بتریه

لغت نامه دهخدا

بتریه. [ ب َ ری ی َ ] ( اِخ ) گروهی از زیدیان منسوب به مغیره ابتربن سعد. ( آنندراج ). و ابتریه که نوشته شده ظاهراً غیرمشهور یا غلط باشد. ( یادداشت مؤلف ). اینان اصحاب بتیرالثومی هستند و با سلیمانیه هم عقیده اند. جز آنکه آنان تا عثمان بیشتر نپذیرند. ( از تعریفات جرجانی ). و رجوع به خاندان نوبختی عباس اقبال ص 249 و 251 شود.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بتریّه از انشعابات فرقۀ زیدیّه است؛ در کلمات فقها بتریّه از فرقه های شیعه شمرده نشده است بلکه آنها مشمول احکام مخالفان هستند( مخالف).
بتریّه از انشعابات فرقۀ زیدیّه است به پیروان «حسن بن صالح» و «کثیر نوّاء» گفته می شود.
اعتقادات بتریّه
آنان بعد از رسول خدا صلّی اللّه علیه و آله، علی علیه السّلام را برای پیشوایی افضل و اولی از دیگران می دانند؛ لیکن معتقدند آن حضرت خلافت را به ابو بکر و عمر واگذار کرده است. ازاین رو، بیعت مردم با آن دو را خطا نمی دانند. از سوی دیگر، رهبری امیر مؤمنان علیه السّلام را تنها از زمان بیعت مردم با آن حضرت قبول دارند.بتریّه نسبت به عثمان توقّف نموده، حکم به ایمان یا کفر وی نکرده اند. آنان منکر رجعت نیز هستند. از این عنوان به مناسبت در باب طهارت سخن رفته است.
احکام فرقه بتریّه
در کلمات فقها بتریّه از فرقه های شیعه شمرده نشده است؛ ازاین رو، احکام فرق شیعی (شیعه)- همچون وقف کردن مالی بر شیعه که بدون تقیید به امامیّه یا غیر امامیّه، همۀ فرقه های شیعی را شامل می شود- بر این گروه مترتّب نمی گردد، بلکه مشمول احکام مخالفان هستند( مخالف).

[ویکی اهل البیت] یکی از فرقه های زیدیه از پیروان کثیرالنوی می باشند. آنان عقاید مشابهی با سلیمانیه، یکی دیگر از فرقه های زیدیه دارند. در اسلام و کفر عثمان توقف و تردید دارند. در مسائل اعتقادی، مشرب اعتزال و در فروع فقهی بیشتر پیرو ابوحنیفه هستند. گروهی از آنان نیز پیرو شافعی یا مذهب شیعه می باشند.
امیرالمؤمنین علیه السلام درباره فرقه بتریه می فرماید: «هنگامی که حضرت قائم علیه السلام قیام کند، به سوی کوفه رهسپار می شود. در آنجا تعداد ده هزار نفر که آنان را بتریه می نامند، در حالی که سلاح بر دوش گرفته اند، جلو حضرت را می گیرند و می گویند: از همان جا که آمده ای، باز گرد؛ زیرا ما به فرزندان فاطمه نیازی نداریم. حضرت شمشیر می کشد و همگی آنان را از دم تیغ می گذراند» .
امام باقر علیه السلام نیز می فرماید: «...حضرت مهدی علیه السلام به سوی کوفه رهسپار می شود در آنجا شانزده هزار نفر از بتریه، مجهز به سلاح در برابر حضرت می ایستند؛ آنان قاریان قرآن و دانشمندان دینی هستند که پیشانی های آنان از عبادت زیاد، پینه بسته، چهره های شان در اثر شب زنده داری زرد شده و نفاق سراپای شان را پوشانده است. آنان یک صدا فریاد برمی آورند: ای فرزند فاطمه! از همان راه که آمده ای باز گرد، زیرا به تو نیازی نداریم. حضرت در پشت شهر نجف، از ظهر روز دوشنبه تا شامگاه بر آنان شمشیر می کشد و همه را می کشد».
گفته شده، بدین سبب آنها را بتریه گویند که یکی از سران آنها مغیرة بن سعد بوده و او ملقب به «ابتر» بود.
بتریه، سایت یاران انتظار، بازیابی: 27 مرداد 1392.[[

[ویکی فقه] بتریّه. بتریّه از انشعابات فرقۀ زیدیّه است؛ در کلمات فقها بتریّه از فرقه های شیعه شمرده نشده است بلکه آنها مشمول احکام مخالفان هستند( مخالف).
بتریّه از انشعابات فرقۀ زیدیّه است به پیروان «حسن بن صالح» و «کثیر نوّاء» گفته می شود.

دانشنامه آزاد فارسی

پیشنهاد کاربران

بپرس