بلاغ


مترادف بلاغ: پیام رسانی، بلوغ، رشد

برابر پارسی: پیام، آگهی

معنی انگلیسی:
delivery of a message

لغت نامه دهخدا

بلاغ. [ ب َ ] ( ع مص ) رسانیدن. ( دهار ) ( غیاث اللغات ). || وصول به چیزی. ( از ذیل اقرب الموارد ). رسیدن. ( ترجمان القرآن جرجانی ).

بلاغ. [ ب َ ] ( ع اِ ) کفایت و بسندگی. ( منتهی الارب ). کمال و کفایت. ( غیاث اللغات ). کفایت. ( اقرب الموارد ) : هذا بلاغ للناس و لینذروا به. ( قرآن 52/14 )؛ این کفایت است مردم را تا بدان ترسانده شوند. ًان فی هذا لبلاغا لقوم عابدین. ( قرآن 106/21 )؛ همانا در این کفایت است گروه عابدان را. || اسم است ابلاغ و تبلیغ را. ( از منتهی الارب ). اسم است از تبلیغ. ( از ذیل اقرب الموارد ). رسانیدن و تبلیغ. ( ناظم الاطباء ). پیام رسانی. ( فرهنگ فارسی معین ). و از آن جمله است « : ماعلینا الا البلاغ ». ( قرآن 17/36 ). و نیز در حدیث است «کل رافعة رفعت علینا من البلاغ »؛ یعنی آنچه از قرآن و سنن رسیده است ، یا از صاحبان بلاغ یعنی تبلیغ، که در این مورد اسم جانشین مصدر شده است ، و آن را به کسراول نیز خوانده اند به معنی مبالغان در تبلیغ از مصدر بِلاغ. ( از منتهی الارب ) ( از ذیل اقرب الموارد ): لم یلبثوا الا ساعة من نهار بلاغ ، فهل یهلک الا القوم الفاسقون. ( قرآن 35/46 )؛ درنگ نکردند جز ساعتی از روزی ، رسانیدنی است ، پس آیا جز گروه فاسقان کسی هلاک میشود.قل انی لن یجیرنی من اﷲ أحد و لن اجد من دونه ملتحدا، الا بلاغا من اﷲ و رسالاته. ( قرآن 22/72 و 23 )؛ بگوهمانا کسی مرا از خداوند پناه ندهد و بجز او پناهی نمی یابم ، مگر رسانیدنی از خداوند و فرستاده های او.
هست قوت ما دروغ و سهو و لاغ
شورش معده است ما را زین بلاغ.
مولوی.
گرنشنوی نصیحت و گر بشنوی بصدق
گفتیم و بر رسول نباشد بجز بلاغ.
سعدی.
درحال جوانی بنشست که اگر پیش از بلاغ کشف کنند از مؤاخذت ایمن باشد. ( گلستان ).
- شرط بلاغ ؛ شرط تبلیغ. ( ناظم الاطباء ). شرط پیام رسانیدن. ( فرهنگ فارسی معین ) :
من آنچه شرط بلاغ است با تو میگویم
تو خواه از سخنم پند گیر خواه ملال.
سعدی.
|| آنچه شخص را به نهایت هدف خود میرساند. ( از ذیل اقرب الموارد ). || آنچه از قوت بدان اکتفا شود، چنانکه در نهج آمده است «و جعل ذلک بلاغا للأنام » که منظور قوت است. ( از ذیل اقرب الموارد ). || نامه ای که شخص بعنوان حکم در مسأله ای ، نزد کسی بنهد. ( از ذیل اقرب الموارد ). ج ، بَلاغات. ( ذیل اقرب الموارد ). || ( اِخ ) یکی ازصدوسی ودو نام قرآن کریم ، چنانکه خداوند میفرماید : «هذا بلاغ للناس ». ( قرآن 52/14 ) ( از نفائس الفنون ).بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

مطلوب، رسیدن به مقصود، خبریاپیغام
۱- ( مصدر ) رسانیدن تبلیغ . ۲- بسنده کردن . ۳- ( اسم ) پیام رسانی . یا شرط بلاغ . شرط تبلیغ شرط پیام رسانیدن : ( من آنچه شرط بلاغ است با تو میگویم تو خواه از سخنم پند گیر و خواه ملال . ) ( سعدی )
شخص حداث و بسیار سخن .

فرهنگ معین

(بَ ) [ ع . ] ۱ - (مص م . )رسانیدن . ۲ - (اِمص . ) پیام رسانی .

فرهنگ عمید

۱. رساندن خبر یا پیام به کسی، پیام رسانی.
۲. بلوغ.

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] «بلاغ و بلوغ» در لغت به معنای رسیدن به انتها و مقصد است؛ اعم از آن که مکان باشد یا زمان یا چیز شناخته شده دیگر. گاهی نزدیک شدن به مقصد را نیز «بلاغ» می گویند.
راغب می گوید: با آن که بلاغ، مصدر ثلاثی است ولی به معنای تبلیغ و کفایت نیز آمده است.
چون قرآن پیام خداوند را به بشر برای تأمین احتیاجات و تکامل آنان ابلاغ می کند و نیز مردم با آن به امر و نهی الهی می رسند و برای رسیدن به رستگاری به آن تمسک می جویند، «بلاغ» نامیده شده است.
در آیه 52 سوره ابراهیم چنین آمده است: «هَـذَا بَلاَغٌ لِّلنَّاسِ وَلِیُنذَرُواْ...». عنوان بلاغ تنها در این آیه برای قرآن آمده است که البته در این باره نیز اختلاف است؛ برخی گفته اند مشارالیه «هذا» قرآن است، برخی دیگر معتقدند مشارالیه «هذا» سوره ابراهیم و آیات 49 - 51 است.

[ویکی الکتاب] معنی بَلَاغُ: تبلیغ - رساندن - کفایت(کافی بودن)
ریشه کلمه:
بلغ (۷۷ بار)

بعضی گفته اند که «بلاغ» اشاره به ابلاغ اصول دین است. و بعضی «بلاغ» را به معنای ابلاغ دستورات الهی دانسته اند.

[ویکی فقه] بلاغ (قرآن). بلاغ (قرآن)، یکی از اسامی قرآن است.
«بلاغ و بلوغ» در لغت به معنای رسیدن به انتها و مقصد است؛ اعم از آن که مکان باشد یا زمان یا چیز شناخته شده دیگر. گاهی نزدیک شدن به مقصد را نیز «بلاغ» می گویند.راغب می گوید: با آن که بلاغ، مصدر ثلاثی است، ولی به معنای تبلیغ و کفایت نیز آمده است.
وجه تسمیه قرآن به بلاغ
چون قرآن پیام خداوند را به بشر برای تامین احتیاجات و تکامل آنان ابلاغ می کند و نیز مردم با آن به امر و نهی الهی می رسند و برای رسیدن به رستگاری به آن تمسک می جویند، «بلاغ» نامیده شده است.در آیه ۵۲ سوره ابراهیم چنین آمده است: (هذا بلاغ للناس ولینذروا…). عنوان بلاغ تنها در این آیه برای قرآن آمده است که البته در این باره نیز اختلاف است؛ برخی گفته اند مشارالیه «هذا» قرآن است، برخی دیگر معتقدند مشارالیه «هذا» سوره ابراهیم و آیات ۴۹ - ۵۱ است.

پیشنهاد کاربران

بلاغ یا بولاغ در زبان گیلکی به معنی: باغ یا باغ ها
تلفظ: Boolagh
بلاغ، بولاغ : در زبان گیلکی به معنی: باغ، باغ ها
تلفظ: Boolagh
پیام/ خبر رسا
بلاغ یا بولاغ ( Bulağ ) :در ترکی یعنی چشمه

بپرس