منابع تحقیق کتاب است. پس از مقدمه مزبور، یازده رساله ذکر شده است.
کتاب، مشتمل بر رساله های زیر است:
مطالعه کتاب الرسائل الفقهیة (وحید بهبهانی، محمد باقر بن محمد اکمل) در پایگاه کتابخانه دیجیتال نور

پیشنهاد کاربران

بپرس