باب جبرئیل

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] دری در شرق مسجد النبی به سمت بقیع است که به نام باب جبرئیل مشهور است.
از آن به مناسبت در باب حج نام برده شده است.
حکم ورود از باب جبرئیل
ورود به مسجد النّبی از باب جبرئیل مستحب است.

[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام است
دری در شرق مسجدالنبی به سمت بقیع.
از آن به مناسبت در باب حج نام برده شده است. ورود به مسجدالنبی از باب جبرئیل مستحب است.
جمعی از پژوهشگران زیر نظر سید محمود هاشمی شاهرودی، فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام، جلد 2، ص 35.

[ویکی حج] باب جبرئیل: از درهای اصلی بر جا مانده از روزگار پیامبر(ص) در مسجدالنبی می‎باشد. نزدیک بودن این در، به مقام جبرئیل یا آمد و رفت جبرئیل از این در برای دیدار با پیامبر(ص) را علت نام گذاری به باب جبرئیل یاد کرده اند. برای این در نام های دیگری چون باب آل عثمان، باب عثمان، باب الجنائز، و باب الجبر ذکر شده است. طبق گزارش منابع، پس از تغییر قبله، پیامبر همه درهای ورودی مسجد جز باب جبرئیل را بست. پیامبر(ص) از این در وارد مسجد می شد. مکان این در چندین بار تغییر یافته است. این باب بارها توسط حاکمان بازسازی شد. «باب جبرئیل» کنونی همین در است. سال ۱۲۱۲ق. بار دیگر باب جبرئیل به فرمان سلطان سلیم سوم بازسازی شد.
باب جبرئیل در دیوار شرقی مسجدالنبی و شمال شرقی مرقد پیامبر نزدیک باب النساء قرار دارد.در علت نام گذاری این در، نزدیک بودن به مقام جبرئیلیا آمد و رفت جبرئیل از این در برای دیدار با پیامبر(ص) را یاد کرده اند. در روایاتی آمده که جبرئیل در این مکان به شکل دحیه کلبی در حال گفت وگو با پیامبر دیده شده است.نیز گویند در غزوه بنی قریظه (5ق.) جبرئیل سوار بر مرکب، برابر این در به انتظار پیامبر(ص) ایستاده بود.
از این در با نام هایی دیگر نیز یاد شده است: باب آل عثمانو باب عثمانبه دلیل روبه رو بودن این در با خانه عثمان بن عفان؛ باب الجنائز به علت نزدیکی آن به مکان خواندن نماز بر می تواند؛ و باب الجبر بدین دلیل که تشییع کنندگان مجبور بودند جنازه های خود را از این در بیرون برند.

پیشنهاد کاربران

بپرس