با قران در مکه و مدینه

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] با قرآن در مکه و مدینه. با قرآن در مکه و مدینه، با نام کامل «درس نامه با قرآن در مکه و مدینه»، به کوشش اکبر دهقان و تدوین حوزه نمایندگی ولی فقیه در امور حج و زیارت، از سوی مؤسسه فرهنگی - هنری مشعر منتشر شده است.
این اثر در دو فصل، آیات مربوط به حج و مکه معظمه و آیات مربوط به مدینه منوره و مسائل تاریخی مانند برخی از جنگ های بدر، احد، احزاب، تبوک و برخی از آیاتی که مربوط به پیامبر اکرم(ص) است و در مجموع به 200 آیه می رسد و با هدف آشنایی بیشتر روحانیون با معارف قرآن کریم و مأنوس شدن هرچه بهتر زائران بیت الله الحرام با معارف و اسرار قرآن، گردآوری شده است.
ارائه متن آیه شریفه و ترجمه آن، سپس ارائه معنای واژه های مشکل و آن گاه تفسیر آیه شریفه، شیوه تحقیق در این اثر است. در پایان نیز نکته های مختلف ادبی، اخلاقی، تربیتی، اجتماعی و عرفانی از منابع و مصادر مختلف تفاسیر شیعه و اهل سنت همچون التبیان، مجمع البیان، نور الثقلین، صافی، المیزان، نمونه، راهنما، نور، کشاف، مفاتیح الغیب، روح المعانی و فی ظلال القرآن بیان می شود.
کعبه، مرکز امنیت، تقاضای ابراهیم برای ساکنان مکه، پنج تقاضای مهم در تجدید بنای کعبه، تغییر قبله، توجه به سمت مسجدالحرام در نماز، تشریع طواف میان صفا و مروه، عدم مقاتله با مشرکان در نزد مسجدالحرام، دستورالعمل پیرامون اعمال حج، زاد و توشه معنوی سفر حج، فعالیت اقتصادی در موسم حج و یاد خدا در سفر حج، عناوین بخشی از پنجاه و یک آیه ای است که تفسیر و نکته های آن در فصل اول بیان شده است.
همچنین، به حضور پیامبر اکرم(ص) رسیدن، عدم نزول عذاب با وجود پیامبر اکرم(ص)، استغفار پیامبر اکرم(ص) برای مردم، اخلاق پیامبر اکرم(ص)، مسجد ضرار، داستان جنگ احد، مرگ، سرنوشت همگان، اتحاد، شرط تحقق وعده الهی، نرم خویی پیامبر و نعمت پیامبر، منت الهی از جمله عناوین بیست آیه مربوط به مدینه منوره است که تفسیر و نکته های آن در فصل دوم مطرح می شود.
مؤلف در ذیل آیه شریفه 67 سوره مائده که آن را با عنوان «ابلاغ پیام ولایت» یاد کرده است، بعد از بیان چند نکته و نیز توضیح پیرامون داستان غدیر، ویژگی های غدیر را برمی شمرد و می گوید بر طبق برخی از روایات، ویژگی های فراوانی برای این روز بیان شده، از جمله روز آسایش مؤمنان، روز طعام دادن، روز روزه گرفتن، روز صلوات زیاد فرستادن، روز مهرورزیدن، روز بخشش و انعام دادن، روز لبخند زدن در چهره مؤمنان، روز ریزش گناهان، روز راندن شیطان، روز عبادت، روز غفران الهی، روز زینت، روز رضایت، روز نبأ عظیم، روز اجابت دعا، روز پذیرفته شدن توبه حضرت آدم، روز نجات ابراهیم از آتش، روزی که سلیمان، موسی و عیسی جانشین خود را معرفی و تعیین کردند.

پیشنهاد کاربران

بپرس