برق گیر

/barqgir/

معنی انگلیسی:
lightning rod, lightning conductor, fuse, lightning - rod, lightning - conductor

لغت نامه دهخدا

برق گیر. [ ب َ ] ( اِ مرکب ) ( اصطلاح فیزیک ) پاراتنر. صاعقه گیر. آهنی نوکدار که برسر بنا نصب کنند و بوسیله آن ساختمانها را از اثر صاعقه محفوظ دارند. مخترع آن فرانکلین آمریکائی است.اساس آن میله طویلی است از آهن که آنرا بر فراز عمارت نصب کنند و این میله بتوسط زنجیری از تمام قسمتهای آهن دار عمارت میگذرد و وارد چاهی میشود و بزمین مربوط میگردد و چون ابری که الکتریسته آن مخالف الکتریسته زمین است از مقابل نوک میله بگذرد بواسطه خاصیت مجاورت الکتریسته آن وارد زمین می شود و اگر اتفاقاً صاعقه هم وقوع پیدا کند متوجه نوک میشود و بنا محفوظ میماند. و رجوع به دائرة المعارف فارسی شود.

فرهنگ فارسی

( اسم ) میل. نوک تیزیست که انتهای آنرا از فلزی اکسید نشدنی مانند طلای سفید بپوشند و بوسیل. نواری عریض مسی بزمین وصل کنند و میله را برفرازعمارات نصب نمایند تا از خطر صاعقه مصون مانند .

فرهنگ عمید

میله ای فلزی که بر بام ساختمان های بلند نصب می شود تا برق حاصل از صاعقه را با سیمی که به آن متصل شده به زمین منتقل کند و مانع حریق شود.

دانشنامه عمومی

برق گیر اصطلاحی در فارسی برای نامیدن دو وسیلهٔ الکتریکی متفاوت استفاده می شود:
• میله های فلزی که در بالای ساختمان ها یا در پست های فشار قوی نصب می شوند تا با برخورد آذرخش با این میله ها از برخورد مستقیم صاعقه به تجهیزات جلوگیری شود. این وسیله ( Lightening rod ) در مهندسی برق نیزه نیز نامیده می شود. این وسیله اولین بار توسط بنجامین فرانکلین مخترع آمریکایی ابداع شد. [ ۱]
• وسیله ای است که در شبکه های الکتریکی برای حفاظت تجهیزات در مقابل صدمات ناشی از اضافه ولتاژهای ناگهانی همچون صاعقه و رعد و برق به کار برده می شود. برق گیر ( Lightning arrester ) در مقابل ولتاژهای معمولی یک مقاومت بسیار زیاد در حد عایق الکتریکی از خود نشان می دهد و در مقابل ولتاژهای آنی مقاومت کمی از خود نشان می دهد و موج های الکتریکی را به زمین تخلیه می کند. برق گیرها نسبت به سایر وسایل حفاظتی بهترین حفاظت را انجام می دهند و بیشترین مقدار حذف امواج گذرا را فراهم می کند. برق گیرها به صورت موازی با وسیله تحت حفاظت یا بین فاز و زمین قرار می گیرند انرژی موج اضافه ولتاژ به وسیلهٔ برق گیر به زمین منتقل می شود.
از وسایل حفاظتی محدودکننده ضربه برای حفاظت تجهیزات سیستم های قدرت در برابر اضافه ولتاژها استفاده می شود یک وسیله حفاظتی محدودکننده ضربه باید اضافه ولتاژهای گذرا یا اضافه ولتاژهای که باعث تخریب تجهیزات شبکه می شوند را محدود و به زمین هدایت کنند و بتواند این کار را بدون اینکه آسیبی ببیند به دفعات تکرار کند. برق گیرها نسبت به سایر وسایل حفاظتی بهترین حفاظت را انجام می دهند و بیشترین مقدار حذف امواج گذرا را فراهم می کنند. برق گیرها به صورت موازی با وسیله تحت حفاظت یا بین فاز و زمین قرار می گیرند. انرژی موج اضافه ولتاژ به وسیلهٔ برق گیر به زمین منتقل می شود؛ و باعث محافظت بیشتر می شود. برق گیر برای حفاظت از ساختمان های بلند از خطر برخورد آذرخش استفاده می شود.
یک برق گیر خوب باید دارای مشخصات زیر باشد:[ ۲]
• در ولتاژ نامی شبکه، به منظور کاهش تلفات دارای امپدانس بینهایت باشد
• در اضافه ولتاژ به منظور محدود سازی سطح ولتاژ دارای امپدانس کم باشد
• توانایی دفع یا ذخیره انرژی موج اضافه ولتاژ را بدون اینکه خود صدمه ببیند داشته باشد
• پس از حذف عبور اضافه ولتاژ بتواند به شرایط مدار ( حالت کار عادی ) برگردد
عکس برق گیر

برق گیر (فیلم). «برق گیر» ( انگلیسی: Lightning Conductor ) فیلمی در ژانر جاسوسی است که در سال ۱۹۳۸ منتشر شد.
عکس برق گیر (فیلم)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

برق گیر (lightning rod)
میله ای فلزی، معمولاً مسی، برای محافظت از سازه دربرابر آسیب های ناشی از آذرخش، با متوقف ساختنِ برقِ آذرخش و هدایتِ جریان آن به زمین. از آن جا که آذرخش به مرتفع ترین جسم اصابت می کند، میله های فلزی را معمولاً در رأس سازه و برآمدگی نوک آن جا می دهند و آن ها را با کابل هایِ کم مقاومت به زمین متصل می سازند. در ساختمان از خاک، و در کشتی از آب در حکم اتصالِ زمین استفاده می کنند. برقگیر و رساناهای پایۀ آن مجهز به وسیلۀ محافظ اند، زیرا می باید جریان را از بخش های نارسانایِ سازه منحرف کنند و به آن امکان دهند که مسیری با کمترین مقاومت را طی نماید و از میله و کابل هایش بدون ایجاد خسارت گذر کُند. در صورتِ عبور جریانِ الکتریکی از مواد نارسانا، مقاومتِ زیاد موجب گرم شدن آن ها می شود و آتش سوزی و خسارات دیگری به بار می آید. برقگیر در سازه هایی با ارتفاع کمتر از ۳۰ متر مخروطی ایمن ایجاد می کند که شعاع قاعدۀ آن تقریباً برابر با ارتفاعش از سطح زمین است. در سازه های بلندتر، منطقۀ ایمن فقط تا فاصلۀ ۳۰ متریِ پایۀ سازه گسترش می یابد.

مترادف ها

rod (اسم)
میل، میله، قدرت، چوب، عصا، ترکه، برق گیر

lightning arrester (اسم)
برق گیر

spark arrester (اسم)
برق گیر، جرقه خاموش کن

پیشنهاد کاربران

بپرس