بت یعوق

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] یعوق نام یکی از بت های قوم نوح است که در قرآن ذکر شده است. یعوق بتی از بت های عرب پیش از اسلام بود که عرب بنی کهلان آن را می پرستیده اند.
یعوق نزد «قبیله بنی کهلان» در یمن و به شکل «اسب» و «یغوث» به شکل «شیر» بوده است. پژوهشگران، این بت را مصری دانسته اند و بت شیر مانندی را به نام «تغنوت» شناسایی کرده اند.
معرفی قرآنی
در قرآن از آن بدین صورت یاد شده است: «و قالوا لا تذرنّ ءالهتکم و لاتذرن ودّا و لا سواعا و لایغوث و لایعوق و نسرا؛ و گفتند از معبودان خود دست برندارید، مخصوصاً ودّ، سواع، یغوث، یعوق و نسر را رها نکنید.»این بت ها را ابتدا قوم حضرت نوح (علیه السّلام) می پرستیدند و پس از ایشان، اعراب به پرستش آن ها پرداختند. اینان بت هایی بودند که بعد از طوفان نوح در زیر گل و لای مدفون شده بودند، تا زمانی که دوباره سر برآوردند.
خاستگاه یعوق
برخی از محققین معتقدند که: یعوق و ود و یغوث و نسر و سواع نام افرادی صالح بودند که در دوران حضرت آدم و نوح می زیستند بعد از وفات آنان مردم برای احترام نهادن، از آن ها مجسمه ساختند ولی بعد از مدت ها آن مجسمه ها را به عنوان بت مورد پرستش قرار دادند و این آغاز انحرافشان بود. «واقدی» در این مورد آورده است که: مشرکان عرب از قبیله کهلان (و یا به عقیده برخی دیگر، قبیله همدان)، بت «یعوق» را به صورت «اسب» تراشیدند و به پرستش آن پرداختند.

پیشنهاد کاربران

بپرس